O čustvu jeze in postavljanju mej otrokom

23. 5. 2018
Deli
O čustvu jeze in postavljanju mej otrokom (foto: Unsplash.com)
Unsplash.com

Jeza je verjetno eno najbolj nerazumljenih močnih čustev, zato nam povzroča veliko težav v odnosih s samim seboj in z našimi otroki.

Starši nosimo v sebi še vedno zastarela negativna prepričanja o močnih čustvih kot so: z močnimi čustvi se ne soočamo in o njih ne govorimo; le prijetna čustva so sprejemljiva, boleča pa ne; če jočemo, je to znamenje, da smo šibki itd.

Kot otroci smo se naučili, da so neprijetna, boleča čustva nekaj slabega. Veliko teh čustev je ostalo v naši podzavesti še vedno nepredelanih, nikoli niso šla stran in nas še danes preganjajo v starševanju.

Pomembno se je zavedati, da so vsa čustva zdrava, tudi jeza. Morda se odrasli še vedno ne znamo dovolj kontruktivno vesti, ko občutimo jezo, ampak čustvo jeze je zdravo čustvo.

Jezo lahko izražamo na konstruktiven ali nekonstruktiven način. Nekonstruktivno izražanje jeze v povezavi z otrokovim neprimernim vedenjem predstavlja poniževanje, zasramovanje, pretirane zahteve, ignoriranje slabega vedenja in nerazumevanje čustev ter potreb itn. Tako odzivanje nima dobrega vpliva na otrokovo samospoštovanje in vedenje.

Kadar smo starši jezni na svoje otroke, svojih osebnih meja ne izrazimo dovolj jasno in namesto tega uporabljamo nekonstruktivne pristope kot npr: "Kaj je s teboj narobe?" To so stari, priučeni načini motivacije, s katerimi želimo spremeniti obnašanje pri otrocih.

Večina otrok z močno voljo se takemu pristopu močno upira. Tak način otrok razume kot napad, zato se odzove z napadom nazaj. Drugi otroci bodo morda začeli sodelovati, čeprav se bodo v sebi počutili onemogočene in nadzorovane.

Pozitivno in zavestno starševstvo uči drugače. V tem besedilu si lahko preberete nekaj o konstruktivnih načinih, kako se soočiti z močnimi čustvi, več znanja in praktičnih nasvetov o tem pa lahko pridobite v e-tečaju: 3 pristopi do bolj umirjenih, samostojnih in sodelovalnih otrok.

Otrokom ne dovolimo neprimernega vedenja, a je pomembno, da do čustev ostanemo empatični in jih poslušamo. Vsa čustva, tudi neprijetna, so zdrava in normalna. Večina neprimernega vedenja pri otrocih je povezana prav z neprijetnimi čustvi, ki so se nakopičila v telesu, zato je pomembno, da otroci svoja čustva izrazijo. S tem, ko čustev ne dovolimo čutiti, škodimo naravni sposobnosti za razumevanje notranjega sveta in obvladovanje čustev. 

Pomembno je, da starši ostanemo empatični tudi do svojih čustev. To ne pomeni, da se strinjamo z vsem svojim vedenjem, a čustva, ki jih občutimo, sprejmemo. Včasih se ne bomo mogli takoj zavedati, kaj čutimo in potrebujemo v danem trenutku, in se bomo tega zavedli šele takrat, ko bodo otroci stopili na naše »boleče gumbe«. Takrat je pomembno, da se, namesto da trošimo čas za negativne misli in vedenje, ki nas še bolj oddaljuje od lastnega bistva, raje ustavimo in vprašamo samoreflektivna vprašanja kot so: kaj je tisto, kar sedaj potrebujem, a ne dobim? Česa me je strah? Ko se bomo reševanja teh težav lotili na tak način, bomo vedno bolj prihajali v stik s prijetnimi čustvi, ki se skrivajo za negativnimi. Prav tako bomo prej spoznali, katera nezadovoljena potreba (npr.: po počitku, povezanosti itn.) se skriva za bolečimi čustvi in se bomo tako lažje usmerili k temu, da jo zadovoljimo.

