Ljubite, vendar si zapomnite, da vaša ljubezen ne sme postati ječa drugemu

20. 1. 2021
Deli
Ljubite, vendar si zapomnite, da vaša ljubezen ne sme postati ječa drugemu (foto: profimedia)
profimedia

Vsako bitje je samo po sebi cilj. Ljubezen vas obravnava kot cilj sam po sebi. Ne sme vas zvleči v kakršna koli pričakovanja.

Torej obstaja nekaj stvari, ki si jih velja zapomniti. Ena je ljubiti, vendar ne kot potreba, temveč kot dajanje. Ljubite, vendar ne pričakujte, temveč dajajte. Ljubite, vendar si zapomnite, da vaša ljubezen ne sme postati ječa drugemu. Ljubite, vendar bodite zelo previdni, saj se pomikate po svetem ozemlju. Podajate se v najvišje, najčistejše in najsvetejše svetišče.

Bodite nadvse pozorni! Vse nečistosti odvrzite še pred svetiščem. Ko ljubite neko osebo, jo ljubite, kakor da je bog, nič manj kot to. Nikdar ne ljubite ženske kot ženske in moškega kot moškega, kajti če ljubite moškega kot moškega, bo vaša ljubezen zelo navadna. Vaša ljubezen ne bo nič več kot poželenje. Če ljubite žensko kot žensko, se vaša ljubezen ne bo vzpela prav visoko.

Ljubite žensko kot boginjo, pa bo ljubezen postala čaščenje.

V tantri mora moški, ki se želi ljubiti z žensko, to žensko več mesecev častiti kot boginjo. V njej mora vizualizirati boginjo mater. Ko vizualizacija postane popolna, ko se ne poraja več nikakršna pohota, ko moški ob goli, sedeči ženski poleg sebe občuti le vznesenost božanske energije brez vsakršne pohote, postane sama oblika ženske božanska in vse misli se ustavijo, občuti le globoko čaščenje – in šele tedaj mu je ljubljenje dovoljeno.

Videti je nekoliko absurdno in paradoksalno. Ko ni potrebe po ljubljenju, mu je ljubljenje dovoljeno. Ko ženska postane boginja, se mu je dovoljeno ljubiti z njo, ker se lahko zdaj ljubezen vzpne visoko, lahko postane vrhunec, crescendo. Zdaj ne bo več zemeljska, ne bo več od tega sveta, ne bo sestavljena iz dveh teles, temveč iz dveh biti. Bo srečanje dveh obstojev. Srečali se bosta dve duši, se zlili in premešali, obe pa boste iz tega izšli neverjetno sami.

Iz knjige Osho: Ljubeče bivanje, založba V.B.Z.

Preberite si še: 

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan