Nezdrav odnos do JEZE je posledica čustvenega zanemarjanja v otroštvu

Če ste bili v otroštvu čustveno zanemarjeni, je velika verjetnost, da imate kot odrasli težave pri izražanju čustev. Najbolj izrazito se to opazi pri jezi.

Nezdrav odnos do JEZE je posledica čustvenega zanemarjanja v otroštvu (foto: profimedia) profimedia
24. 8. 2022

Se vam pogosto dogaja, da neprijetne občutke pometete pod preprogo? Imate težave pri izražanju svojih čustev? Med konflikti utihnete ali si obupno želite pobegniti?

Od vseh čustev, ki jih imamo, se zgornje nevšečnosti najpogosteje pojavijo ravno takrat, ko čutimo jezo.

Jeza je močno in begajoče čustvo.

Mnogi ljudje imajo težave pri tem, da bi jo izrazili na ustrezen način, sploh, če so odraščali v družini, kjer so jezo potlačili ali jo zanemarjali. Zavrnitev občutkov jeze je znak čustvenega zanemarjanja v otroštvu.

Kako so jezo obravnavali v vašem otroštvu?

So vaši starši preveč ali premalo izražali svojo jezo? Nagnjeni smo k ponavljanju enakega vedenja, kot smo ga videli med odraščanjem, ali pa se (zavedno ali nezavedno) odločimo za nasprotno vedenje.

Če ste torej odraščali z eksplozivnim staršem, ste morda tudi sami eksplozivni, ali pa to pretirano popravljate tako, da zadržujete vso jezo v sebi.

V družini, kjer je otrok čustveno zanemarjen, vidijo starši jezo pogosto kot nesprejemljivo, negativno ali samo napačno. Morda je bila jeza prepovedana za vse, morda samo za otroke.

Čustveno zanemarjanje v otroštvu vas uči potlačiti ali zmanjšati svoja čustva - najpogosteje je to še posebej izrazito pri jezi.

Izražanje jeze zahteva spretnost

Če ste bili čustveno zanemarjeni, ste bili oropani priložnosti, da se naučite, kako skozi življenje učinkovito izražati svoje občutke.

Morda vas kot otroka niso učili veščin, potrebnih za učinkovito obvladovanje jeze. To ni vaša krivda, je pa vaša odgovornost, da kot odrasli poiščete načine, ki vam bodo pomagali.

Ko predelujete jezo, si postavite ta vprašanja:

  • Kaj točno čutite? S katerimi besedami bi najbolje opisali svoje občutke?
  • Kaj je sprožilo vaše občutke?
  • Ali morate ukrepati, da se zaščitite in razrešite odnos?
  • Če je potrebno ukrepanje, kaj morate storiti? Se morate od koga distancirati? Potrebujete pogovor?
  • Kako lahko izrazite svoja čustva?

Imeti orodja, s katerimi lahko obvladujete in izrazite svoja čustva, vam lahko spremeni življenje. Jeza je samo vrh ledene gore. Pod površjem se skriva široka paleta čustev, ki ste jih v življenju potlačili. 

Prevzemite odgovornost zanje in ne pozabite, da ste pomembni. Vaša čustva so pomembna. Morda v preteklosti niste bili slišani, a zdaj je čas, da sami prisluhnete sebi.

Prirejeno po: YourTango