Če otrok ne sme izraziti jeze na mamo, bo kasneje jezen na partnerico. Potem smo pa zmagali! Dobra igrica.

7. 9. 2023
Deli
Če otrok ne sme izraziti jeze na mamo, bo kasneje jezen na partnerico. Potem smo pa zmagali! Dobra igrica. (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Kaj je rešitev za težave v odnosih? Odgovarja Matej Škufca. 

Veliko ljudi, ki ima težave v partnerskih odnosih, reče: “Bolj ga moreš imeti rad/a, pa bo vse v redu.” Ženska in moški bosta zmajala z glavo, saj sta to že poskusila in očitno to ne deluje. Ljubezni je dovolj, a kljub temu nekaj ni v redu.

Lahko rečemo tudi “vzami si nekaj časa” ali pa pregovor “čas pozdravi vse rane”. Vendar ljudje opazijo, da tudi to ne funkcionira, ta pregovor je iluzija.

Čas ne bo pozdravil ranjenega otroka, saj je tudi čez trideset let še vedno travmatiziran. Ne moreš reči: “Saj to je pa že tako dolgo nazaj, to se je že zacelilo, to je mimo.” Zanj ni mimo. Tudi pozitivno razmišljanje ne funkcionira, ker potrebujemo pozitivne premike in pozitivne odločitve v odnosu. Lahko rečemo partnerjema: “Pozitivno razmišljajta.” A če bi se vrnili trideset let nazaj, na dan, ko je moškemu umrl oče, verjetno ni heroja, ki bi rekel temu otroku: “Pozitivno razmišljaj!” Rekel bi mu: “Joči” in ga ne bi skušal potolažiti.

Tako da bi otrok res razpadel od bolečine. To potrebuje. Potrebuje ob sebi oporo, ne pa tolažbe, saj je neutolažljivo žalosten. Ljudje pa raje rečejo: “Saj ni nič, vse bo v redu.”

Otrokom ne pustimo, da so žalostni in potem, ko odrastejo, ne znajo biti srečni. Sreče ne morejo čutiti, ker ne občutijo bolečine. Ker so potlačili eno, potlačijo tudi drugo. Če želimo delati na sreči, moramo delati na žalosti.

Smemo čutiti žalost in tudi jezo. Če je nekdo jezen na svoje starše, to ne pomeni, da jih nima rad. Veliko otrok je upravičeno jeznih na svoje starše, in s tem niso rekli, da so slabi starši, ampak so verjetno pač naredili nekaj slabega. Otroku pa očitajo: “Ne smeš biti jezen na očeta in mamo.” Zakaj ne? Sepravi tudi to mora potlačiti. In če ne bo jezen na mamo, bo kasneje jezen na partnerico. Ker je tudi ona ženska in ker ima on odnos z žensko prizadet, potem bo tudi prizadel drugo žensko, ki mu ni naredila nič. Potem smo pa zmagali, kajne! Dobra igrica. 

Spoznamo, da če nekaj ni v redu v odnosih, je čas, da pričnemo dodajati red. Ne ljubezen, čas ali pozitivno razmišljanje ne pozdravi odnosov, ampak red.

Ljubezen potrebuje, zato, da teče, red in ne obratno. Red vlada med otroci, ve se, kdo je prvi, drugi, tretji… Red je tudi med otroci in starši, pa tudi med generacijami. Vsi imamo mamo in očeta, dve babice in dva dedka, štiri prababice, pradedke… Če ne bi bilo prapraprababice, nas ne bi bilo tukaj. In kakršnakoli je bila, je bila v redu in je naredila vse, da smo lahko tukaj. 

Iz intervjuja: Matej Škufca: “Mir lahko najdemo le tam, kjer smo ga izgubili.”

VAS ZANIMA VEČ? POGLEJTE SI ŠE PODKAST Z MATEJEM ŠKUFCO, KJER SMO GOVORILI RAVNO O TEH TEMAH: