Obred Ho'oponopono na poletnem Sensa vikendu

Ta nenavadna beseda je ime za starodavno havajsko tehniko, ki nas navdihujoče hitro in učinkovito poveže z univerzalno ljubeznijo ali božanskim v nas samih.

17. 6. 2014

Ste že slišali za Ho'oponopono?

Beseda Ho'oponopono pomeni 'delovati pravilno' oz. 'popraviti napako' ali kot pravi dr. Ihaleakala Hew Len: Ne bo vam odvzeto to, kar je popolno, celo in dobro za vas, če ste v stanju sebstva. Ko ste v stanju sebstva, avtomatično doživljate popolnost božanskih misli, besed, dejanj in aktivnosti. A takoj ko svojim zastrupljenim mislim dovolite prevladati, boste v življenje samodejno pritegnili nepopolnosti v obliki bolezni, zmedenosti, jeze, depresije in siromaštva.

Tehnika se je po svetu v trenutku razširila z izdajo knjige Brez meja (Zero Limits), ki sta jo podpisala dr. Joe Vitale in dr. Ihaleakala Hew Leno, pri nas pa je na voljo čudovita knjižica Ulricha E. Dupreeha: Ho'oponopono: havajski obred odpuščanja – ključ do polnega življenja založbe Cangura.com.

Ho'oponopono ozdravil celoten oddelek zaporniške psihiatrične bolnišnice na Havajih

Joe Vitale, ki je bralcem morda znan kot eden od akterjev v filmu Skrivnost, je tudi sicer avtor številnih knjig in predavatelj duhovnosti. In ko je leta 2004 slišal za nenavadnega psihologa, ki naj bi ozdravil celoten oddelek zaporniške psihiatrične bolnišnice na Havajih, pa čeprav se s svojimi pacienti sploh ni srečal iz oči v oči, ga je ta neverjetna zgodba takoj prevzela. Poiskal je tega psihoterapevta in izkazalo se je, da gre za dr. Hewa Lena, ki je paciente zdravil s starodavno havajsko tehniko Ho'oponopono.

Dr. Len je tri leta delal v državni bolnici na Havajih, na oddelku za psihično bolne zapornike, med katerimi so bili tudi storilci najhujših kriminalnih dejanj – od morilcev do posiljevalcev. Večina psihologov je tam zdržala komaj kakšen mesec, večina medicinskega osebja pa je bila večji del časa na bolniški, kar ne preseneča, saj so bili vsi zaposleni na oddelku v neprestanem strahu pred napadi pacientov. Stanje je bilo zaskrbljujoče in kaotično. Kmalu po prihodu dr. Lena v bolnišnico pa se je vse spremenilo. Najtežji pacienti, ki so bili pred tem v verigah, so se lahko po oddelku svobodno sprehajali, medtem ko so lahko drugim, ki so bili pred tem na močnih sedativih, količine zdravil drastično zmanjšali. Nekaj pacientov, za katere je pred tem veljalo, da bodo v bolnišnici ostali za vedno, je lahko odšlo domov. Zelo se je spremenilo tudi vzdušje v bolnišnici. Osebje je začelo pri svojem delu uživati, zato je bilo bolniških odsotnosti vse manj, po treh letih pa so začeli razmišljati, da bi oddelek v bolnišnici kar zaprli, saj zanj preprosto ni bilo več prave potrebe.

Kako je dr. Lenu, psihologu, ki se s pacienti, ki jih je zdravil, sploh ni srečeval v živo, vse to uspelo? Dr. Len je v svojo pisarno naročil kartoteke pacientov, ki jih je drugo za drugo počasi proučeval in med prebiranjem zapiskov delal tudi na sebi. Medtem ko je vse to počel, pa se je stanje pacientov samo od sebe čudežno izboljševalo. Kaj se je pravzaprav dogajalo? Dr. Len je 'zgolj' prevzel popolno odgovornost za svoje življenje. Ker pa so njegovi pacienti s prebiranjem njihovih dosjejev postali del njegovega življenja, je posledično postal odgovoren tudi za njih.

Skladno s prepričanjem, da je cel svet naša kreacija, postane v trenutku, ko prevzamemo odgovornost za svoje življenje, naša odgovornost tudi vse, kar vidimo, slišimo, okusimo, se dotaknemo ali doživimo kakor koli drugače. V praksi pa je bilo to videti nekako takole: dr. Len je med prebiranjem dosjejev pacientov preprosto ponavljal: "Žal mi je, hvala ti, oprosti mi in ljubim te," in tako sproti čistil dele sebe, ki jih je delil s pacienti.

Obred Ho'oponopono na poletnem Sensa vikendu

Sodobni Ho'oponopono, proces sprejemanja, odpuščanja in preobrazbe, je molitev k Ljubezni, ki naj razgradi in zamenja slabe energije sama s seboj. Ljubezni to uspeva, ko teče skozi um. Izvira iz duhovnega uma, superzavesti, nadaljuje skozi intelektualni (zavestni) um, kjer se osvobaja energije mišljenja, da bi nato končno prešla na čustveni um ali podzavest in ga osvobodila negativnih čustev. Nastalo praznino bi medtem sproti polnila z ljubeznijo, poudarja dr. Ihaleakala Hew Len.

Ho'oponopono tehnike odpuščanja se boste lahko naučili na poletnem Sensa vikendu v Portorožu, kjer nas bo skozi triurni magični obred vodila Tina Puncer, terapevtka soulworka, ki je ta obred sama izkusila na Havajih.

(Obširneje o Ho'oponopono lahko preberete v članku Povezani z univerzalno ljubeznijo v novi številki Sense)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri