10 obljub, ki bi jih morali dati sami sebi

6. 3. 2024
Deli
10 obljub, ki bi jih morali dati sami sebi (foto: profimedia)
profimedia

Čeprav smo bolj vajeni dajati obljube drugim, bi bilo dobro, če bi sem pa tja kakšno namenili tudi sebi. Če boste sami sebi obljubili naslednjih deset obljub in se jih tudi držali, lahko te pozitivno vplivajo na vašo moč volje, motivacijo, samozavest in osebni napredek.

Če nekaj obljubimo, to storimo z iskrenim namenom in pričakovanjem, da bomo obljubo tudi držali in jo uresničili. Zato imamo v primeru, da nekaj obljubimo nekomu drugemu, veliko odgovornost, da držimo besedo in z izpolnjeno obljubo v očeh drugega zbudimo ali pa ohranimo spoštovanje, dostojanstvo in hvaležnost.

Kaj pa obljube, ki jih dajemo sami sebi? Smo jih pripravljeni uresničiti zato, da ohranimo lastno dostojanstvo in samospoštovanje?.

Spodaj je naštetih deset obljub, s pomočjo katerih lahko izboljšamo svojo moč volje in uveljavimo svoje potenciale:

1. Obljubim, da bom spoštoval/-a svojo resnično vrednost.

V resnici smo vredni veliko več, kot se zavedamo.

Medtem ko skušamo ustreči zahtevam in pričakovanjem napornega vsakdanjika, ki od nas po navadi terjajo veliko energije, časa, samozavesti in še česa, lahko zlahka pozabimo na svojo resnično vrednost.

Zaslužimo si blaginjo, srečo in zdravje, in takoj, ko bomo sami sebi priznali in verjeli, da nam to pripada že od rojstva, bomo začeli v svoje življenje privlačiti obilje, do katerega smo upravičeni.

2. Obljubim, da bom jasen/-na glede svojih namer.

Namere so pravzaprav mostovi, ki povezujejo zavestno misel z odkritosrčnimi in dobronamernimi dejanji. Pomislite na deset pomembnih ciljev (želja), ki bi jih radi kmalu uresničili, v mislih jasno, kratko in jedrnato izoblikujte svoje namere, obenem pa točno opišite, na kakšen način jih nameravate uresničiti.

3. Obljubim, da se bom čim več naučil-/a.

Učenje ni povezano le s šolo, študijem in z učbeniki. Vsak dan se lahko naučimo nekaj novega, npr. o različnih prepričanjih in ljudeh, o dogajanju v našem okolju, ali pa o nas samih, naši preteklosti in naših željah za prihodnje.

Učenje in znanje nas obogati, napolni s samozavestjo in boljšim razumevanjem sveta, ki nas obdaja. Vse, kar moramo za to storiti, je, da opazujemo svet okrog sebe in smo odprti za informacije, ki so nam na voljo.

4. Obljubim, da bom pokazal/-a več sočutja za svet okrog sebe.

Vsi smo sposobni sočutja, le da ga nekateri bolj zanemarjamo kot drugi. Ker je veliko lažje biti agresiven in brezkompromisen kot prijazen in sočuten, se v vsakdanjem svetu lažje zatekamo k prvemu kot zadnjemu. Toda rešitev kakršnekoli težave, s katero se soočamo, je vedno možna le s pomočjo potrpežljivosti in zmožnostjo vživeti se v drugega.

Sočutje ima več obrazov in ga lahko izkazujemo na različne načine; lahko damo prednost avtu oziroma vozniku, ki bi se rad priključil prometu; lahko recikliramo odpadke in skušamo s tem prispevati svoj delež k reševanju okolja in narave; ali pa pomagamo mami skuhati nedeljsko kosilo.

Kljub temu ne pozabimo sočutja izkazati tudi sami sebi: ne bodimo prestrogi do sebe. 

5. Obljubim, da se bom postavil/-a zase.

Vsi se znajdemo v situaciji, ko se nam zgodi krivica. Takrat se moramo postaviti zase na prijazen, miren, a trden način. Če boste branili svoje pravice, boste v drugih prej zbudili spoštovanje, kot pa še se boste pohlevno umaknili in še naprej živeli v podrejenem položaju.

