O intimnosti: Oblike 'kvaziintimnosti'

Upravičeno se moramo vprašati, ali lahko preveč intimnosti uniči intimnost. Odgovor je pritrdilen. Tako kot je Leonardova Mona Lisa navduševala mnoge posnemovalce, nam tudi življenje ponuja mnoge ponaredke intimnosti.

11. 10. 2013

Skupne erotične fantazije lahko intimnost para zelo okrepijo. Lahko so neke vrste cement, skrivnost, ki par razločuje od drugih parov. Intimnost, ki se dotika perverznosti, pa je lahko tudi patološka.

Meja je spet nekje med željo in potrebo. Svoboda, da svojih fantazij ne udejanjimo, je pomembna. Je faktor normalnosti. Fantazije morajo biti ločene od potreb. Fantazije, naj jih sanjamo podnevi ali ponoči, imajo določen namen: izraziti dele naše osebnosti, ki jih nismo vključili v aktivno odraslo življenje, ampak vseeno obstajajo in imajo nad nami veliko erotično moč. Pomembne so predvsem v avtoerotiki, pa tudi v začetnem delu ljubljenja. Bolj kot se bližamo orgazmu, bolj vstopajo v ospredje telesni občutki. Če temu ni tako, verjetno spadamo med osebe z nizkim libidom.

Monogamija, monotonija

Intimnost se lahko včasih zamenja s promiskuiteto. T. i. intimni odnosi velikokrat nimajo nobene zveze z intimnostjo. Barbara je emancipirana poslovna ženska. Ima starejšega uglednega moža, ki pa je alkoholik. Medtem ko Barbara sklepa posle, on nazdravlja z njenimi sodelavci. Njen mlajši ljubimec je seksualno zelo privlačen, ni pa primeren za 'reprezentanco'. Srečujeta se le občasno, med njenimi poslovnimi potovanji. Barbari se zdi to, da ima dva moška, povsem združljivo z njenim poslovnim duhom. Kar je za nekoga normalno, za drugega ni.

Tudi nežnost je za nekoga vznemirljiva, neke vrste odskočna deska v erotiko, za druge pa uspavalno sredstvo. Ivan je poročen dvajset let in še nikoli ni spal s svojo ženo. Ko je bil s Sandro še zaročen, ga je ta spolno močno privlačila. Kakor koli, ta privlačnost je z bližanjem poroke postopoma ugašala, dokler ni na poročno noč Ivan popolnoma odpovedal.

Z ženo je bil Ivan impotenten, s sodelavkami pa zelo živahen. Končno se je zaljubil v žensko brez predsodkov in z videzom dvospolnika. Izgubil je glavo in ženi predlagal seks v troje. Sandra seveda ni bila za to in ga je zapustila. S tem, ko je izgubil njeno naklonjenost, je izgubil tudi željo po novi ljubici. Sandro je pričel idealizirati. Njegov primer je primer moškega, ki je svoje potrebe nezavedno prenašal na različne objekte, ženo-mater in ljubimko-prostitutko.

Intimnost je ...

... skupno življenje v premajhnem stanovanju. Andrej, 25, ekonomist

... seks z veliko poljubljanja. Zmago, 38, gostinec

... uživanje v vroči kopeli z glasbo, s svečami in z dišečimi solmi. Jana, 31, grafična oblikovalka

... dobra knjiga v kotičku moje najljubše kavarne. Bojan, 33, profesor sociologije

... zajtrki v pižami z mojim možem. Klara, 29, prodajalka

... to, da zaspiva objeta in se objeta tudi zbudiva. Martin, 26, ing. gradbeništva

... poezija v visoki travi. David, 23, študent

... poležavanje pred kaminom z mačko v naročju. Ana, 22, študentka

... poziranje pred fotografskim aparatom. Tea, 19, model

... zaupen pogovor s prijateljico. Petra, 27, vzgojiteljica

... tišina in vonj po kadilu v cerkvi. Janja, 31, socialna delavka

... ginekološki pregled. Manca, 18, dijakinja

... občutek, ki ga v meni prebudijo slike mojih najljubših slikarjev. Mark, 35, glasbenik

... prisotnost mojega moža pri vseh treh porodih. Brina, 31, mama

Tina Torelli

O intimnosti: pogoji za intimni odnos

O intimnosti: Strah pred intimnostjo