Pater Karel Gržan: "Delijo nas in potem manipulirajo, da nam lažje vladajo."

Nekaj citatov iz knjige Vstanimo, v suženjstvo zakleti!, ki jo na napisal dr. Karel Gržan.

Pater Karel Gržan: "Delijo nas in potem manipulirajo, da nam lažje vladajo." (foto: pixabay) pixabay
18. 8. 2021

Že po "naravi" se kar naprej in na vse možne načine delimo na dvoje, kar "cvet priviligiranih prebrisancev" izkorišča kot manipulativno sredstvo. Delijo nas in potem manipulirajo, da nam lažje (pravzaprav z lahkoto) vladajo. Divide et impera! (Deli in vladaj") - Prastari recept za obvladovanje, izkoriščanje/izžemanje množic je vedno učinkovit. Če svoje "vrojenosti v razdvojenost" v medsebojnih odnosih ne ozavestimo - ne upoštevamo - ne nadgradimo, se sami usužnjimo tistim, ki našo medsebojno nekonstruktivno konfliktno zlorabijo/uporabijo v dobiček. 

Seveda ne gre spregledati, da je v ozadju sleherne vladavine nekdo, ki usmerja dogajanja v svoj (tokrat globalni) interes. Nasilje tega Imperija je vedno manj prikrito - vedno bolj očitne so njegove brutalne metode.

Očitno je, da današnjega sveta ne vodijo več vlade, ampak interes kapitala. Imperij, ki nas upravlja z denarjem, se je s svojo logiko pohlepa v tkivo človeštva zajedel kot rak in v vse družbene strukture razsejal metastaze - smrtonosne klice.

Tudi ob očitnih dejstvih, da gre za podle manipulacije nad posameznikom in človeštvom, ter ob preprečevanju govorjenja o njih je najučinkovitejši sistem zamahniti z roko in posmehniti se ob izjave: "Spet teorija zarote!" Večina ob tem klecne in umolkne kljub jasnim uvidom, da se je ekonomizem v svoji sebični pohlepnosti zarotil proti večini človeštva.

Stopiti v sporu na eno stran - poudariti prav(ico) le ene strani - in zamolčati prav(ice) tistih na drugi pomeni stopnjevati napetosti za spopad. 

Naš literat Evald Flisar pravi, da imamo časa "čedalje manj. Ne samo v življenju posameznika, ampak tudi v življenju sveta, ki se brezbrižno z vsemi močmi peha proti robu prepada, ki bo vase poskral tudi tiste brezimne pohlepneže, ki se sploh ne zavedajo, da so avtorji propada civlizacije."  

Zapisi iz knjige Vstanimo, v suženjstvo zakleti!, pater Karel Gržan, založba Sanje