Ženske bolezni ter menstrualne težave izvirajo iz blokade v ženskem spolnem centru

Ženske bolezni, kot so endometrioza, rak na dojkah in spolnih organih ter menstrualne težave, izvirajo iz blokade v ženskem spolnem centru - drugi čakri. Razlog za to energetsko blokado je lahko travmatična izkušnja iz tega (ali prejšnjega življenja) ali neuspeh pri uveljavljanju svojih potreb. 

Ženske bolezni ter menstrualne težave izvirajo iz blokade v ženskem spolnem centru (foto: profimedia) profimedia
27. 10. 2021

"Znotraj vsake ženske je divje in naravno bitje, mogočna sila, polna izostrenih instinktov, strastne ustvarjalnosti in večne modrosti. Njegovo ime je Divja Ženska – vendar je ogrožena vrsta. Čeprav imamo darila divje narave že od rojstva, je družbena želja, da bi nas "civilizirali" v rigidne vloge, poteptala ta zaklad in zadušila globoka sporočila naše duše, ki dajejo življenje. Brez Divje Ženske postanemo preveč udomačene, boječe, neustvarjalne in ujete."

Clarissa Pinkola Estés

Nesprejemanje ženske energije

Ženske bolezni, kot so endometrioza, neplodnost, rak na dojkah, rak na materničnem vratu, ciste na jajčnikih, boleče menstruacije (dysmenorhea), ruptura jajčnikov, rak na jajčnikih/maternici ... so na različne načine posledica nesprejemanja ženskosti, ženskega telesa in njegovih značilnosti ter ženskih značajskih potreb in značilnosti.

Maternica in ženski spolni organi so središče ženske energije in središče vsega, kar imenujemo "žensko". Tam se nahaja tudi druga, sakralna čakra, ki je čakra kreativnosti, spolne energije, osnovnih odnosov z drugimi ljudmi (čustveno-zadovoljujočih ter smiselnih), ki nas negujejo in nudijo oporo. Ta čakra nam omogoča čustveno povezovanje z drugimi ljudmi in svojo Bitjo, instinktivnost, zaznavanje nevarnosti in instinktivno ubranitev, zadovoljevanje osnovnih potreb, normalno delovanje imunskega sistema. Sakralna čakra nam omogoča "slediti nosu" – poznati svoje potrebe in želje ter jih instinktivno potešiti.

Uravnovešena druga oz. sakralna čakra nam torej pomaga ustvarjati odnose, ki ne bodo ogrožali naših osnovnih potreb, temveč nam bodo nudili nego in podporo ter nas kreativno izpolnjevali, pomaga nam zavedati se svojih potreb in jih potešiti, se zavarovati pred negativno energijo. Področja, na katerih ima večina sodobnih žensk težave.

Neskladje med čustvenimi, fizičnimi in duhovnimi potrebami ženske in zahtevami družbe

Dr Christiane Northrup, strokovnjakinja za zdravje žensk razlaga težave s prekomerno krvavitvijo tako:

"Kronična težka menstrualna krvavitev je povezana s kroničnim stresom, ki ga doživlja druga čakra: področje ustvarjalnosti, odnosov, denarja in nadzorovanja vedenja drugih. Nenormalna maternična krvavitev je skoraj vedno povezana z družinskimi težavami. Takšna krvavitev je lahko tudi znak, da vam nekje odteka življenjska kri, življenjska energija; v utrujajočem delu ali odnosu, ki ne upošteva vaših potreb. Ali date več, kot prejmete? Ali nekaj ali nekdo sesa vašo energijo, kot nekakšen energijski vampir?"

