Pasti manifestiranja ali zakaj zakon o privlačnosti ne deluje vedno?

Uresničenje naših želja pogosto ovira izsiljevanje manifestacije, ki ji botruje nezrelost, nepoučenost in posledična nepotrpežljivost z zakoni življenja.

14. 1. 2014

A medtem ko je številnim bralcem teh vrstic v zadnjih nekaj letih prišla pod roke katera od knjig, ki govorijo o priljubljenem zakonu privlačnosti, pri čemer imamo v mislih še posebno razvpito serijo knjig in dokumentarcev z naslovom Skrivnost, naj povemo, da navkljub razmahu industrije motivacijskih govornikov, seminarjev, knjig, videov in raznoraznih pripomočkov za sledenje zakonu, ki trdi, da podobno privlači podobno in zato ponuja pot, 'kako lahko imate, ste ali počnete vse, kar si želite', srčika teh idej v resnici ni nekaj novega.

Rhona Byrne skupaj s skupino piscev, duhovnikov, učiteljev, filmskih ustvarjalcev, oblikovalcev in založnikov tega niti ne trdi. A ker za knjigo in njeno produkcijo podpornih materialov stoji zares velik marketinški stroj, svoje pa je dodala tudi znana ameriška voditeljica Oprah, ki se je nad idejo o zakonu privlačnosti več kot navdušila, se zdi, kot da so se v resnici starodavne modrosti o uresničevanju želja razkrile šele z izidom njenih knjig.

Med milijoni sledilcev te ideje, ki si dnevno ponavljajo afirmacije in si vsi po vrsti pomagajo tudi s t. i. tablo želja, o kateri bomo v nadaljevanju še govorili, pa se vendarle zlepa ne prebudijo ob svoji sorodni duši, v življenje popolnega zdravja in z milijoni evrov na bančnih računih.

Večina v svojih življenjih opaža le manjše spremembe na bolje ali pa tudi tega ne. Ker so neupravičeni občutki krivde zaradi neuspelih manifestacij med slednjimi še posebej hromeči, je na mestu vprašanje, ali nekaterim sledilcem tako priljubljene Skrivnosti na tej točki vse skupaj morda celo ne škodi. O tem, zakaj dani napotki lahko tudi ne delujejo, bi se bilo vredno poučiti iz številnih starejših del na dano temo, ki pa jih laiki zaradi razvpitosti serije Skrivnost veliko preradi spregledajo.

Spreminjanje mišljenja v plitvinah uma ni dovolj

Iz teh starejših del, med katera med drugim spadajo tudi nekatera bolj znana dela Louise L. Hay , Martina Kojca in Jane Roberts, bi lahko izluščili, da zgolj spreminjanje našega mišljenja v plitvinah zavestnega uma ne more biti dovolj.

V proces 'zaželi si, pa se bo uresničilo', bi morali nujno zajeti tudi naše nezavedno, ki je nosilec 95 odstotkov moči manifestiranja, in ob tem še prisluhniti srcu, ki bolje od našega uma ve, kaj si v resnici želimo, in ne, kaj zgolj mislimo, da bi morali dobiti, če naj bi se v tem svetu čutili 'vredne' in opolnomočene.

Le tako tudi ne bomo padli v pogosto past sledilcev Skrivnosti, ki si zaradi primerjanja z 'bolj srečnimi od sebe' na vsak način želijo istega, namesto da bi dovolili, da jih srce raje vodi k enakemu ali, še raje, za njih popolnemu.

»Vi ste kreator svojega življenja,« je poglavitno sporočilo knjig iz sedemdesetih let dvajsetega stoletja, ki jih je mediju in avtorici Jane Roberts narekoval spiritualni učitelj Seth. Knjige o Sethu so bile prodane v milijonskih nakladah, prevedene v enajst svetovnih jezikov in predstavljajo enega od gonilnih sil takrat porajajočega se new age gibanja.

Serija Sethovih knjig nas uči predvsem o neskončni moči duše in konceptu, da se naša realnost oblikuje po kalupu naših prepričanj o njej: »Vaša prepričanja kreirajo realnost. Vaša individualna prepričanja in kolektivna prepričanja. Njihova intenziteta pa je seveda prav tako pomembna.

In zato, če verjamete, enostavno povedano, da vam ljudje želijo dobro in bodo do vas prijazni, se bo to tudi zgodilo. Če pa verjamete, da se je cel svet zarotil proti vam, boste to v realnosti tudi izkusili. In ... če verjamete, da boste pri živem telesu pričeli razpadati pri svojih 22. letih, se bo to zgodilo z enako verjetnostjo, kot če verjamete, da ste revni in boste revni zato tudi za vedno ostali. Resnično življenje vam bo vedno dalo prav. S svojimi prepričanji se vsak dan srečujete iz oči v oči kot pred ogledalom. So kreator vaše realnosti. Pred njimi ne morete pobegniti. Pa vendar so prav vaša prepričanja tista, ki vam lahko spremenijo to, kar že izkušate.«

Martin Kojc: Želja se človeku izpolni enostavno, kot darilo.

Podobno je trdil tudi Martin Kojc, ki je napisal sedem knjig in med katerimi kot najbolj znana ostaja Učbenik življenja iz leta 1935: »Želja se človeku izpolni enostavno, kot darilo. Dokler je človek prepričan, da se bo zaželeno zgodilo, je vse v najlepšem redu. Človek se takrat počuti srečnega in zadovoljnega, njegova osebna volja molči, ker notranja ve, da bo vse, kar si želi, prišlo. In zato tudi v resnici pride. Namesto hotenja, ki zagotavlja neuspeh, nastopi potem prepričanje, ki izpolnjuje želje, posledica spoznanja videnja in uvidevnosti.«

A čeravno Kojc do neke mere potrjuje zapisano v popularnejši Skrivnosti, bi v nadaljevanju sledilce Skrivnosti lahko naučil, da uresničenju želja na poti pogosto stoji prav izsiljevanje manifestacije, ki ji botruje nezrelost, nepoučenost in posledična nepotrpežljivost z zakoni življenja.

Kojc bi jih tako znal naučiti postaviti tako zelo potrebno 'piko na i' v procesu manifestiranja želja. Tako želena sreča namreč pride prav v trenutku, ko se ji – zgolj na videz paradoksalno – odrečemo: »Ničesar hoteti, pomeni vse zaželeno dobiti.«

Nataša Zupanc

Celoten članek lahko preberete v zimski številki revija Sensa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri