Naučite se zavračati

Premislite, ali izgubljate čas s sprejemanjem zahtev, ki jih niste dolžni sprejeti, vendar to vseeno počnete, ker ste preveč ustrežljivi ali vam je izogibanje zameram pomembnejše kot zaščita časa.

6. 4. 2013

Da bi se izvlekli iz časovne stiske, se boste morda morali naučiti drugim odgovoriti z ne. Če ste do bližnjih razumljivo obzirni in jim gledate skozi prste, ko jim delate usluge, do trgovcev, ki vam brez vašega dovoljenja po telefonu ali osebno ponujajo stvari in usluge, bodite brez usmiljenja.

Nič vam ne preprečuje, da jih zavrnete vljudno, a odločno, ko branite svoj čas. Včasih je lepo komu iti naproti, a če ne velja tudi obratno, boste vedno v izgubi.

Na novo pridobljeni prosti čas posvečajte ustvarjalnim dejavnostim, ki vam najbolj ugajajo – naj bo to pisanje, slikanje, izdelava nakita, gobelinov, igranje na glasbila ali karkoli drugega. Kot pravi ameriško-madžarski psiholog Mihaly Czikszentmihaly, smo najbolj srečni takrat, ko se potopimo v ustvarjalno delo.

Med ukvarjanjem z njim izgubimo občutek za čas. Czikszentmihaly temu spremenjenemu stanju zavesti reče tok (flow); podoben termin – cona (the zone) pa uporabljajo za vrhunske športnike, ko so v polni formi. Med tokom ali v coni se stvari dogajajo kot na upočasnjenem posnetku in – kar je najlepše – v tem stanju čutimo intenzivno veselje in izpolnjenost. Ali to ni zadosten motiv, da naredimo vse, kar je v naši moči, da spet pridobimo čas, ki nam pripada?

Ozren Podnar