Nezrel ego krivi druge

"Ti si kriva ali kriv..." So vam tovrstne obsodbe v odnosih poznane? 

Nezrel ego krivi druge (foto: Pexels) Pexels
4. 8. 2020

"Naraven" instinkt nezrelega ega je, da krivi druge. Na obsojanja pa se prav tako odzove nazaj z obsojanjem.

S kazanjem prsta na drugega ustvarjamo napetosti in zaprtosti v odnosih ter med seboj gradimo zidove. Obsojanje je destruktivno dejanje, s katerim v prvi vrsti uničujemo sami sebe, saj pademo na temeljnem življenjskem testu - prevzemanje odgovornosti zase. 

Če krivimo drugega za svojo nesrečo, pomeni, da ne razumemo zakonov življenja

Ne krivite drugih in ne dovolite, da drugi krivijo vas. Poglejte raje, kaj se skriva za krivdo. 

Večinoma ljudje krivimo druge:

- ker želimo zaščititi svoj ugled tako, da preusmerimo pozornost na drugega

- ker bežimo pred seboj in pred resnico

- ker ne sprejejmamo odgovornosti zase oz. smo bili vzgojeni v družini, kjer starši niso prevzemali odgovornosti za svoja dejanja

- ker smo se otroštvu naučili, da je boleče, če se motimo in delamo napake

Če se zavedamo, zakaj krivimo druge oz. zakaj drugi krivijo nas, bomo lažje ustvarjali odnose brez obsojanj. 

Poglejmo si praktičen primer na zakonskem paru. 

Žena Klara po rojstvu drugega otroka ni imela več želje po spolnosti. Vedno manj je bila zainteresira in vedno bolj so jo frustrirala dejanja njenega moža. Bila je utrujena, ker je počela večino stvari doma sama, medtem ko je mož večino časa delal in hodil ven s prijatelji. Vedno bolj se je odmikala in zapirala vase ter možu ni več pustila blizu sebe. 

On je krivil njo, ker ni bila več zainteresirana in ni imela želje po spolnosti, zaradi česar se je počutil slabo in začel vedno več hoditi ven s prijatelji, da se je sprostil. Bil je mnenja, da je njena naloga, da reši težave. 

Klara pa je krivila njega. Če bi je več pomagal, jo spodbujal, bi bil zanjo bolj privlačen in bi si spet zaželela intime. 

Nihče se ni počutil slišanega in ljubljenega. Bila sta zataknjena v začaran krog obsojanja drug drugega.

Noben od niju pa tudi ni hotel pogledati svojega obnašanja, saj je veliko lažje kriviti drugega, kot pogledati vase in spremeniti sebe. Oba sta mislila: "On oz. ona se mora spremeniti, da bom jaz spet srečen oz. srečna."

Ko krivimo druge, zanikamo svojo moč. S tem uničujemo odnose, saj ne vidimo zares težav. Ignoriramo težave, ki postajajo vedno večje. Če torej krivimo drugega, odnos ne bo nikoli deloval. Navidez morda začitimo svoj ugled, vendar uničujemo odnose. 

Bolj kot je oseba nesigurna vase, bolj se bo obračala k obsojanju drugih. Obsojanje je vedno način, kako se človek spopada s svojimi nesigurnostmi. Takrat mora pogledati vase in se vprašati, zakaj to počne. 

Včasih pa ljudje krivijo druge, ker so se tako naučili skozi življenje in jim je obsojanje postala že navada. Verjetno so imeli takšne starše. Takšni ljudje se ne znajo spopadati s konflikti in težavami v odnosih na primeren način. To so ljudje, ki bodo vedno krivili druge. Kako zanimivo, da oni nikoli ne delajo napak? Nekaj časa vas bodo takšni ljudje jezili, nato pa se vam bodo smilili, saj njihovo življenje nikakor ni srečno. Ne more biti. 

Bodite iskreni - najprej do sebe. Poglejte vase in si priznajte napake oz. vzroke, zaradi katerih krivite druge in bežite pred seboj. Nato pa se vprašajte: "Kako bi lahko delovali z več ljubezni?" 

themindsjournal.com