Pomagajte drugim in osrečite sebe

S tem, ko pomagamo drugim, pomagamo tudi sebi.

Pomagajte drugim in osrečite sebe (foto: Shutterstock) Shutterstock
1. 9. 2012

Na podlagi raziskave, ki jo je opravila ameriška organizacija - Corporation for National and Community Service (http://www.nationalservice.gov/about/newsroom/releases_detail.asp?tbl_pr_id=687) ljudje, ki opravljajo prostovoljna dela, živijo dlje, imajo manj bolezni srca in nižjo stopnjo depresije. Prostovoljstvo torej koristi tako duševnemu kot tudi fizičnemu zdravju.

V Sloveniji imamo danes registriranih več kot 20.000 društev in nobenega izmed teh si ne moremo predstavljati brez prostovoljcev. Raziskava Inštituta RS za socialno varstvo je prikazala širino prostovoljstva - prostovoljci so v letu 2004 v slovenskih nevladnih organizacijah opravili 1,3 milijona ur.

Prostovoljec je lahko vsakdo, pomagate pa lahko na različne načine, saj prostovoljstvo deluje na različnih področjih - socialnem, športnem, rekreativnem, izobraževalnem, zdravstvenem, kulturnem… Odvisno je od tega kakšno delo želite opravljati, kakšna so vaša znanja in veščine, obstaja morda posebna stvar, kateri se želite posvetiti, kaj od prostovoljstva pričakujete.

http://www.prostovoljstvo.org/