Kako se osvoboditi potlačenih čustev?

Skrivnost, da si lahko zares ustvarimo lepše in boljše življenje, je v tem, da izčistimo zamere, travme in ostala negativna čustva iz preteklosti. 

Kako se osvoboditi potlačenih čustev? (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
30. 4. 2020

Pogoj, da lahko zares uresničimo svoje sanje in poslanstvo je, da čustveno očistimo sebe. Neočiščena in nerazrešena čustva namreč ustvarjajo blokade, zaradi katerih ne moremo v življenje priklicati, kar bi si želeli. Ne le to, povzročajo nam še bolečino, nesrečo ali celo bolezen. Torej stran s čustveno navlako!

Dr. Deepak Chopra je skozi obširne raziskave ugotovil, da se nezdrave celice množijo naprej zato, ker se negativna čustva kemično ujamejo v celice. Negativna čustva v celičnem spominu so lahko tista, ki povzročijo, da se zdrava celica replicira kot nezdrava, kar nadalje vodi v bolezen.

Tudi drugi znanstveniki so ugotovili, da so kemikalije, ki jih povzročajo čustva, shranjene v celičnih stenah. Dokler ni travmatični spomin iz celic pozdravljen, bo ta blokiral potrebno zdravo komunikacijo celic v telesu in slednje tako na neki točki vodi v razvoj bolezni, ki se pokaže tudi na telesu.

Zato je pomembno o(d)puščanje in spuščanje bolečih in rušilnih čustev, travm in spominov. 

Vsi imamo v sebi zajeten kup stvari, ki jih bomo morali slej kot prej očistiti. Čim prej, tem bolje. V sebi nosimo koš čustev, ki smo jih pridno nabirali in potiskali ne le v tem letu, temveč v celem življenju - ali več njih. Vsak od nas nosi določene travme iz preteklosti in zamere, ko so nas ljudje prizadeli… Vse to je prevelik zalogaj, da bi razrešili v enem dnevu. Lahko pa naredimo največ, kar lahko v tem trenutku. Korak za korakom. Dan za dnem. 

Kaj pa lahko naredimo v tem dnevu, da se osvobodimo kančka svojih  potlačenih čustev?

Teorijo torej razumemo, kaj pa dejanska praksa?

1. Kot prvo si priznajmo, da imamo v sebi stvari, ki nam ne služijo najbolje. Nato odpustimo sebi in si dovolimo, da stvari odidejo. Resnično si moramo želeti in dovoliti, da čustev nočemo več pestvovati v sebi. 

2. Pomislimo na travmo, ki nas je zaznamovala ali na osebo, ki nas je prizadela. Morda v preteklem letu ali pa kadarkoli poprej v življenju. Morda v otroštvu, pa jo še danes nosimo v sebi in je nadvse pomembna, da se je znebimo. Pomislimo na svoje odnose; na odnose s starši, partnerji, prijatelji, sošolci ali učitelji v šoli... Na travmatične spomine, ki nas spremljajo ali strahove, ki so v nas in nam otežujejo življenje. 

3. Meditirajmo in naprosimo, naj se negativna čustva razgradijo in naj jih nadomesti čista ljubezen.

4. Ko se poglobimo vase in odkrijemo potlačene vsebine težkih in bolečih izkušenj, jim dovolimo, da odidejo in se razgradijo. Lahko si privoščimo očiščevalni jok

5. Skomunicirajmo neizrečeno.

Telefon ali računalnik v roke! Sedaj pa pokličimo ali napišimo sporočilo osebi, za katero čutimo, da so med nami ostale nerazčiščene stvari. Včasih nam življenje da namig - to osebo "naključno" srečamo ali se pojavi v naših sanjah. Morda ji napišemo sporočilo in zapišemo svoje občutke. Če komunikacija iz kakšnega razloga z osebo resnično ni mogoča, denimo je ta oseba v onostranstvu ali ne želi kontakta: ji v mislih pošljemo ljubezen in ji povemo, da ji odpuščamo. Objemimo jo v mislih. 

6. Ozavestimo, zakaj je bilo nekaj potrebno, da se je zgodilo, kaj je bila lekcija boleče situacije s to osebo in kaj dobrega nam je morda prinesla. Bodimo hvaležni zanjo. 

7. Resnično čutimo odpuščanje v svojem srcu. Čutimo olajšanje in radost, ki bo prišla, ko bodo negativna čustva odšla iz nas, iz vsake naše celice... 

Saj veste, kako je z jezo na drugega ali zamero, je kot žgoče oglje, ki ga hočem vreči v tistega, ki nas je prizadel. Opečemo pa se mi sami. Odvrzimo torej žgoče oglje stran.

Ko se bomo osvobodili bolečine, bo to ne le spremenilo tok našega življenja, pač pa tudi pozdravilo številne težave - lahko tudi na fizičnem telesu!

Ne pozabite, bolj boste čustveno očiščeni – večje darove boste lahko prejemali v življenju. 

Veselo odpuščanje in očiščevanje!

Preberite si še: