Nehajte se trpinčiti in bodite sočutni do sebe!

Vsak izmed nas ima v sebi 'notranjega kritika', ki nas v različnih situacijah opominja na napake in naloge, ki jih nismo uspešno opravili. Trpinčenje samega sebe slabo vpliva na vaše počutje in samopodobo, zato je skrajni čas, da s tem prenehate.

Nehajte se trpinčiti in bodite sočutni do sebe! (foto: Profimedia) Profimedia
21. 4. 2017

Terapevtka Jennifer Rollin pravi, da se morajo ljudje, ki so nagnjeni k trpinčenju samega sebe naučiti, kako trpinčenje obrniti v sočutje.

Kadar so drugi v naši okolici potrebni tople besede in prijaznih dejanj, to storimo brez premišljevanja, sedaj pa moramo enako narediti tudi zase.

Kristen Neff, ki raziskuje področje sočutja do samega sebe, razloži, da do tega procesa pride, ko:

- kljub napaki ali neuspehu najdemo toplo besedo zase in pa tudi razumevanje;

- razumemo, da so padci in neuspehi del človeškega življenja, ki jih izkusimo vsi;

- se naučimo čuječnosti.

Kako pa vse skupaj poteka v praksi?

1. Ne zanemarite kritičnih misli, ki vas spremljajo

Prvi korak, ki pripomore k temu, da se prenehate trpinčiti je, da preprosto ozavestite kritične misli, ki jih imate. Na ta način že v prvi fazi omejite škodo, ki jo lahko povzroči kriticizem samega sebe.

2. Spoznajte, da v tem niste sami

Vedeti morate, da so padci, neuspehi, del življenja vsakega posameznika in kot taki ne vedno negativni, saj bi brez njih izgubili tudi možnost, da se iz njih učimo in rastemo.

3. Do sebe bodite vedno prijazni

Že samo okolje, ki vas obdaja premore dovolj negativne energije in očitkov, zato bodite 'fer' do sebe in si namenite prijazne besede. Za lažje predstavljanje si poglejmo primer odziva na službeni intervju.

- Človek z močnim notranjim kritikom: »Slabše že skoraj ne bi moglo biti. Niti na eno vprašanjem nisem odgovoril dovolj prepričljivo. Nikoli me ne bodo zaposlili.«

- Človek, ki si zna izkazati sočutje: »Razumljivo je, da sem bil živčen, to je del vsakega intervjuja. Veliko ljudi doživlja enako situacijo. Pomembno je, da sem dal vse od sebe, ne glede na to, kako se bo zgodba zaključila.«

Zavedati se morate, da si zaslužite enako mero sočutja in prijaznih besed kot jih izkazujte ljudem, ki jih imate radi.