Trojni test, ki ga opravite preden širite govorice naprej

11. 2. 2024
Deli
Trojni test, ki ga opravite preden širite govorice naprej (foto: profimedia)
profimedia

Zgodba, ki nas bo naučila, da naj opravimo trojni test, preden širimo govorice. 

V stari Grčiji je Sokrat slovel po modrosti in znanju. Nekega dne ga je srečal na ulici znanec in velikemu filozofu rekel: "Ali veš, kaj sem ravnokar slišal o tvojem prijatelju?”

“Počakaj trenutek,” mu odgovori Sokrat. “Preden mi začneš govoriti o mojem prijatelju, bi bilo dobro, da si vzameš trenutek in premisliš o tem, kar mi boš rekel. Temu sam rečem trojni test. Prvi test je resnica. Ali si se prepričal, da je to, kar mi boš povedal, popolnoma resnično?”

“Ne,” odvrne možakar, “pravzaprav sem pravkar slišal to in…”

“Dobro,” pravi Sokrat. “Torej ne veš, če je zares resnično ali ne. Poskusiva še drugi test, test dobrega. Ali je to, kar mi boš povedal o prijatelju nekaj dobrega?”

“Hmm, ne, ravno nasprotno...” odgovori možakar. 

Sokrat nadaljuje: “Torej mi želiš povedati nekaj slabega o mojemu prijatelju in nisi prepričan, če to zares drži. Še vedno lahko opraviš test, ker obstaja še zadnji – test uporabnosti. Ali je to, kar mi boš povedal o prijatelju, uporabno zame?” 

“Ne, ne ravno…”

Sokrat zaključi pogovor: "No, če to, kar mi želiš povedati ni nujno resnično, ne dobro in ne uporabno, zakaj bi mi želel to sploh povedati?”

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"