Ko se otrok sooča z močnimi čustvi, ne poskušajmo z logiko in razumom narediti vsega, samo da naš otrok ne bi bil razočaran ali nesrečen, ampak najprej poslušajmo in dovolimo čustvo izraziti. Šele nato, ko je čustveni vihar mimo, se usmerimo v reševanj problemov. Koliko je otrok sploh sposoben obvladovanja čustev, je odvisno tudi od njegove starosti. Ne pričakujmo, da bo dveletni otrok zmogel potrpežljivo počakati do kosila. Majhni otroci še nimajo razvitih vseh sposobnosti za obladovanje močnih čustev. Če majhen otrok želi pojesti več bombonov kot jih lahko in zato, ker mu tega ne dopustimo, začne kričati na ves glas, se nam zdi, da smo ga razvadili in občutimo krivdo. Namesto, da skrivamo bombone pred otrokom, zato da ne bi jokal in prosil za še, mu raje postavimo učinkovito mejo. To ga bo veliko bolj pomirilo in pomagalo, da ostane v stiku s svojim notranjim svetom ter utrdi sisteme v možganih, ki mu bodo pomagali, da bo svoja močna čustva veliko bolje obvladal.

Bistvenega pomena v starševstvu je, da se naučimo večjega zavedanja in izražanja svojih čustev in potreb. To je prvi korak k obogatitvi odnosov s samimi seboj in svojimi otroki. 

Pri učenju ravnanja z notranjim svetom gre za dolgoročni proces in tega se ni mogoče naučiti čez noč. Spremembo bomo veliko hitreje naredili ob podpori mentorja ali coacha, ki našim potrebam in čustvom lahko nastavi zrcalo in tako ublaži močna čustva ter nam omogoči, da se ponovno povrne občutek, da smo videni in razumljeni. 

Želite vedeti, kako ostati bolj močni v sebi, ko otrok izraža močna čustva? 
Želite vedeti, kako izraziti jezo, ne da bi prizadeli otrokovo jedro?
Želite vedeti, kako postaviti meje bolj pristno, da bi se otroci prej umirili in vas poslušali?
Želite vedeti, kako spraviti teorijo v prakso v najbolj mučnih situacijah z vašimi otroki?

Vabim vas k vpisu v moj e-tečaj 3 pristopi do bolj umirjenih, samostojnih in sodelovalnih otrok.

Na e-tečaju boste dobili veliko znanja in praktičnih nasvetov, kako teorijo spraviti v prakso v najbolj mučnih in stresnih situacijah z vašimi otroki.

Veliko staršem, ki so se počutili čisto obupani, nemočni in z občutkom, da ne obstaja nobena rešitev, sem že pomagala najti način, kako pomagati sebi in svojim otrokom. Danes se v odnosih z otroki počutijo veliko lažje in pravijo, da v starševanju občutijo manj stresa.

Če želite pridobiti informacije in praktične nasvete o učinkovitem ravnanju z močnimi čustvi kot so jeza, jok, izpadi trme; učinkovite pristope, ki učijo samostojnosti, sodelovanja, zdravega samospoštovanja, ustvarjalnega razmišljanja in reševanja vsakodnevnih težav kot so pospravljanje, učenje, pisanje domačih nalog, pozabljivost, igranje videogric, gledanje TV itn., potem vas vabim k vpisu e-tečaja. Prijave sprejemam po mailu: pozitivnavzgoja@gmail.com

Nekaj informacij o tem, kaj se učimo na e-tečaju, pa dobite na moji spletni strani: pozitivnostarsevstvo.com

in na Facebook strani: Pozitivno starševstvo 

Klara Bajec, certificirana trenerka za pozitivno vzgojo in starševstvo

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk