Nekaj boljšega od kritike

V medčloveških odnosih je kritika neizogibna. Kaj pa, če je bolje, da sploh ne kritiziramo? Kaj če lahko drugemu pomagate, da se poboljša, dosežete spremembo ali spodbudite razpravo brez kritiziranja?

Nekaj boljšega od kritike (foto: Shutterstock) Shutterstock
28. 11. 2015

To je mogoče s pozitivnimi nasveti in predlogi

Čeprav noben pristop ni stoodstotno učinkovit, je večja verjetnost, da boste 'pritisnili na pravi gumb', če boste namesto kritiziranja raje sugerirali, da nekaj naredi drugače.

Za razliko od kritiziranja, ki poudarja tisto, kar je neprijetno in nezaželeno, sugestija ne prizadene s tako močjo.

V stanju užaljenosti in jeze je pripravljenost nekoga, da bi ravnal tako, kot želite vi, nična. Namesto negativne kritike raje recite: "Bilo bi čudovito, če bi oblekla tisto zeleno obleko," ali pa: "Spis bi bil morda boljši, če bi v njem napisala to in to," ter: "Všeč bi mi bilo, če bi šli na kosilo v novo restavracijo." Pri tem bodite pazljivi, da ne boste zveneli cinično.

Sugestija je konkretnejša

Namesto nedoločne pripombe: "Grdo se oblačiš," ali: "Vaša spletna stran ni dobra," ali: "Ne znate prevajati," s sugestijo izpostavite ključne točke.

Na primer: "Morala bi nositi majice z navpičnimi črtami, ne z vodoravnimi, saj boš tako videti vitkejša," ali: "Na vašem portalu bi moral biti meni z obvestili preprostejši."

Konkretne sugestije je težje formulirati od kritik, vendar pa so rezultati pri sugestijah veliko boljši.

Tudi kadar namesto kritik uporabljate sugestije, naj se te navezujejo na ravnanje, ne na osebo. Namesto: "Ne bi smela biti tako skuštrana," kar zveni osebno, raje recite: "Tvoji pričeski bi prišel prav lak za lase, pri meni se je zelo dobro obnesel."

Ozren Podnar, foto: Shutterstock