PMS, menstruacija in pritisk v trebušni votlini (piše: Aleš Ernst)

17. 4. 2023
Deli
PMS, menstruacija in pritisk v trebušni votlini (piše: Aleš Ernst) (foto: shutterstock)
shutterstock

Aleš Ernst, avtor AEQ metode, AEQ dihanja in AEQ odnosov, odgovarja na vprašanje stranke, ki jo zanima, zakaj ima toliko težav povezanih s PMS obdobjem in menstruacijo.

ŽENSKA IN PRITISK V TREBUŠNI VOTLINI 

PREDMENSTRUALNI SINDROM (PMS) IN MENSTRUACIJA

Vprašanje stranke:

"Približujem se fazi PMS. Zame in za vse ljudi okoli mene je to prav posebna faza, ko vsi vemo, da je najbolje, da se izoliram. Začnem pridobivati na teži in zatekati. Tolažim se z nezdravo hrano in imam svoje klasične znake; boleče prsi, nervoza in bolečine. Pogosto se srečam z bolečinami v križu ter v ramenih in vratu. Bolečine v ramenih čutim kot nekakšno trganje na koščke. V vratu imam prepogosto “heksenšus”, skratka, počutim se grozno.

Kot da vse našteto ni dovolj, pa imam najmanj devetkrat na leto zapoznele menstruacije, včasih tudi več kot 40 dni čakam na menstruacijo. Z vsakim dnem se bolečine, slabo počutje in nervoza stopnjujejo. To so dnevi, ko si lahko samo želim, da ne bom imela sestankov ali srečanj z nadrejenimi. V osnovi sem iskrena, v času PMSja pa to postane brutalna in škodljiva iskrenost. Moji prijatelji radi rečejo, da je težko ujeti tiste dni, ko nimam PMSja in sem prijetna za druženje, saj vsa ta obdobja včasih res predolgo trajajo. 

Oče je želel, vsaj v drugem in zadnjem poskusu ustvarjanja otrok, sina. Mami je obljubil, da bo ob rojstvu otroka dobila zlato verižico, vendar samo, če bo rodila sina. Pa sem se rodila jaz - ženska. Danes svoje življenje živim z odgovornostmi moškega; gradim hišo in dom, istočasno podpiram več vogalov, delam v precej moškem svetu in sem dobra v moških karakteristikah; v pogajanjih in v agresivnem vedenju. Težko najdem moškega, ki bi me impresioniral oziroma mi dal boljši občutek varnosti, kot ga lahko dam sama sebi. Istočasno pa se počutim zapostavljeno. Čutim tudi, kako so zapostavljeni določeni deli mene in moje bistvo, ki bi se raje ukvarjalo s peko, kuho in otroci, vendar nič od tega ne pride na vrsto v moji borbi za preživetje. Resnično bom hvaležna, če mi lahko pomagate bolj razumeti moje stanje, da bom kljub vsemu več težav reševala, kot pa jih povzročala."

Odgovor: 

Če začnemo z zatekanjem telesa. Z zatekanjem se zmanjša gibanje, s tem pa se zmanjša vedenje. Oteženo je močnejše gibanje; bolj kot je oseba zatečena, težje ima lahko močne, hitre in sunkovite energične gibe. Torej je s tem tudi manjša verjetnost, da bo zatečena oseba izražala močna čustva.

Pravite, "da je najbolje, da se izolirate". Torej greste v vsakomesečno depresijo oziroma karanteno ter se umaknete stran. Izolacija pomeni, da je verjetnost, da boste vplivali na druge skozi svoja močna čustva, ki se vam, ko ste v PMS obdobju, razvijejo oziroma aktivirajo, manjša. Če ste izolirani ali pa vam drugi jasno kažejo, da je bolje, da se izolirate, ker ste takrat nemogoči in podobno, je jasno, da so vaša močna čustva nezaželjena. 

Sami ste si kar dobro razložili, kaj je bil osnovni vzrok. Torej močna potreba in želja po sinu v družini, ki pa se kljub obljubi zlate verižice, ni uresničila. Če sina nimaš, ga narediš - lahko tudi iz hčerke. To se je očitno zgodilo vam. Če nekdo živi na tak način, kot ste napisali, da gradite hišo in dom, podpirate več vogalov hkrati in delate v moškem svetu ter ste dobri v moškem vedenju, potem je logično, da vam je menstruacija popolnoma odveč. Menstruacija je za vas nekaj, kar vas spravlja v bes, saj vsakič, ko dobite menstruacijo, dokažete sebi in drugim, da ste v resnici ženska. Vsakič, ko dobite menstruacijo, s tem pokažete, da oče ni imel prav. Kljub velikem trudu, ki ste ga vložili v to, da ste zapostavili ženski del sebe, vam telo vsakih toliko dni (pa četudi z zamudo) dokazuje, da ste kljub vsemu ženska. 

Problem, ki ga imate vi, je skoraj pravilo pri vrhunskih športnicah. Od športnic se v današnjem času namreč zahteva, da se vedejo kot moški. Menstruacije jim pogosto zamujajo. Delal sem tudi že s primeri, ko so imele športnice menstruacijo dvakrat ali največ trikrat na leto. Njim so ta izostanek menstruacije interpretirali kot pozitivno stvar, ker imajo tako manj težav s svojimi ženskimi dnevi. Športna karavana se seveda ne ozira na to, ali ima ženska menstruacijo ali ne. Ko je tekma, je treba dati vse od sebe, kar pa je seveda v nasprotju z ženskim vedenjem, z njeno strukturo in funkcijo. Ravno zaradi tega se pojavlja tako veliko težav na telesnih in psiholoških ravneh v vrhunskem športu. 

Enako pa velja tudi pri višjem podjetništvu, kjer se morajo ženske vesti po moško. To se dogaja predvsem v finančnem, odvetniškem in podjetniškem svetu, kjer je menstruacija znak šibkosti, nemoči in nezanesljivosti. Menstrualna krvavitev je zato zelo osovražen dogodek pri večini takšnih žensk, kar pa vodi v to, da se ženska vede primarno moško. Ženska poskuša predrugačiti, potlačiti, zanikati in izklopiti svojo ženskost, kar dolgoročno vodi v spremembo telesne strukture in vpliva na njeno funkcijo. 

Najbolj pomemben del ženske je trebušna votlina

Ženska primarna in unikatna funkcija je rojevanje otrok. Vemo, da je najbolj pomemben del ženske trebušna votlina, kjer se nahaja otrok, ko je noseča. V trebušni votlini so vitalni organi in brez dvoma lahko rečemo, da je prav trebušna votlina ključna za preživetje tako pri moškem kot pri ženski. Revolucija je postavila ženske rodne organe in njeno sposobnost reprodukcije v središče njenega telesa in nad medenico. Telesna, biološka in strukturna rodnost je sposobnost ženske, da zanosi in rodi otroka na telesni ravni. 

Bistvo ženske trebušne votline je, da zahteva umirjen pritisk. Ženska ima sicer dinamičen tlak v trebušni votlini, ki je lahko višji in nižji, vendar mora biti v povprečju nižji. Če pa ima ženska nižji pritisk v trebušni votlini, potem ne more biti dobra v moških karakteristikah, še posebej če mora biti dobra v moških karakteristikah dolgo časa; 24 ur dnevno, 7 dni v tednu.

Če ženska živi z odgovornostmi moškega, imajo te odgovornosti svojo težo. Prenašati mora težo teh odgovornosti, za prenašanje teže pa žensko telo po strukturi ni tako primerno kot moško. Moški imamo močnejše hrbtne mišice, drugače oblikovan ramenski obroč, močan vrat, roke in trebušno mišico, katere struktura se ne deformira kot pri ženski, zato, da lahko prenesemo več bremena. Moško telo ima lahko višji pritisk v trebušni votlini dlje časa brez neželjenih stranskih učinkov. Ženska trebušna mišica pa je namenoma narejena za deformacijo, ki je potrebna za to, da ima lahko otroka, saj je otrok sintropija, torej - rast. Rast zahteva prostor in ženska mora dajati otroku, ko se razvija v njej, dovolj prostora. To pomeni, da njena trebušna mišica ne more biti enaka po strukturi kot moška. 

Zakaj se ženska med menstruacijo počuti grozno v telesu?

Kot ste sama napisala, se počutite grozno, ker vam menstruacija pokaže, da ste ženska. Ženska lahko na podzavestni in zavestni ravni počne vse, da bi bila moški, vendar na koncu dobi menstruacijo, ki ji jasno pokaže, da ni moški. To povzroči, da se počuti grozno. 

V tem primeru govorimo o želji ali potrebi staršev, ki se jim ni uresničila. Resnica je, da ste ženska, poskušate pa funkcionirati, kot da ste moški. Ta konflikt med resnico in lažjo vodi v močno bolečino in vedno večje težave. Pravite, kako ste do zdaj težko našli moškega, ki bi vas impresioniral. Mislim, da je več kot očitno, čeprav vam to ne bo všeč, da vas takšen moški realno niti ne sme srečati. Če bi našli moškega, ki bi vas impresioniral, potem bi on moral biti bolj moški od vas. Torej bi vi morala, če bi hotela ostati z njim, it v večjo ženskost, ker ne moreta ostati skupaj dva, ki sta primarno moška. 

Možnost za zvezo, ki bo dlje časa funkcionirala, je, da ima en od partnerjev primarno moško vedenje, drugi pa ima primarno žensko vedenje. Če je vse v redu, kar pa je vedno redkeje, je moški tisti, ki ima primarno moško vedenje, ženska pa je tista, ki ima primarno žensko vedenje. Danes je večinoma obratno in ima ženska primarno moško vedenje, moški pa primarno žensko vedenje ali pa ljudje ostanejo sami in razvijejo partnerski odnos s hišnim ljubljenčkom, delom, športom ali tehnologijo. 

Spreminjanje podzavesti, ki se je oblikovala verjetno že v takoj po rojstvu, v tistih prvih dveh letih, je zahteven projekt. Skozi to, kar se učite na AEQ programih, lahko dosežete spremembo podzavesti, vendar je potrebno temu posvetiti primerno količino časa in biti pripravljen na to, da znižujete dopamin. Višja vrednost dopamina je značilna za moškega, saj je dopamin kemična spojina, ki potencialno energijo v trebušni votlini spremeni v kinetično energijo, katero ima moški višjo, ženska pa bi morala imeti nižjo.  

Ženska, ki se vede kot moški, ima povišan dopamin, kar pomeni, da ima povišano pretočnost kinetične energije in je zato bolj aktivna, impulzivna in agresivna. Če hočete imeti več kinetične energije, zaradi povečanega dopamina, ki ga imate že od majhnega v sebi, potem morate imeti tudi večji rezervoar potencialne energije. To pomeni, da morate imeti v trebušni votlini višji pritisk, da lahko iz potencialne energije, ki je v trebušni votlini, ustvarjate dovolj kinetične energije, ki vam omogoča, da živite v odgovornosti moškega. 

Od moških življenje zahteva vedno manj bremen, od žensk pa vedno več. Če hočete imeti večjo odgovornost na sebi, morate imeti tudi višjo potencialno energijo v trebušni votlini - višji notranji trebušni pritisk. Če ste kdaj vadili malo bolj resno dvigovanje uteži, potem veste, da morate povišati tlak v trebušni votlini, če hočete dvigniti neko težo. Drugače vas hrbtenica in mišice hrbta ne bodo mogle nesti. Ženska tako pride v konflikt med funkcijo, ki jo je izbrala ali pa so ji jo dodelili, in njeno strukturo, ki pa jasno ni moška. Tako lahko pride do številnih težav, ki so omenjene tudi v zgornjem vprašanju.

Prezir do svojega telesa

Kar je opisano zgoraj, da se dogaja med obdobjem PMSja, je bes, gnev in prezir do menstruacije in do ženske strukture, ki je ne morete nikoli spremeniti. Zaradi tega, ker jo prezirate, imate poleg klasičnih znakov tudi bolečine v ramenih in vratu, trganje na koščke v ramenih, pogosto heksenšus, zatekanje in pridobivanje na teži. To vse paše k preziru. Ko nekaj preziraš, pa ne moreš pred tem pobegniti, ker se kar naprej vrača, ti ne preostane drugega kot prezir, ki ga potem usmerjaš proti tistemu, ki ga preziraš. V tem primeru prezirate svoje telo, ker je telo vir menstruacije. To je danes pri ženskah tako pogosto, da se je že skoraj izgubilo vedenje, kaj je sploh normalno počutje pri menstruaciji. Hkrati pa prezir ustvari maščevanje, ki ga je mogoče videti pri veliko ženskah, ko se do svojega po strukturi ženskega telesa vedejo kruto in uničujoče, brez sočutja, nežnosti in mehkobe.

Kaj se torej dogaja med menstruacijo?

Menstruacija bi morala biti, če je vse v redu oziroma če ima ženska v povprečju dovolj nizek tlak v trebušni votlini, bolj higienska motnja kot karkoli drugega. Seveda je normalno, da čutite od 6 do 12 ur pred začetkom menstruacije povišan pritisk v trebušni votlini, ker ga tam ustvarite namenoma. Če hočete očistiti rodila ali maternico, morate povečati pritisk okrog maternice oziroma na notranji strani maternice proti telesu. To je tako, kot pri aparatu za kuhanje kave, ki skozi pritisk spusti vročo vodo in skuha kavo. Na notranji strani maternice imate kri, tekočine in snovi, ki jih je treba prefiltrirati in jih skozi menstrualni izloček dati ven iz telesa. Ali lahko to naredite s tem, da ne dvignete tlak v notranjosti okoli maternice? Ne morete, torej je normalno, da se dvigne tlak v ženski trebušni votlini takrat, ko pride do menstruacije, da ta sploh lahko obstaja. 

Enako se dvigne tlak v trebušni votlini tudi pri porodu. Ali ima trebušna mišica primaren vpliv na porod? Ne. S katero mišico ženska ustvari glavnino pritiska potrebenga za rojstvo otroka? S trebušno prepono. Torej je normalno, da dvignete tlak v trebušni votlini, ko imate menstruacijo. Težava pa je v tlaku okoli vas. Če ste obremenjena ženska, ki ima visok pritisk na sebi, je zunanji pritisk povišan. Zunanji pritisk stiska telo in rine v vas tudi skozi rodila. Torej morate toliko bolj dvigniti tlak v trebušni votlini, da je tam višji od zunanjega tlaka in lahko pride do menstruacije. 

Težave nastanejo, če je ženska kronično preobremenjena in opravlja dela ter vloge, ki bi jih moral moški, zaradi tega, ker strukturno ni primerna za visok notranji tlak in delovanje po tretjem Newtonovem zakonu. To je tako, kot če bi recimo skozi cedilo cedili kefir, pa bi nam na zunanji strani cedila nekdo rinili kefir nazaj v cedilo. Kaj bi morali narediti? Veliko bolj bi morali pritiskati. Točno to se zgodi pri menstruacijskem ciklusu ženske, ki je preobremenjena in mora zato pretirano močno dvigniti tlak v trebušni votlini, da sploh gre menstrualna kri lahko ven. Seveda jo to še toliko bolj obremeni in sesuje, ker mora zelo napeti vse mišice ter dvigniti notranji tlak v trebušni votlini, da se potem počuti nemirno, anksiozno, tesnobno, živčno in ustvari PMS, o katerem je že veliko napisanega. Ob tem pa ženski vsakomesečna potrditev, kaj je, postaja vedno večje breme. Vodi jo v sovraštvo njenega bistva ter negativno vpliva na njen odnos do sebe in ostalih v njenem okolju, kar pa le še povečuje strah in zunanji pritisk nanjo.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode, AEQ dihanja in AEQ odnosov, aeq.si

Preberite si še: 

Kakšen je sploh smisel, da sem z moškim, če me ne more zaščititi pred nevarnostmi?

Aleš Ernst: "Oče bi moral s svojim vedenjem omogočiti ženski, da ima dovolj sproščeno nosečnost"

Poglejte si tudi Sensa podkaste z Alešem Ernstom:

Novo na Metroplay: Sprememba v srcu | dr. Sanja Rozman