Običajno nas pri drugih moti tisto, kar nas moti pri nas samih

Življenje nam pomaga na različne načine pri našem razvoju. In kot verjetno že veste, je eden izmed najboljši načinov za učenje na Zemlji – skozi odnose. Srečujemo ljudi, ki jih potrebujemo, ki nam pomagajo, da ugotovimo, kaj nosimo v sebi.

Običajno nas pri drugih moti tisto, kar nas moti pri nas samih (foto: profimedia) profimedia
21. 8. 2022

Če iščete sebe, vam ni potrebno iti daleč ali odpotovati v Indijo, samo poglejte okrog sebe in kakšne ljudi imate v svoji okolici.

Vaša okolica je namreč odraz vas samih. Še posebej to velja za naše partnerje.

Če pazljivo opazujete odnose, kako komunicirate z drugimi, kaj vas moti in vam para živce, kje pride do konfliktov in trenj, se boste kaj kmalu naučili veliko o sebi. 

Ker nas življenje pridno popelje do ljudi, ki nas morajo nekaj naučiti, da nekaj ozavestimo in odkrijemo, da lahko zrastemo in se razvijamo. Bolj nam je oseba blizu, bolj pomembno vlogo ima in bolj podrobno moramo pogledati, kaj nam ta odnos prinaša.

Pri partnerjih nam je nekaj neznansko všeč, nekaj pa običajno ne, kar spoznamo po določenem času v odnosu, ko mine prva faza zaljubljenosti in vidimo, da ni vse tako rožnato. Takrat se prične učenje. 

Podobno privlači podobno. Tisto, kar morate spremeniti pri sebi, da bi postali boljši in bolj harmonični, resonira s kvalitetami druge osebe.

Napišite si, katere lastnosti vas pri vaših bližnjih in pri vašem partnerju vržejo iz tira. 

Običajno je tako, da nas moti tisto, kar nas moti pri nas samih.

Je to njihov ego, nesočutje, lenoba, trma...?

Pomembno je predvsem, da se v odnosu o tem odkrito pogovarjate. Da poveste, kar vas moti in hkrati dovolite možnost, da je morda težava v vas. Da se včasih pošalite glede medsebojnih napak. S skupnimi močmi lahko nalažje razvozljate življenjske uganke in lekcije. Iskrenost pa je najboljša garancija za uspešen odnos.

Kaj pa, če vas moti, da je partner len, vi pa ste deloholik in vedno aktivni? Kako lahko potem rečemo, da nas to moti pri nas samih, če te lastnosti resnično nimamo?

Ne hitite z zaključki. Včasih v življenju ni vse “na prvo žogo”.

Morda se partnerjeva lenoba v vašem življenju manifestira na drugačen način. Morda ste leni, ko pride do sklepanja odločitev ali pri tem, da ne naredite določene spremembe v življenju.

Krivite partnerja, da je preveč agresiven in grob, medtem ko ste sami vrhunec mehkobe in vljudnosti?

Morda se vaša grobost občuti na kakšnem drugem področju v vašem življenju. Morda ste grobi do sebe.

Možnosti je ogromno in samo vi lahko resnično razumete, kaj je tisto, kar se morate naučiti pri partnerju, da identificirate tiste dele sebe, ki še niso v harmoniji in delate na tem.

In tako boste kmalu spoznali, da tudi vaši neprijatelji niso v resnici neprijatelji, pač pa učitelj.

Če prekinite odnos s partnerjem, pri katerem vas nekaj moti, in niste nič naredili na tem, da bi pogledali, kaj vas to uči, potem boste privleki novega partnerja, ki bo imel podobne lastnosti. Vse dokler ne boste pod drobnogled pogledali, kaj vas določen odnos uči, kaj morate narediti pri sebi, se bo saga nadaljevala. In potrošili boste dragocena leta življenje z menjavanjem partnerjev, v iskanju pravega, čeprav niste nič naredili pri sebi. 

Modrost je, da vidimo in ljubimo partnerje in naše bližnji, takšne kot so, saj so oni naša rešitev in naša projekcija.

Sprejmemo jih takšne kot so, ne trudimo se jih spreminjati. Spreminjamo sebe.

Takrat boste videli, kako lepo je življenje, kako ima vse svoj smisel. Ne boste trošili energije za spore, obtožbe in kritiziranje drugih. 

Prirejeno po: econet.ru