Pametno nakupovanje

Nedvomno so ljudje, ki jedo veliko zdrave in raznolike hrane, tudi najbolj zdravi in suhi ljudje. Na svojem jedilniku se zato držite enega zlatega pravila: bodite inovativni. Ko se boste naslednjič odpravili po nakupih, namenoma iščite zdravo hrano, ki je prej še nikoli niste poizkusili. Naredite to kot del zabave. Ne nazadnje, hrana naj bi bila vir zabave, kajne?

2. 12. 2009

Sovražite nakupovanje?

Meni osebno nakupovanje ne predstavlja velikega veselja, in ko se znajdem v trgovini, jo želim tudi čim prej zapustiti. To je tudi razlog, zakaj sem se naučil pametno in hitro nakupovati. Najboljši nasvet, ki vam ga lahko ponudim, je, da si, preden se odpravite v trgovino, vzemite pet minut in napišite svoj jedilnik za en teden vnaprej.

Ko boste sestavili neki osnovni jedilnik, lahko sestavite nakupovalni seznam. Vse izdelke razvrstite po skupinah, tako kot jih boste našli v trgovini. To storite, da vam ne bo treba večkrat hoditi čez vso trgovino. Začrtajte si najkrajšo nakupovalno pot. Moja pot skozi trgovino ponavadi poteka nekako tako: kruh–meso–žitarice–olja, vina–mlečni izdelki–sadje in zelenjava. Občasno pot spremenim, ko moram nakupiti izdelke, ki jih ne kupujem vsak teden.

Poskrbite, da napišete sestavine za vsak vaš obrok, razen če že veste, da imate določeno stvar še vedno doma na zalogi. Na nakupovalni seznam vključite tudi stvari, ki jih nameravate nositi v službo za malico, na primer sadje, siri, krekerji, lahki jogurti, mešane solate, narezane salame, kruh itd. Če imate v službi te sestavine v hladilniku, je zelo enostavno sestaviti skupaj malico, ki je poceni, sveža, lahko prebavljiva in enostavna za pripravo.

Pomembno in zanimivo dejstvo: Ste vedeli, da je več kot 75 odstotkov vsega prihodka, ki ga nakupovalna središča ustvarijo, iz impulzivnih navad potrošnikov? To pomeni, da je po vsej verjetnosti 75 odstotkov vašega časa in denarja, ki ga porabite za nakupe, popolna izguba. Skozi leto to verjetno nanese dovolj za dodatne družinske počitnice!

Samo pomislite, kaj vse ste nazadnje, ko ste šli v trgovino, da bi kupili mleko, prinesli iz trgovine, pa prvotno ni bilo v vašem načrtu. Lahko bi preživeli tudi brez tega, kajne? Nakupovalni načrt lahko znatno pripomore k zdravemu življenju, poleg tega pa boste prihranili tudi do 75 odstotkov vašega denarja in časa. Ko boste šli naslednjič v trgovino, uporabite nakupovalni seznam in vsak izdelek, ki ste ga kupili, odkljukajte z liste. Prihranili boste čas in denar.

Shranjujte recepte

Ko boste nabrali dovolj receptov, boste imeli na voljo veliko več raznolikosti in fleksibilnosti, ne da bi se morali nenehno obremenjevati s sestavo jedilnikov. Shranjujte tudi jedilnike. Ko jih boste imeli veliko, boste samo prelistali med njimi, prilepili enega izmed njih na hladilnik in tako bo vsa družina bolj organizirana.

Še en pomemben nasvet

Poskrbite, da boste jedli, preden se boste odpravili v trgovino. Sicer boste kupovali stvari, ki jih ne potrebujete, in povsem verjetno je, da boste kupovali prevelike količine.

Marko Preston

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri