POGUM = bitka za najboljšo verzijo sebe

Pogum ni odsotnost strahu, temveč pripravljenost storiti kaj kljub težavam in nevarnostim.

POGUM = bitka za najboljšo verzijo sebe (foto: Pexels) Pexels
1. 7. 2020

V obsežni literaturi je vrlina poguma obravnavana z različnih zornih kotov, v različnih kontekstih, znotraj različnih strok, v vseh pa sta izpostavljena njegova najosnovnejša aspekta – to je vidna oziroma zunanja dimenzija tega pojava, ki jo človek izraža v odnosu s svetom, ljudmi in okolico, in notranja dimenzija, ki je nevidna in obrnjena k samemu človeku. Tako smo lahko pogumni javno, pred očmi drugih ali skrito, ko za naš pogum ne ve nihče.

Ta nevidna komponenta poguma je bistvo človekovega notranjega boja, boja s samim seboj, boja njegovega višjega jaza z nižjo naravo. To je boj za vsak dan biti boljši človek – boj za najboljšo verzijo sebe. Zato tega boja v resnici nikoli ne moremo dobiti. Ko bomo zapustili snovni svet, ga bomo namreč zapustili slabši, kot če bi živeli še en dan. Pa vendar ta boj ni zaman, kajti v njem štejejo bitke.

Obstaja torej največja bitka v življenju posameznika, ki zahteva največji pogum – to je bitka s samim seboj. To je bitka za lastno harmonijo, v kateri je vsak trenutek primoran vzpostavljati nadzor nad samim seboj, kar zahteva veliko vztrajnost in potrpežljivost. A najprej si mora človek sploh priznati, da je majhno, ranljivo bitje, ki potrebuje le malo, da se ga vrže iz tira.

Trenutne okoliščine, sredi katerih smo se znašli, so nedvomno velika in dragocena priložnost za obvladovanje lastnih strahov in za lasten pogum. Zdaj je čas, da se pogumno soočimo s svojimi pomanjkljivostmi in odločnostjo, da jih popravimo. Zdaj je čas za iskreno namero, da se želimo spremeniti v boljšega človeka in tako prispevati k srečnejšemu življenju znotraj družine, delovne sredine, soseske.

Pa še nekaj – pogumen ne more biti tisti, ki je dvoličen. Dvoličnost je namreč v svoji osnovi pretvarjanje, lažno prikazovanje sebe takšnega, kot nisi. Zato je pogumen človek pogumen predvsem tudi zato, ker ni dvoličen. A to je lahko samo tisti, ki ljubi resnico in ki svoja prepričanja iskreno izraža na glas – navkljub strahu pred obsojanjem in posmehom tistih, ki so se iz lastnega strahu resnici odpovedali.

Vesna Fister, urednica Sense v uvodniku Sensine posebne e-izdaje: STRAH in POGUM 

PRENESITE SI BREZPLAČNO e-knjigo: STRAH in POGUM

Izpolnite spodnji obrazec in e-knjigo boste prejeli v svoj e-poštni nabiralnik.