"Nisem dovolj dobra" ali kako se znebiti globoko zakoreninjenih vzorcev

»Naše misli ustvarjajo naša verovanja, pomeni, da če mislimo o sebi na določen način dovolj dolgo, bomo to tudi neizpodbitno verjeli« - anonimno

"Nisem dovolj dobra" ali kako se znebiti globoko zakoreninjenih vzorcev (foto: profimedia) profimedia
9. 12. 2020

Grda. Neumna. Zguba.

Zamislimo si, da tako razmišljamo o sebi vsak sleherni dan.

Kadar nas oseba, ki nam je všeč, ne povabi na drugi zmenek, zmeraj iščemo razloge za neuspeh pri sebi. Zase menimo, da nismo dovolj privlačni, lepi ali zanimivi. Ko v družbi govorijo o nam nepoznani tematiki, se kar hitro lahko okronamo za nerazgledane, ali huje, neumne. Ko naša objava na Facebooku ne doseže odziva, kot smo ga pričakovali, se počutimo izločene in nepomembne.  

To so le primeri, s katerimi prav gotovo hranimo toksične misli. In to lahko počnemo že leta in leta. In kar je najhuje – tem mislim verjamemo, kot da so nekaj najbolj resničnega in absolutno pravilnega.

Toda čemu? Od kod so te negativne ter destruktivne misli in prepričanja sploh prišla? Za večino izmed nas vzrok lahko poiščemo v svojem otroštvu in veliko teh vzorcev bazira na izkušnjah z našimi starši oz. ljudmi, ki so nas vzgojili.

Prav tako kot neposlušni otroci pri pouku, ki so morali v zvezek 100x napisati: nisem bil priden, nisem bil priden, nisem bil priden…, so naše misli v naš um zapisale neštetokrat: nisem bil priden, nisem bil priden, nisem bil priden. Ta nenehni negativni samogovor se je sčasoma preobrnil v trdno prepričanje: Nisem priden ali pridna. 

Zamislimo si, da med odraščanjem nismo dobili potrditve, da smo vredni. Da smo pridni. Da nas morebitna slaba dejanja še niso spremenila v slabe osebe. Da smo krasne osebe, ne glede na vse. Kaj se nato zgodi, ko enkrat take osebe odrastejo? Pričnejo iskati potrditve, da so nekaj vredni pri drugih ljudeh. Od zunaj. Take osebe postanejo "Da-osebe", nenehno želijo ugajati in ustrezati, da bo drugim po godu. Vse samo zato, da bi jih drugi ljudje imeli radi. "Prosim, imejte me radi, recite mi, da sem vredna." Prav tako vsak padec označijo kot poraz. Kot potrditev tega, kar že tako ali tako vedo o sebi – da niso vredni boljšega.

Kako se znebiti teh globoko zakoreninjenih verovanj, ki nam ne služijo?

Na enak način, kot smo si jih oblikovali.

Pričnemo tako, da se ločimo od posameznih misli, ki nam okrepijo negativno mišljenje, nato pa spustimo še celoto (torej skupek vsega slabega in negativnega). Te misli so napačna prepričanja, iluzije, ki smo si jih skreirali sami. Lahko jim rečemo tudi laži. Tudi sama sem potrebovala več let, da sem pričela resnično verjeti tem lažem, in več let že tudi traja, da se korak za korakom učim, kako jih odstraniti iz svojega miselnega okvirja. Ker enostavno niso resnične. Niso resnica.

Že Henry David Thoreau, ameriški pisatelj, je nekoč dejal: »En samcat korak ne bo ustvaril poti na zemlji, prav tako kot ena misel ne bo naredila poti do uma. Da ustvarimo globoko fizično pot, moramo hoditi znova in znova. Da ustvarimo globoko mentalno pot, moramo misliti znova in znova… misli, za katere želimo, da dominirajo v naših življenjih«.

Če se želimo znebiti napačnih prepričanj, moramo vaditi z nadziranjem misli in prepoznati, kadar in če reagiramo na stare zgodbice, ki smo jih napletli glede naše vrednosti (torej laži in iluzije). S ponavljanjem tega, da vsakič znova ne izberemo teh negativnih misli, lahko pričnemo z doživljanjem sveta in okolice na nov način. Kot primer, ne gremo enkrat samkrat na fitnes in smo instantno v najboljši formi. Ne, to moramo početi večkrat na teden in ponavljati veliko časa, zraven še pravilno jesti in veliko počivati. Nič ne pride čez noč. Ne dobro in ne slabo.

Enako velja torej tudi za naš um. Bolj, kot bomo pozorni in previdni, kakšne misli si dopuščamo vase, bolj kot bomo ljubeči do sebe, prej bomo osvojili to vrlino.

Kadar se zalotimo, da imamo slabo misel, jo sprejmimo, a hkrati priznajmo, da je ne rabimo negovati in se nanjo navezati. Ter jo preprosto spustimo. Če imamo s tem težave, si povejmo novo, bolj prijetno zgodbo, ki nas bo navdihnila in popeljala na pravo, našo pot.

In nad vsem, zapomnimo si, da slabe misli nimajo ničesar skupnega z našim bistvom. Mi nismo storili ničesar narobe. Mi nismo pomanjkljivi.

Kje začeti? Začetek se razlikuje od posameznika do posameznika, toda že samo s tem, ko prebirate te besede in se v nekaterih zapisih tudi najdete, je že začetek svoje vrste. Je začetek samozavedanja. Le pogumno.

Inspiracija po Zachary Goodsonu, inspiracijskemu govorcu. ted, Nina Kirbiš