Čas menopavze je čas, ko žensko telo in duša od ženske zahtevata čas globoke transformacije, soočenja z lastno resnico ter prekinitve z vsem, kar ni v skladu z njeno višjo Resnico. To je čas, ko postane neizogibno zavedanje, ali smo živele v skladu s sabo ali ne, ali so bile naše potrebe upoštevane ali ne, ali smo izživele svojo ustvarjalnost ali ne. Menopavza je čas, ko naj bi se ženska zasidrala v svojem duhovnem jedru ter iz življenja odstranila vse, kar ji ne služi. Je tudi nekakšna priprava na smrt, saj žensko osredišči v njeni duhovni naravi ter skrha navezanost na materialno življenje.

Procese, ki jih z intenzivnostjo prinese menopavza pa ženske doživljamo tudi v našem vsakdanjem življenju, v našem menstrualno-luninem ciklu. Čas po polni luni je čas, ko se začne naša kreativna energija umirjati in na dan privrejo naše potrebe in želje – na dan privre zavedanje, ali so bile naše potrebe potešene ali ne. PMS (predmenstrualni sindrom) je posledica našega neuspeha pri integraciji naše potrebe po počitku in umiku, ki nastopi v drugi polovici menstrualno-luninega cikla v naše širše življenje (delovno, družinsko, družbeno). Predvsem zahteve dela, ki od ženske zahteva neprestano dejavnost, žensko najbolj ogrozijo. Pred sodobno žensko, ki se sooča s toliko zdravstvenimi težavami na področju ženskih organov, je izziv, da se sooči z nasprotovanjem stališč dela/družbe ter zahtev cikličnosti, ki jo je ustvarila narava. Ko ženska najde način, kako uskladiti svoje potrebe s potrebami svojega širšega okolja, se reši težav, povezanimi z nepotešenimi osnovnimi potrebami.

Endometrioza je ena izmed resnejših ženskih bolezni, ki je posledica blokirane ženske kreativne energije. Endometrioza je preraščanje materničnega tkiva zunaj maternice, kar povzroča težke in boleče krvavitve, boleče spolne odnose in tudi neplodnost. Christiane Northrup imenuje endometriozo bolezen tekmovalnosti, ki se pojavi, ko čustvene potrebe ženske tekmujejo z njenim položajem v zunanjem svetu. Jungijski psihoanalitik je dejal, da je endometrioza krvno žrtvovanje Boginji. Endometrioza je prizadevanje našega telesa, da bi nam sporočilo, kakšne so potrebe naše ženske narave, naše potrebe po negi samih sebe ter naše potrebe po povezanosti z drugimi ženskami. Če bi družba želela preprečiti pojave endometrioze, bi morala zagotoviti, da se ne pojavlja razklanost med poslovnim in osebnim okoljem ženske.

Ženske bolezni kot posledica travme zaradi izkušnje nasilja nad žensko energijo

Duhovni/energetski izvor endometrioze je lahko povezan z nosečnostjo/porodom. Težavna nosečnost, porod ali splav v prejšnjem življenju se lahko energetsko prenese v to življenje. Endometrioza se razvije kot rast materničnega tkiva tam, kamor ne spada – duša želi ustvariti maternico na biološko neustreznem mestu, da bi ustvarila novo življenje. Razlog za takšno rast maternice je lahko v tem, da je ženska v prejšnjem življenju izkusila smrt ploda v maternici, smrt otroka pri porodu ali pa travmo izbirnega/spontanega splava.

Maternica je energetsko povezana z najbolj notranjo Bitjo ženske, v sebi nosi njene sanje in kreativne ideje, ki si jih želi roditi v svet. Zdravje maternice odseva notranje čustveno stanje ženske ter njeno najgloblje zaupanje vase. Kadar ženska čuti, da so njene najbolj notranje želje v navzkrižju s tem, kar svet zahteva od nje, se lahko pojavi endometrioza, kot poskus sporočanja telesa, ki želi privabiti njeno pozornost na to težavo. Naše telo noče, da bi pozabile na svojo ženstveno naravo, našo potrebo po negovanju sebe ter našo potrebo po povezanosti z drugimi ženskami.

Ženske bolezni se pojavljajo tudi zaradi bolj subtilnega, sublimiranega nesprejemanja ženske energije. Ženska lahko ponotranji splošno družbeno stališče o ženski kot o manjvrednem bitju, spolnem objektu in bitju, ki je ustvarjeno za služenje. Ženska, ki verjame v takšne vrednote, je prav pogosto žrtev ženskih bolezni, saj ji njena duša in njeno telo sporočata njeno ločenost od njenega lastnega notranjega védenja, da vrednote, ki jih živi, ne odražajo njene resnične narave.

Ženska lahko razvije ženske bolezni tudi kot neke vrste zaščito pred bolečino zaradi preteklih travmatičnih izkušnjah, ki se nanašajo na zatiranje žensk in ženske energije. Ženske v maternici pogosto nosijo strahove – strah pred posilstvom, pred moškim nasiljem, nadvlado, uničenjem. Ti strahovi povzročajo v ženski negativni odnos do same sebe do dejstva, da je ženska. Včasih je izvor ženskih bolezni lahko izkušnja posilstva, mučenja ali genitalne mutilacije iz prejšnjega ali tega življenja. Travma, ki jo ženska doživi med temi izkušnjami, blokira življenjsko energijo druge čakre, spolnega centra in povzroča ženske bolezni. Ženska lahko blokira pretok energije skozi svoj spolni center kot oblika zaščite pred ponovnim podoživljanjem travmatskega doživetja.

Oblike zatrte ženske energije se izražajo tudi skozi moške in sicer pri moških, ki so v prejšnjem življenju kot ženska doživeli nasilje. Njihova bolečina iz prejšnjega življenja se izraža kot strah in sovraštvo do vsega ženskega, do ženske energije, kot homofobija in nasilje nad homoseksualci ter moškimi, ki izražajo ženstvene kvalitete. Izraža se lahko tudi kot nasilje nad ženskami, ki ga v njih izzove sovraštvo do njihove "šibkosti". Na ta način želijo ti moški uničiti vse ženstveno v njih samih, saj čutijo, da so te ženske kvalitete vzrok njihovega preteklega trpljenja in zaradi tega ogrožujoče.

Osnovna ženska potreba je potreba po Divjosti

Osnovna potreba ženskega bitja, kot je ugotovila že Clarissa Pinkola Estés, je Divjost. To pomeni, da ima ženska prostor (duševni in fizični), da izraža, raziskuje in potešuje svoje globine.

Vsaka ženska ima potrebo po kontemplaciji skrivnostnega in predaji smrti v drugi polovici menstrualno-luninega cikla.
Vsaka ženska ima potrebo po ustvarjalnosti in edinstvenem izražanju svojih individualnih talentov in sposobnosti v prvi polovici menstrualno-luninega cikla.
Vsaka ženska čuti potrebo po biti edinstvena, nenavadna, samosvoja, hoče čutiti svoj Glas, čutiti vpliv svojega Bitja, besed, dejanj na svet in na druge in čutiti vpliv sveta nase.
Vsaka ženska želi divje plesati, se ljubiti in ustvarjati.
Vsaka ženska želi biti Boginja in Svečenica.
Čas je, da to tudi postanemo.

Čarovnice se ne pritožujejo: Jean Shinoda Bolen

Modre ženske se ne pritožujejo; ustvarjajo spremembe.
Modre ženske so drzne.
Modre ženske znajo z rastlinami.
Modre ženske zaupajo v svojo intuicijo in spoštujejo intuicijo drugih.
Modre ženske dnevno meditirajo in so v stiku s svojo notranjostjo.
Modre ženske trdno branijo vse, kar jim je pomembno.
Modre ženske izbirajo svojo pot s srcem.
Modre ženske povejo resnico s sočutjem.
Modre ženske poslušajo svoje telo.
Modre ženske improvizirajo in se igrajo.
Modre ženske ne moledujejo.
Modre ženske se skupaj smejijo.
Modre ženske uživajo v pozitivnem in ga delijo s preprostostjo.