VEZ s sorodno dušo je težko prekiniti

17. 4. 2022
Deli
VEZ s sorodno dušo je težko prekiniti (foto: profimedia)
profimedia

Sorodna duša; če je še niste našli ali pa mislite, da ste jo, naj vam spodaj opisane značilnosti, ki naj bi jih v vas zbujala sorodna duša, olajšajo vaše iskanje.

Kako vedeti, ali ste v odnosu s sorodno dušo?

V našem čedalje aktivnejšem in pestrejšem vsakdanu, ki ga živimo, spoznavamo različne vrste ljudi, ki nas privlačijo ali odbijajo, so nam všeč ali ne, jih občudujemo ali pa se preprosto ne zmenimo za njih. S tistimi, s katerimi čutimo vzajemno privlačnost, se kdaj pa kdaj tudi spustimo v razmerje, toda kako smo lahko prepričani, da smo resnično naleteli na nekoga, ki mu lahko rečemo sorodna duša?

Dr. Carmen Harra, ameriška klinična psihologinja, hipnoterapevtka, naravna zdravilka in strokovnjakinja za odnose poudarja, da obstaja velika razlika med sorodno dušo in življenjskim partnerjem, osebo, ki vas sicer lahko osreči, ne more pa skupaj z vami tvoriti popolne celote. Po njenem mnenju se ob sorodni duši počutite celoviti, ozdravljeni in popolni, kot da v vaši sestavljanki ne bi manjkal niti en delček, življenjski partner pa vas lahko v življenju sicer zelo podpira in je lahko vaš dolgoletni partner, ne more pa obogatiti vašega duha.

Večina nas se v življenju zadovolji z življenjskim partnerjem, s katerim se ustalimo in z njim vztrajamo iz takšnih ali drugačnih razlogov. Najpomembnejši je morda ta, da gojimo nezaveden strah pred tem, da bomo ostali sami, ker smo biološko programirani, da se zaljubimo, pa je popolnoma naravno, da si najdemo ljubezenskega partnerja, kakršnegakoli že. Toda včasih se zgodi, da podaljšujemo razmerje, ki naj bi bilo le začasno in se zmotno odločimo za vedno ostati v odnosu. Obstajajo odnosi, ki naj bi trajali določen čas in s katerimi naj bi sklenili določeno karmično poglavje v našem življenju; odnosi, v okviru katerih nam je z ljubljeno osebo namenjeno imeti otroke, a ne nujno ostati z njimi; in odnosi, ki nas samo zmedejo in povzročajo težave, ker nam brbotajoča mešanica različnih čustev ne dovoljuje, da bi jasno videli pot, ki nam je začrtana.

Večina nas je okusila več razmerij, preden smo našli osebo, za katero se nam zdi, da je za nas popolna. Ne glede na to, ali ste poročeni, v razmerju ali razmišljate o tem, da bi se spustili v odnos z osebo, ki vam je všeč, pa je ključnega pomena, da vemo, kakšno vlogo bo ta oseba igrala v našem življenju.

Navsezadnje se je nemogoče izogniti neizogibnemu in pogosto neugodnemu vprašanju, ki si ga moramo zastaviti sami: Je to oseba, s katero mi je namenjeno deliti svoje življenje? Ali pa sem se prehitro odločil/-a za odnos z nekom, ob katerem ne bom nikoli popoln/-a?

Ne glede na to, v katero kategorijo spadate, obstaja po besedah in dolgoletnih terapevtskih izkušnjah dr. Carmen Harre več kazalcev, ki jasno nakazujejo sorodno vez (ali njeno pomanjkanje) med vami in vašo ljubljeno osebo in ki kaže na to, da sta sorodni duši. Medtem ko boste brali spodnje značilnosti, mislite na svojega partnerja ali potencialnega partnerja in ocenite, ali ustreza kriterijem sorodne duše ali ne.

1. Notranji občutek

Z besedami je težko opisati občutek, ki ga v vas zbuja sorodna duša. Posredi je nepopustljivo, poglobljeno in trajno čustvo, za katerega ne poznamo prave besede.

2. Preblisk starih spominov

Če je vaša ljubljena oseba vaša sorodna duša, obstaja zelo velika verjetnost, da jo poznate iz katerega izmed prejšnjih življenj. Sorodni duši se pogosto odločita za ponovno snidenje v naslednjem življenju in se tudi najdeta, ne glede na to, kako velik je naš svet. Možno je, da boste nenadoma in za kratek čas dobili preblisk na določen spomin iz katerega izmed vajinih skupnih prejšnjih življenj, ali pa boste imeli deja vu občutek, kot da se vam je to, kar doživljate tisti trenutek, nekoč davno nazaj že zgodilo, a v drugačnem okolju in v drugačnem času.

3. Preprosto razumeta drug drugega

Ste že kdaj srečali osebi, ki drug drugemu dokončujeta stavke? Nekateri za takšne ljudi pravijo, da skupaj preživita preveč časa, dr. Carmen Harra pa meni, da to počneta predvsem sorodni duši. Podobno se vam lahko dogaja tudi z najboljšo prijateljico, prijateljem ali na primer z mamo, toda ko se vam to zgodi z ljubljeno osebo, je to jasno znamenje, da sta sorodni duši.

4. Vzljubite njegove/njene napake

Nobeno razmerje ni popolno, in tudi tisto med sorodnima dušama ima svoje vzpone in padce. Kljub temu pa je takšno vez težje prekiniti. Sorodne duše namreč lažje sprejemajo in se celo naučijo vzljubiti nepopolnosti ljubljene osebe. Če drug drugega ljubita točno takšna, kakršna sta, brez da bi drug drugega skušala spreminjati, in sprejemata tako dobre kot slabe lastnosti drug drugega, obstaja zelo velika verjetnost, da sta sorodni duši.

5. Silna čustva

Odnos med sorodnima dušama je lahko veliko bolj silen in intenziven kot običajen odnos, in sicer v dobrem in slabem. Najpomembnejše je, da ste tudi v primeru konflikta osredotočena na reševanje težave in da sta sposobna pogledati izza trenutne čustvene krize.

6. Vidva proti vsem

Sorodni duši svoj odnos velikokrat opisujeta kot »midva proti vsem«. Sta namreč tako povezana, da sta se pripravljena in sposobna soočiti z vsem, kar se jima postavi na pot, če imata le ob sebi svojo sorodno dušo. Odnos med sorodnima dušama namreč predvsem temelji na kompromisu in složnosti.

7. Imata miselno/mentalno povezavo

Sorodni duši sta po navadi podobno mentalno povezana, kot so dvojčki. Zelo možno je na primer, da istočasno primeta telefon, da bi poklicala drug drugega. Čeprav vaju življenje lahko loči, sta vajini duši vedno povezani.

8. Počutite se varno in zaščiteno

Ob ljubljeni osebi bi se morali vedno počutiti varno in zaščiteno. To ne velja le za ženske, temveč tudi za moške: Tudi vi bi se morali čutiti varne in zaščitene ob svoji ženski! Ob sorodni duši boste imeli občutek, da imate ob sebi angela varuha. Oseba, ki se poigrava z vašo negotovostjo in vašimi strahovi, bodisi zavedno ali nezavedno, ni vaša sorodna duša.

9. Brez njega/nje si ne predstavljate življenja

Sorodna duša ni nekdo, ki ga zlahka zapustite. Je nekdo, brez katerega si ne predstavljate biti, oseba, za katero verjamete, da se je vredno zanjo boriti in z njo biti.

10. Zreta si v oči

Sorodni duši imata navado, da se med pogovorom pogosteje gledata v oči kot običajni pari. Takšna navada prihaja povsem naravno, spontano in izhaja iz globoko ukoreninjene medsebojne povezanosti. Zreti osebi v oči med pogovorom nakazuje visok nivo sproščenosti in samozavesti.

Samo vaša odločitev je, ali boste življenje preživeli ob sorodni duši ali ob nekom, za katerega menite, da vam je namenjen kot življenjski partner. Lepota svobodne volje se skriva prav v tem, da se sami odločate, ali boste z nekom ostali v odnosu ali poskrbeli za spremembo. Deliti življenje s sorodno dušo je eden izmed najdragocenejših zakladov, ki nam ga ponuja življenje. In če menite, da ste spoznali svojo boljšo polovico, vam želimo čim več prijetnih skupnih dni, polnih smeha in veselja, in nešteto noči, preživetih v toplem in ljubečem medsebojnem objemu.

Vir: huffingtonpost.com, Marta Pirnar Tittle