Niso vsi uspešni ljudje srečni, vendar so vsi srečni ljudje uspešni

Ali obstaja korelacije med uspehom in srečo? Seveda. Uspeh je doseči to, kar želite doseči, medtem ko je sreča želeti si to, kar ste dosegli.

Niso vsi uspešni ljudje srečni, vendar so vsi srečni ljudje uspešni (foto: profimedia) profimedia
6. 6. 2018

Tako na vprašanje o sreči odgovarja dr. Kenan Crnkić, avtor velike uspešnice 7 skrivnosti uspeha, v Sensinem intervjuju, ki ga v celoti lahko preberete v novi številki tiskane revije Sensa.

In nadaljuje: "Imam veliko zelo uspešnih, a zelo nesrečnih strank, zato ker so napačno definirale cilj. Uspeh zanje ni bil to, kar si oni želijo, ampak jim ga je nekdo drug programiral, vsadil – družba, skupnost, družina, hoteli so se dokazati nekomu itd. In potem ko so vse to, kar jim je bilo vsiljeno kot uspeh, ustvarili, občutijo praznino.

Niso vsi uspešni ljudje srečni, vendar so vsi srečni ljudje uspešni – definitivno v to verjamem.

Sreča ni povezana z materialnimi stvarmi in prav tako ne obstaja eksaktna definicija sreče. Če na primer vprašate taksista, ki vas vozi, ali je srečen, in vam reče, da, srečen sem, in ga nato vprašate, kaj je sploh sreča, vam tega ne bo znal povedati. Sreča je ozko povezana s hvaležnostjo, to je dokazano, in sicer iz določenega razloga: med hvaležnostjo in srečo namreč obstaja korelacija.

Dobro poznam ameriški koncept sreče, končal sem študij MBA, študiral sem na Harvardu, živel sem v ZDA in lahko povem, da Američani ne zmorejo najti globine in smeri, brez katere ni sreče. Eno je biti radosten, drugo je biti srečen. Radostni ste lahko, ker ste z nekom šli ven, ker ste to in ono, vendar radost hitro mine, medtem ko je sreča znotraj vas, to je globinska zadeva. Ni nujno povezana z nečim materialnim, niti z vašo samorealizacijo."

Vendar trajno stanje sreče ni možno brez spoznanja o samem sebi, brez poznavanja svojih potencialov, zmožnosti, pa tudi senčnih strani, ki jih ima vsak?

"Da. Gre za samorefleksijo: kaj je tisto, kar me resnično dela srečnega? Zato se knjiga začne z ogledalom in konča s poanto o človeku v ogledalu. Neki akademik je o knjigi zapisal, da ima močno odpiranje in zapiranje, o tem sam nisem razmišljal. Kot nalašč za tiste, ki nimajo časa – ko odprejo prvo stran, se vidijo v ogledalu, in ko odprejo zadnjo stran, jih tam čaka zapis o človeku v ogledalu, in to je to.!"

Videti iluzorni odsev svojega obraza v ogledalu še ne pomeni vedeti, kdo si.

"Res je. To sem sam izkusil in doživel na lastni koži, zato ljudje v knjigi prepoznavajo mojo avtentičnost, zato lahko tudi o tem kompetentno govorim, ker vem, kaj pomeni doživljati pritiske, kaj pomeni biti v stresu, spopadati se s problemi, biti odgovoren, ne spati, da bi vas drugi prepoznali kot uspešnega. Po tem ko sem doživel klinično smrt, sem s človekom v ogledalu sam sebi redefiniral, kaj je to uspeh – vse to, kar sem bil skupaj z vsemi nagradami, zame ni bil uspeh. Da sem na primer izdal knjigo s 700 stranmi, to zame ni bil uspeh, to je uspeh v očeh drugih. Sreča, kot ste rekli, prihaja iz srečanja s samim sabo."

.....