13 korakov do optimizma in notranjega zadovoljstva

Znebite se lupine, ki vas obdaja, in dovolite soncu, da otopli vaše čustveno podnebje. 13 korakov, ki vam bodo prižgali notranji plamen pri iskanju optimizma in notranjega zadovoljstva in miru.

Poiščite optimizem in notranje zadovoljstvo (foto: Profimedia) Profimedia
14. 5. 2017

1. Ubranite se negativnih vplivov

Določeno obdobje kvazieskapizma od sveta bo ponudilo začasno zavetje pred napadi slabih novic. Če že ob preletu prve strani časopisa postanete živčni, se nekaj časa raje ne posvečajte dnevniku in časopisom ter se ne spuščaje v debate o morečih temah.

2. Osredotočite se nase

Za povrnitev življenjskega ravnovesja ne zanemarjajte več svojih telesnih in čustvenih potreb. Privoščite si čas za odklop in zavestno počnite stvari, ki vas pomirijo ali razveselijo – sprehod po gozdu, dolga čutna kopel (dodajte ji kapljice protidepresivnih eteričnih olj, kot so ylang-ylang, citrona, pačuli ali poprova meta), druženje s prijatelji ob čaju in klepetu in podobno. Vsake toliko časa si privoščite kaj posebnega, izogibajte pa se omamnim substancam, kot so alkohol, kava ali droge.

3. Vzdržujte čustveno formo

V preventivne namene si redno privoščite čustveni počitek. To lahko storite s pogovorom s tistimi, ki so vam blizu. Lahko jih izrazite ustvarjalno, denimo s slikanjem ali pisanjem. Vedite, da je poleg dajanja pomembno tudi prejemanje. Če vedno le poslušate in pomagate, si kdaj dovolite nasloniti glavo na prijateljevo ramo.

4. Naučite se reči ne

Ko vse naokoli sebe čutite kot negativno, stres ponavadi poskrbi za tisti nežni sunek, ki vas pahne čez rob. Študije so pokazale, da je človek pod stresom veliko bolj dojemljiv za depresije. Dokazano je bilo celo, da stres vidno prizadene možgansko tkivo. Ne prepustite se stresu in ne dovolite blagi otožnosti, da se poglobi v depresijo. Praktično gledano to pomeni, da se morate naučiti reči ne. Če ste na tleh in vam služba ali odnosi dodatno težijo ramena, povejte ljudem, da potrebujete malce prostora za dihanje.

5. Spremenite pogled na svet

Spoznanje, da v vsakem koncu leži obljuba o začetku in da je v vsaki negativni situaciji možnost za izziv in optimizem, vam bo še kako pomagalo. Zahodno poloblo je na primer zajel val recesije, zaradi katerega ste ob službo. Nastalo situacijo lahko sprejmete kot osebni poraz, ki je zadal smrtni udarec finančni varnosti in družbenemu ugledu. Ali pa jo zaznate kot priložnost, da znova ocenite svoje življenje in določite, kaj bi zares radi počeli. Če boste ostali zvesti sami sebi, je prav mogoče, da boste našli v delu vse – veselje, ugodje in zaslužek.

6. Nekatere stvari sodijo na stranski tir

Za notranji mir je življenjsko pomembno vedeti, da so nekatere stvari zunaj našega nadzora in nanje ne moremo vplivati. Kot posamezniku so vam bile dane dokaj omejene moči, zato se morate privaditi, da pojave, kot sta vreme ali potres, postavite na stranski tir. Ljudje izgubljamo premnogo živcev zaradi stvari, na katere kot posamezniki nimamo vpliva, namesto da bi jih odložili na stran in posvetili pozornost manjšim, lažje izvedljivim ciljem. Na koncu koncev svet vrtijo majhna dejanja, storjenja iz ljubezni.

7. Prevetrite odnose

Nekateri ljudje se na težke okoliščine odzovejo tako, da začnejo drugim izžemati energijo s salvami pesimističnih misli. Zaščitite se pred negativnimi vetrovi in določite meje v takšnih odnosih. Če dobra prijateljica zadnje čase le še javka zaradi gospodarskega položaja in podražitve obmorskih letovanj, ji razložite, da razumete njeno bolečino, a bi se trenutno raje pogovarjali o drugih, bolj osrečujočih in manj obremenjujočih zadevah. Zapomnite si tudi, da je povsem v redu, če stike s pesimistično naravnanimi ljudmi za nekaj časa ohladite. Za svojo družbo izberite raje "pozitivce".

8. Držite se navad

Ko ste na tleh, se vsakodnevne rutine hitro prelevijo v kaotično zmedo, zaradi česar je še manj razlogov, da zjutraj vstanete iz postelje. Ne izpuščajte obedov, prihranite si čas za telovadbo in sprostitev ter poskrbite, da boste dovolj spali. (Če težko zaspite, se uležite v posteljo in berite vsako noč ob določeni uri.)

9. Cenite to, kar ste in kar imate

Nehajte hrepeneti po službi, popolnem telesu, partnerju ali življenju nekoga drugega in začnite ceniti to, kar imate. Življenje si boste najlaže uničili tako, da se boste primerjali z drugimi. Vedno se bo našel kdo, ki je boljši, in kdo, ki je slabši od vas. Pomislite na vse pozitivne stvari, ki ste jih naredili, ovire, ki ste jih premagali, cilje, ki ste jih dosegli, poklone, ki ste jih prejeli. Bodite ponosni nase. Uvideli boste, da imate še kako upravičene razloge biti zadovoljni sami s sabo.

10. Spravite se k delu

Si želite potovanja, a ga prestavljate v nedogled, ker se bojite potovati sami? Bodite pogumni in obiščite že enkrat potovalno agencijo! Se bojite poklicati prijatelja, ker je besen na vas? Zavrtite številko in občutite olajšanje! Skrb in tesnoba nista nič drugega kot strah, ki se je izmaknil nadzoru, strah pa je nekaj popolnoma vsakdanjega.

Vsakogar od nas je v določenih okoliščinah strah, zlasti ko doživljamo novo in neznano. Strah premagujemo s pogumom, zato je treba vedeti, da pogum ne pomeni, da smo popolnoma brez strahu, ampak da storimo neko dejanje navkljub strahu. Zberite pogum, lotite se nalog in se znebite stvari, ki vas skrbijo. Tako bo na voljo več prostora za veselje.

11. Cilji naj bodo stvarni

Pazite na to, da bodo cilji postavljeni na stvarni osnovi vaše osebnosti, znanja in veščin. Ali je cilj dosegljiv ali le grad nad oblaki, lahko preprosto ločite takole: če vam sanje še dodatno zamorijo predvideno mlačnost prihodnjega življenja, boste morali začeti drugače razmišljati. Sanje o ciljih naj vas navdihujejo, ne zatirajo. Če se morate za izpolnitev svojih sanj odreči prijateljem, družini ali osebnosti, si raje omislite nove sanje. Resnični cilj je tisti, za katerega si lahko zamislite, da ga boste v prihodnosti dosegli takšni, kakršni ste sedaj – čeprav se zdi danes še povsem nedosegljiv.

12. Naj bo domišljija vaša prijateljica

Morebiti se vam zdi škoda časa, ko ure in ure ležite v kopalni kadi in si živo predstavljate, kaj bi naredili, če bi imeli pravo službo, pravega partnerja, pravi zanos. Naj vam ne bo žal trenutkov, ko se vaša fantazija razbohoti! Če ste na primer osamljeni ali nezadovoljni z družabnim življenjem, vam lahko neotipljiva ideja o želenem krogu prijateljev služi v veliko pomoč.

Oblikovanje idealnega sveta v domišljiji še zdaleč ni brezplodno delo. V resnici je celo najboljši način, da željam določite dejanske poteze in obliko; če si lahko v domišljiji natanko opišete lastnosti nekoga, s katerim bi zelo radi preživljali čas, ga boste laže prepoznali, ko vam bo takšen človek križal pot v resničnosti.

13. Premagujte izzive

Že res, da si nečesa goreče želite, toda ali globoko v sebi v resnici verjamete, da si to zaslužite in da ste sposobni to stvar doseči?

Prvi temeljni kamen vašega uspeha je prepričanje o uresničljivosti vaših želja. Dober način, da začnete verjeti, da lahko naredite tudi kaj povsem groznega, je, da si privoščite malce tveganja. Ko poskusite nekaj drznega – najsi bo to padalstvo ali pikantna hrana – se oglasi vaše telo. Srčni utrip se zviša, začne se izločati adrenalin, hormon, ki dviguje krvni tlak. Hitrejši krvni obtok spravi več kisika v možgane, kar povzroči tisti ščemeči občutek, ki ga povezujemo s tveganjem. Adrenalin sproži tudi izločanje endorfinov, ki so odgovorni za veselje.

Ko adrenalin doseže najvišjo raven, se povečajo telesna moč ter tudi čustvena in umska zavest – to pa so sestavine, ki jih potrebujete, da zgradite močno samozavest in začnete početi stvari, ki bodo obogatile in razveselile vaše življenje. Potem si boste opomogli kakor cvet, ki kot metulj pade na svojo vejo. Ne boste niti žalostni niti veseli, rekli si boste "življenje je lepo" in pomežiknili jutranjemu soncu.