Nihče ni samoumeven

Odnosi nikakor ne morejo biti samoumevni, nobeni. Ko začnemo jemati zadeve, situacije ali soljudi za samoumevne v njihovih pojavnih oblikah ali dejanjih, smo obsojeni, da se nam začnejo dogajati negativne stvari in dogodki, ki nas vse bolj brutalno opozarjajo, da moramo ugotoviti, zakaj smo tako sebični in ozkogledi.

8. 8. 2012

Nihče ni samoumeven!

Partnerja padeta v vsakodnevno rutino in postaneta samoumevna s svojo prisotnostjo in svojim delovanjem, kar pomeni, da se ne trudita več za zalivanje in posledično cvetenje partnerskega odnosa.

Postaneta naveličana drug drugega in vsega, kar ju obdaja, saj vnaprej vesta, kaj bo kdo naredil ali rekel. Še večja napaka je, da predvidevata bodoča dejanja. In začarana negativna spirala je tako sklenjena.

Nihče ni samoumeven in dan sam po sebi. Tega se je treba močno in zelo zavedati v vseh trenutkih. Enako pozoren je treba biti tudi pri vseh drugih odnosih.

Odnosi in čustvene vezi, ki niso samoumevni

Med otroki in starši v vseh fazah starosti

Ko pomislimo na odnos med starši in otroki, najprej pomislimo na majhne otroke in mlade starše, vendar je tukaj mišljen predvsem odnos med odraslimi otroki in njihovimi starajočimi se starši – ne eni ne drugi ne smejo jemati svoje vloge kot samoumevne.

Bolj se sama staram, večjo imam potrebo mami in očetu povedati, da ju imam neskončno rada, da sem jima hvaležna za vso ljubezen in varnost, ki sta mi ju dajala, ko sem bila otrok, in da sem danes hvaležna tudi za vse tečnarije, zahteve in včasih neprimerne besede ali dejanja, s katerimi sta me skozi vzgojo nehote soočala s sabo, mojimi odzivi na negativne situacije in prek katerih sem postajala vse bolj močna in krepila zavedanje, da nisem samoumevna, tako kot nista niti onadva, da ima vsak svoje težave, izzive.

A dokler sta še živa, jima moram to sporočiti. Enako poskusite biti tudi vi hvaležni svojim staršem, saj so se trudili, da bi vas vzgojili po svojih najboljših močeh. Vem, s tem so vam povzročili tudi mnogo bolečin in čustvenih ran. Tako se vrti cikel življenja.

Med prijatelji

Mogoče se vam bo zdelo nenavadno, a tudi prijatelji niso samoumevni. Namreč, prijatelje si najdemo glede na nas same, torej glede na to, kakšni smo, kaj izžarevamo in kakšne interese imamo. Nihče nas ne sili v različna prijateljstva.

Tudi tukaj, kot v vseh medčloveških odnosih, lahko zelo hitro neki prijatelj postane samoumeven in kot takšen nima več naše pozornosti in v prijateljstvo ne vlagamo več energije, časa in prijateljske ljubezni.

Posledica: sčasoma se naši prijatelji nehajo truditi vlagati v nas, saj jim ne vračamo, ker jih imamo za samoumevne, in odidejo od nas. Ostanemo sami.

Med partnerji

Samoumevnost med posameznikoma, ki sta oblikovala skupno zvezo, je rakava rana sodobnega sobivanja. Bodite obzirni in pozorni do sebe in posledično boste tudi do partnerja. Svojo sebičnost postavite na drugi tir in se posvečajte ljubečim pozornostim, spoštovanjem in vedno znova se zavedajte, da nobeden od vaju ni samoumeven!

Zakaj tokrat o previdnosti v odnosih?

Ker smo ljudje narejeni tako, da takrat, ko nam je ugodno in se ne čutimo ogrožene, pozabimo na to, da se je treba nenehno truditi zase in svoje najbližje, brez katerih ne moremo živeti, saj smo ljudje socialna bitja, ki ne moremo biti sami na dolgi rok.

Cenite vse, kar vas obdaja. Povejte staršem, da jih imate radi ne glede na vse, kar je bilo in kar vas je zaznamovalo, otrokom sporočite, da ste srečni, ker jih lahko občudujete na njihovi poti, prijateljem prišepnite, da ste počaščeni, ker ste izbrani, da ste lahko v njihovi družbi. In ne nazadnje, objemite sebe in si recite, da ste super.

Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok v Lisi

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri