Delo na sebi je edino pravo zdravilo prihodnosti

8. 1. 2021
Deli
Delo na sebi je edino pravo zdravilo prihodnosti (foto: pixabay)
pixabay

V trenutnih časih, ko takšna in drugačna kriza vse bolj povzroča številna psihična obolenja, ko se ljudje vedno bolj izgubljajo v nesmislih te družbe in izgubljajo stik s seboj, je pomembno, da se vedno bolj obračajo k eni in edini zdravi alternativi – delu na sebi.

Ljudje postajajo vse bolj zavestni, da zdravniki ne morejo poznati vzrokov za težave, če se v njih ne poglobijo. Ne morejo najti vzrokov bolezni, če zanemarjajo bolnikova čustva, misli, izkušnje, strese, travme, navade, prehrano itd. Vse bolj postaja jasno, da je glavni cilj farmacevtskih industrij zaslužek in ne zdravje ljudi.

Leta 2013 so zdravniki v Veliki Britaniji dobili zeleno luč za izdajanje »receptov« za knjige za samopomoč z namenom zmanjšanja potreb po tabletah za lajšanje lažjih psiholoških težav, vključno z anksioznostjo, tesnobo, napadi panike ali depresijo.

Vladimir Gruden je hrvaški zdravnik in znanstvenik, profesor medicinske psihologije na medicinski fakulteti v Zagrebu, ki podaja svoje mnenje. "To je v vsakem primeru dobro, a najbolj pomembno je, koliko so ljudje disciplinirani in pripravljeni, da bi to sprejeli, saj vsaka knjiga in vsako zdravljenje zahteva napor s spremembo obnašanja in odnosa, a ljudje so preveč v coni udobja ter želijo hitro instant rešitev."

Literatura bi se morala brati z enim samim smislom in namenom, da ljudem vrača vero vase, spoštovanje do samega sebe ter moč, da se spremenijo in rastejo. Ljudje so "pobegnili" v bolezen ali nesrečo, ker jim je življenje postalo pretežko. Sprašujejo se, kdo jih bo vodil, kdo jim bo pomagal. Morajo dojeti, da so sami sebi svoji zdravniki in terapevti ter da je vse, kar doživljajo negativnega, opozorilo, da nekaj izboljšajo, je mnenja hrvaški zdravnik. 

A dandanes je tudi na področju samopomoči in samozdravljenja masa informacij, ki lahko človeka zmede, ko se odloča, kako in kam.

Sanja Unković, aromaterapevtka in terapevtka karmične diagnostike, ki ima v svojem arhivu preko 1000 knjig za samopomoč, meni, da je v tem žanru tako, kot v vsakem, obstaja “vse mogoče”. Unkovićeva pravi, da je pri tem pomembna širjava zavesti posameznika in koliko ta oseba dovoli, da poskusi nove stvari. Vsakdo lahko najde svojo knjigo in način samopomoči. Ne obstaja univerzalna knjiga ali terapija za pomoč vsem. Morda je za nekoga v danem trenutku sveta avtorica Louise L. Hay, če prebira Echkarta Tolle-ja ne ve, kaj je prebral, če bere Lazareva pa bo knjigo zaprl po nekaj straneh, ker je enostavno ne more brati. Odvisno torej od stanja zavesti in vibracije človeka, glede na katero bo tudi privlekel določene knjige (ali terapije), ki vibrirajo podobno kot on sam. Vsak človek je unikaten in tako potrebuje tudi drugačne pristope, ki ga bodo pripeljali do zdravja. (povzeto po: atma.hr)

Ljudje so pogosto mazohisti 

Po drugi strani pa morajo ljudje sprejeti nasvete ter usmeriti pozornost v to, kako bodo sami rešili stvari. Morajo postati pobudniki in delavci, ne samo iskati pomoč od zunaj. Od zunaj lahko dobijo nasvete in podporo, a odločitev in glavno orodje je v njihovih rokah.

Ko se pojavi bolezen ali drugo »zlo«, ko stvari v življenju ne tečejo lahkotno, je to prisila za spremembo, da prevzamemo nove oblike obnašanja, mišljenja, čustvovanja, delovanja, prehranjevanja... In to je tisto, kjer največ ljudi pogori.

Doktor in profesor Gruden pravi: »Ljudje so v stresu in depresiji, ker morajo spremeniti svoje navade.«

Če oseba kadi in ima pljučnega raka, težave z dihanjem ali doživi infarkt ter še vedno kadi... Kako naj pričakuje izboljšanje? 

Če oseba ves čas sedi pred televizijo in ji zdravje peša ter ne naredi premika iz kavča, kako naj pričakuje izboljšanje? 

Če je oseba zamerljiva, jezna, polna skrbi, pa se ji zapleta v odnosih, kako naj pričakuje izboljšanje? 

Najbolj pogumni so tisti, ki odprejo oči in vidijo, kaj se dogaja v njih. Vsak ima svobodo izbire, da zviša svojo vibracijo in se spremeni, da se ne upira rasti ter ne vztraja zataknjen v norostih tega sveta. 

V današnjih časih popularne “pozitivne duhovnosti” se je še posebej pomembno zavedati, da samo verjeti, da bo vse v redu in biti pozitiven ter si predstavljati angele, ni dovolj. Lastna dejanja in akcije so tiste, ki zares štejejo.

Zaradi izkoriščevanja planeta, narave in živali človeštvu gori rdeča luč. Karma je zakon, ki mu ni moč ubežati. Uničujemo druge – uničujemo sebe. In tako zaradi pomanjkanja razumevanja, človek meče sam sebe v prepad. Zaradi nerazsvetljenih ljudi, ki so destruktivni in potiskajo svet v neharmoničnost, živimo v pravi ekološki, družbeni, politični in duhovni katastrofi. Zakaj si zatiskati oči in kot noji potiskati glave v pesek? Strah in lenoba sta naša največja sovražnika. Zavedajmo se svoje pomembne odgovornosti in pojdimo v akcijo - sami pri sebi.

Lahko smo razočarani nad seboj ali nad bližnjimi, a jutri ne bo nič drugače, dokler se sami ne spremenimo. V tem trenutku je pomemben prav vsak posameznik! Ker lahko je prav eden tisti, ki bo odločil, kam se bo prevesila tehtnica. 

Tukaj smo, da rastemo, se razijamo, da se naučimo več o sebi in življenju ter dosežemo brezpogojno ljubezen duše. 

Izkoristimo to izjemno priložnost, ki smo jo dobili na tem planetu in stopimo na višjo stopničko zavedanja, kjer je mnogo lepši razgled na vse strani. 

Ana Vehovar

Preberite si še:

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije