Otroci so naši najboljši učitelji!

Živeti zavestno starševstvo zahteva več razumevanja notranjega sveta. Ko se zavedamo, kaj se dogaja v našem notranjem svetu, se začnemo tudi zavedati, kako vplivamo na to, kar se dogaja v našem zunanjem. Uravnotežena notranji in zunanji svet sta zelo pomembna v zavestnem starševstvu.

Otroci so naši najboljši učitelji! (foto: profimedia) profimedia
12. 11. 2022

Zavestno starševstvo nas uči, da na težavne situacije z otrokom ne gledamo več kot na kazen, ampak to izkoristimo kot možnost za osebno rast in globlje samoizpraševanje svojega notranjega sveta.

Iz svojih izkušenj lahko rečem, da so otroci naši najboljši učitelji, ki bodo vedno znova pritiskali na naše »boleče gumbe«, dokler ne bomo dojeli, da vzroki za nelagodne občutke tičijo v nas samih in ne v otrocih.

Ko na starševstvo začnemo gledati na takšen način, ugotovimo, da nas stvari, ki so nas prej razjezile, sedaj ne morejo več v takšni meri. Toda to zahteva, da postanemo pozornejši na svoj notranji svet in da imamo več znanja o mislih, čustvih, potrebah in vedenju.

Nenehno si moramo postavljati globlja vprašanja, kot na primer: 

  • Kaj me ta situacija uči novega? 
  • Kakšne misli mi sedaj rojijo po glavi, da se jezim na svojega otroka
  • Katere strahove nosim v sebi, zaradi katerih se mi zatika v odnosu z otrokom? 

Ko si postavljamo globlja vprašanja, začutimo, da starševstvo pomeni nenehno učenje in osebni razvoj.

Da bi postali bolj zavestni starši, ni treba čakati, da se spremenijo naši otroci in partnerji, dovolj je, če bomo bolje razumeli in poskrbeli za svoje nezdrave in nekoristne vzorce, ki jih shranjujemo v svojem notranjem svetu.

Veliko negativnih vzorcev smo prevzeli od stare vzgoje in naša naloga je, da jih prekinemo. Drugače bomo s tem nadaljevali iz generacije v generacijo. Veliko bomo dosegli, če bomo prekinili določene nekoristne in škodljive vzorce, ki smo jih prevzeli od svojih staršev in stare vzgoje. Ne trdim, da bomo lahko prekinili vse vzorce, a zagotovo bomo na svoje otroke prenašali manj in oni potem na svoje še manj itn.  

Zagotovo biti zavesten starš zahteva trud, voljo in predvsem - pripravljenosti na osebno rast. Bistveno je, da sedaj začnemo delati na sebi in na starih, nezdravih vzorcih in da lahko s tem stremimo k boljšim medsebojnim odnosom s samim seboj in svojimi otroki.

Ali to pomeni, da se ne bomo nikoli več ujezili na svojega otroka, če bomo postali zavesten starš? Še vedno se bo dogajalo, da nas bo vedenje otroka občasno razjezilo in to je tudi naravno. Vendar bomo, ko bomo razumeli, kaj se dogaja v naši notranjosti, lahko izbrali več empatije in sočutja do samega sebe in svojih otrok.

Še vedno bodo trenutki, ko bomo občutili jezo, toda ker se bomo zavedali, da vzroki tičijo v nas in ne v otrocih, jo bomo lahko začeli izražati na bolj konstruktiven način, brez kaznovanja, sramovanja, krivde in obsojanja.

Če bomo postali bolj zavestni in znali iskreno povedati, kako se počutimo, kaj želimo, kaj nam ustreza in kaj ne, se bomo s svojimi otroki veliko lažje povezali.

Otrokov močan jok lahko pri staršu sproži močno čustveno bolečino, kar nas spravlja v obup in jezo, da bi želeli otroka kaznovati. Nekaterim staršem se, preden dobijo otroka, uspe izogniti od bolečih čustev iz njihovega otroštva, ko pa dobijo otroka, vsa ta čustva privrejo na dan. Če smo v otroštvu bili za jok kaznovani, se morda tega ne bomo več spomnili, a potlačena čustva so ostala in bodo vplivala na naše starševanje.

Zavestno starševstvo nam pomaga ozavestiti, razumeti in pozdraviti naša potlačena čustva iz otroštva in nam omogoča, da bomo lažje kos svojim in otrokovim intenzivnim čustvom in vedenju.

Zavestno vedenje v starševstvu se ne zgodi čez noč, to je proces. Ta proces je v bistvu zelo neopazen, da se ga niti ne zavedamo. Morda se bomo zavedali le tega, da so nas včasih jok, jeza in drugo neprimerno vedenje pri otroku močneje razjezili, prizadeli ali spravili s tira, danes pa veliko manj ali v nekaterih primerih sploh ne več. 

Napisala: Klara Bajec (Pozitivno starševstvo),

certificirana trenerka za pozitivno vzgojo in starševstvo in avtorica dveh e-knjig: 7 korakov, kako vzgajati z več sodelovanja in 5 razlogov, zaradi katerih se otroci neprimerno obnašajo