Obvladovanje nižjih nagonov: Ljubosumje

LJUBOSUMJE pomeni odvisnost od neke lastnine in prepričanje, da nam nekaj ali nekdo pripada. Domišljamo si, da bo konec sveta, če ne bomo dobili oziroma če bomo ponovno izgubili, na kar smo se navezali.

26. 2. 2016

Obnašamo se kot majhen otrok, ki se s sovrstniki bori za igračo; tudi če jo dobi, ni nič bolj zadovoljen kot prej. Težave vedno nastanejo takrat, ko razmišljamo sebično in ko hočemo nekaj brezpogojno imeti ali obdržati. Če v sebi začutimo čustva ljubosumja, si prizadevajmo postati samostojni in velikodušni; kajti najboljše sredstvo proti ljubosumju je notranja svoboda.

Ljubosumje pa se pojavi samo, če čutimo tudi ljubezen. Brez ljubezni ni ljubosumja. Izgine šele, ko se čustvo ljubezni spremeni v čisto, nesebično ljubezen, ki je koristna za druge in jim daje podporo.

Mnogi ljudje vse življenje trpijo, ker ne najdejo 'prave' ljubezni; s tem mislijo na življenjskega partnerja, ki bi uravnovesil njihove osebne primanjkljaje in izpolnil njihove želje. Vendar resnično potrebujemo le pravo, Božansko ljubezen, saj je edina, ki nas osreči ter izpolni želje naše duše. In ta ljubezen obstaja v dajanju, samo v dajanju. Ko premagamo ljubosumje, postanemo svobodni in povečamo svojo sposobnost sprejemanja in dajanja vseobsegajoče ljubezni.

Vishwaguru Paramhans Maheshwarananda v knjigi Skrite moči v človeku

Celoten članek lahko preberete v tiskani Sensi februar/marec

Preberite tudi:

Obvladovanje nižjih nagonov: Jeza, sovraštvo, pohlep