Ne bojte se na glas izraziti svojega mnenja in drugim dati vedeti, da ste se pripravljeni boriti zase in za svoje pravice. Konec koncev pa, če se ne boste sami postavili zase, zakaj bi se kdo drug?

6. Obljubim, da bom dokončal/a, kar sem začel/-a.

Če boste prišli le na pol poti do uresničitve svojega cilja, ne boste nikoli vedeli, kaj bi se zgodilo, če bi ga uresničili. Ne glede na to, kako težko je doseči cilj, ni večjega zadovoljstva, kot če nekaj uresničite ali dosežete z lastnim trudom in ambicijo. Svoje cilje boste lažje dosegli z disciplino, zaupanjem vase in potrpežljivostjo.

7. Obljubim, da bom napredoval/-a.

Napredek je eno izmed najpomembnejših načel človeštva. Kar ne napreduje, slej ko prej izumre, zato se moramo tudi mi vsak dan malo po malo spreminjati, razvijati in napredovati.

Obljubite si, da boste vedno stremeli k izboljšanju samih sebe, pa najsi gre za jutranjo telovadbo in posledično pridobivanje kondicije, ali pa za opustitev dolgoletne slabe razvade. Če boste temeljito razmislili in se iskreno poglobili vase, boste lažje uvideli, katera področja lastnega jaza lahko še izboljšate in posledično osebno napredujete.

8. Obljubim, da bom opustil/-a negativne vedenjske vzorce.

Negativni vedenjski vzorci nas silijo v stagnacijo, nam onemogočajo napredek in so vzrok, da se vrtimo v začaranem krogu razočaranj, neuspeha in nezadovoljstva. Pogosto se znajdemo ujeti v določenih življenjskih pasteh, brez da bi se tega zavedali, pri čemer gre lahko za nezadovoljiv ali nesrečen odnos, službene neuspehe, napačne poklicne odločitve, večno pomanjkanje denarja itd.

Vsak še tako zakoreninjen vzorec se lahko opusti, če se zavemo svojih dejanj in skušamo v prihodnje povsem zavestno ravnati drugače. Če želimo prekiniti ponavljanje negativnih dogodkov, moramo razumeti, kaj je treba spremeniti ter naše vedenje in dejanja prilagoditi tako, da bodo obrodili drugačne, boljše sadove.

9. Obljubim, da ne bom dovolil drugim, da vplivajo name.

Zavedanje, da je naša sreča odvisna samo od nas samih, je edini ključ do zadovoljnega in izpolnjujočega življenja. Če skuša kdo ogroziti vaše dobro razpoloženje, raje prisluhnite sami sebi in ponovno vzpostavite notranje čustveno ravnovesje. Recite si: »Sem varuh lastne sreče, ki je celovita, neokrnjena in nedotaknjena.«

10. Obljubim, da ne bom ničesar jemal/-a za samoumevno.

Vsi poznamo izraz: »Ne veš, kaj imaš, dokler tega ne izgubiš,« v polnosti pa ga razumemo šele, ko resnično izgubimo nekaj ali nekoga, ki nam veliko pomeni. Spominjanje na tisto, kar smo izgubili, lahko v nas zbuja največjo možno žalost, zato raje takrat, ko smo veseli, zadovoljni in izpolnjeni, uživajmo v trenutkih sreče.

Naj topel objem, prisrčen trenutek v družinskem krogu, strasten poljub ali kaj drugega, ob čemer vam zaigra srce, vsak dan posebej zaznamuje vaše življenje in napolni skrinjo vaših spominov. Ne glede na to, kako drobni in minljivi so, so vaši.

Obljube so besede, ki jih želimo držati in poskrbeti, da se uresničijo. In še preden naslednjič nekomu nekaj obljubite, skušajte sami sebi izpolniti zgoraj zapisane obljube. Z njihovo uresničitvijo boste utrdili svojo samozavest in v vsakem pogledu izboljšali svoje življenje.

Privzeto in prevedeno s strani: www.huffingtonpost.com

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu