Potlačena čustva se pogosto manifestirajo kot problemi z jajčniki, maternico ali mehurjem

Ženski organi niso le ustroj za ustvarjanje novega življenja. So ogledalo naših sanj, samoustvarjenosti in zaupanja.

Potlačena čustva se pogosto manifestirajo kot problemi z jajčniki, maternico ali mehurjem (foto: unsplash) unsplash
19. 3. 2019

Potlačena čustva se pogosto manifestirajo kot problemi z jajčniki, maternico ali mehurjem. Telo nam govori, kam naj usmerimo svojo pozornost, le poslušati ga je potrebno. Četudi ga pogosto doživljamo kot sistem, katerega najpomembnejša naloga je kreacija novega življenja, je zdravje reproduktivnega sistema veliko več od tega. Je ogledalo naše samouresničenosti, realizacije malih in velikih sanj, ki smo jih imele ali jih imamo.

Tudi ko ne rojevamo otrok, rojevamo skozi svoje projekte, ideje, uresničevanje sanj. Če želimo živeti polno, je potrebno ostati v stiku s svojo notranjo modrostjo, ki nam pošilja sporočila.

Energetska medicina

Povezovanje telesnega in čustvenega aspekta je osnova energetskega pristopa k zdravju in načinu življenja, ki poleg kvalitetne prehrane in telesne aktivnosti poudarja pomen slike, ki jo imamo o sebi, ter koliko samozaupanja ali strahu živimo v našem vsakdanjem življenju. Če izhajamo iz predpostavk energetske medicine, so težave z reproduktivnimi organi pogosto posledica naše neizživete kreativnosti, nujno potrebne za osebni občutek celovitosti, za zdravo in izpolnjeno življenje. Ustvarjanje je za vsako izmed nas različno (razpon je neskončen, od umetnosti, vrtičkanja, popisovanja najmanjših malenkosti v vsakdanjiku), a ne glede na vso različnost, je enako pomembno prav za vsako od nas.

Tisočletja stara energetska medicina se v zadnjih 20-ih letih ponovno vrača. Ljudje smo, če izhajamo iz nje, premikajoča se prepletena energetska polja. Da bi lahko izkoristili polni potencal svoje vitalnosti, najprej nujno potrebujemo zavest o tem. Za začetek to od nas zahteva nekoliko drugačen pogled od običajnega. Pogled na lastno zdravje in telo je namreč - pogosto pod vplivom kulture in 'uradnega' mnenja -, analitičen, torej ne povezuje delov s celoto.

Zato večina ljudi še vedno misli, da je za vzdrževanje zdravja potreben nenehen zunanji nadzor. Vendar naše telo odraža samo naravo in že samo s tem poseduje zadosti modrosti in moči za svoje lastno vzdrževanje.

Napačno je tudi prepričanje, da so fizične težave ločene od naših čustev in misli. Znanstvena dognanja v zadnjih dvajsetih letih potrjujejo starodavna znanja o tem, da so misli in emocije biokemijski pojavi, ki se prenašajo preko imunskega, endokrinega in živčnega sistema.

Motnje v delovanju katerega od organov večina zdravnikov (in pacientov) obravnava kot bolezen enega samega organa, ki ga je potrebno zdraviti. Drugi organi naj ne bi bili s tem povezani. Resničnost je povsem drugačna: vsi organi in procesi v našem telesu so neločljivo povezani, nemogoče jih je obravnavati ločeno in pri tem biti uspešen.

Napačno je tudi mišljenje, da se nam bolezen dogaja in da jo je nemogoče preprečiti. Bolezen je pravzaprav sporočilo organizma, sestavni del notranje modrosti, ki opozarja na to, da je potrebno nekaj spremeniti.

Stališče, da je okolje naš sovražnik, poln nevarnosti za telo, ki se ni sposobno samo braniti, zato potrebuje zaščito in imunizacijo, je še eno od napačnih. Naše telo namreč vsak dan ustvarja zdravje in ima ogromen vrojeni potencial samozdravljenja, h kateremu stalno teži.

Samozaupanje

Jajčniki, jajcevodi in maternica so del ženskega hormonalnega sistema in imajo pomembno vlogo v našem zdravju. Klasična medicina jih obravnava izključno v vlogi reprodukcije (še posebje maternico), zato ti organi po zaključeni funkciji rojevanja ali v primeru nezmožnosti rojevanja postanejo nepotrebni, celo odvečni, in jih je najbolje odstraniti, ker lahko 'izovejo probleme'.

Pri tem maternica na nek način simbolizira tudi naš položaj in sliko ženske v družbi: če se nismo realizirale kot matere in žene, same po sebi nismo vredne. Kirurško odstranjevanje maternice je danes v velikem porastu, postalo je rutinski poseg, ki se ga izvaja brez velikih pomislekov, zato se v zdravniških ordinacijah pogosto ustvarja vtis, kot da nimamo druge izbire.

Zdravje maternice je med drugim odvisno tudi od tega, ali se ženska čuti sposobno, kompetentno in dovolj močno ustvariti ravnotežje med finančno in emocionalno stabilnostjo, in uresničiti svoje želje in sanje, povezane s kreativnostjo. Mnoge od nas veliko predolgo ostajajo v odnosih, ki omejujejo, onemogočajo in le malokatera se zaveda, da se to negativno odraža tudi na zdravju notranjih organov, še posebej maternice.

Četudi se nam pogosto zdi, da so zunanji konflikti največji problem, se s takšnim načinom razmišljanja odmikamo od bistva problema – največji in najpomembnejši konflikt se odvija v nas samih in vključuje soočenje z lastnimi strahovi. Največji strah je povezan z vprašanjem, ali smo sposobne same neodvisno živeti in ustvarjati. Pogosto je ta strah tako velik, da raje ostajamo v destruktivnih razmerjih, s tem pa se veča tudi verjetnost, da bomo ogrozile svoje fizično zdravje.

Družbeni sistem in patriarhalno okolje nam pri tem bolj škodita kot pomagata. Vseskozi prejemamo sporočila, kako je nemogoče biti hkrati finančno neodvisna in čustveno izpolnjena. Pristajamo na mišljenje, da se ti dve potrebi med seboj izključujeta in da je naša vrednost odvisna od tega, ali smo poročene ali ne.

Kot se strinja tudi dr. Christiane Northrup, je maternica energetsko povezana z ženskim najglobljim občutenjem sebe in svojega notranjega sveta. Simbolizira sanje in tiste aspekte ženskega bivanja, ki bi jim rada podarila življenje. Zdravje maternice je ogroženo, kadar ženska ne verjame vase ali je pretirano samokritična. Primarna energija pri motnjah maternice je globoko spoznanje, da ne zmore, ne sme ali si ne zasluži osvobodititi se iz ogrožujoče situacije, ali ne zmore najti rešitve, ki bi ji prinesla podporo. Vprašanje o samozaupanju si je potrebno postaviti takrat, ko je očitno, da nas osebna in čustvena negotovost ovira pri izražanju lastne kreativnosti. Ženska pri tem verjame, da ji manjka notranja moč in sposobnost, da bi to storila oz. ima občutek, da 'dela to sama sebi'.

Odnosi z drugimi

V energetski medicini so jajčniki ekvivalent testisov, zato je za naš 'izhod v svet' in soočenje z izzivi pomembno, kako negujemo in kako uporabljamo energijo svojih jajčnikov. Zdravje jajčnikov je neposredno povezano s kvaliteto ženskih odnosov z drugimi ljudmi in z dogajanjem v njenem neposrednem okolju. Jajčniki so ogoženi, ko občutimo, da nas drugi nadzirajo ali kritizirajo, ali ko mi kontroliramo ali kritiziramo druge. Redko se pri tem vprašamo, kaj si pravzaprav želimo, da se nam v življenju zgodi, da bi se počutile popolnoma izpolnjene, ali smo pripravljene za spremembe in katere spremembe želimo uvesti v življenje.

Kadar ženska ne upošteva svoje najgloblje modrosti, ker jo je strah ali je negotova v svetu, ki jo obkroža, pravi Northrup, se pri njej lahko pojavijo problemi z jajčniki. Lahko se pojavijo, ko ženska občuti, da z njo upravljajo drugi ali jo kritizirajo zunanje sile. Na jajčnike vpliva finančna ali fizična grožnja iz zunanjega sveta, še posebej, če ženska verjame, da je ne zmore ublažiti.

Težave z jajčniki so lahko tudi posledica naše predpostavke, da nas ljudje ali okoliščine izven nas ovirajo pri kreativnosti. Nekdo nam ne dopušča, da bi bile kreativne (vzorec pri maternici je bil: mi same sebi tega ne dopuščamo!). Energija zamer in maščevanja ali želja po osebnem obračunu z nekom prav tako vpliva na jajčnike. Kadar čustveno uživamo v tem, da nekoga kritiziramo (ali veliko obrekujemo), ali mu vračamo milo za drago, izpostavljamo svoje jajčnike nevarnosti.

Karkoli si mislimo o tem, energija ne laže, ne skriva in ne more preprosto izginti samo zato, ker se ne želimo soočiti z življenjskimi resnicami. Zato je v trenutkih sprejemanja pomembnih odločitev pomembno ozavestiti: kaj govorimo, kaj delamo in mislimo in koliko je vse troje med seboj usklajeno. Pogosto se namreč dogaja, da mislimo eno, drugo govorimo in tretje delamo, in potem se čudimo, zakaj stvari ne funkcionirajo. Nihče razen nas ne upravlja s tem, v rokah imamo dokaj močno sredstvo, s katerim lahko v mnogočem določimo kvaliteto svojega življenja.

Če se nezadovoljnost in jeza kopičita, če ju ne razrešimo, lahko resno porušita zdravje medeničnih organov. Še eno čustvo, ki negativno vpliva na naše zdravje, je krivda. Ko je krivda usmerjena na seksualnost, lahko povzroči težave, značilne za točke vstopanja v telo (nožnico, maternico, mehur). Zelo pomembno je, da ženske zavestno izkoristijo svojo svobodo, da bi razumele, kaj si resnično želijo njihova telesa in da se ne ženejo za laskanjem partnerjev, kar svobodo izenačuje z neodgovornim obnašanjem. Znanstvene raziskave potrjujejo, da so tudi določeni čustveni dejavniki povezani s kroničnimi težavami maternice ali materničnega vratu.

Modrost telesa

Vsaka celica v telesu reagira na naše želje in potrebe duše. Te so zapisane globoko in zato je pomembno, da ne odnehamo. Zelo pomembno je, da smo si tudi ženske v oporo, da slišimo druga drugo.

Vsak delček naše anatomije vsebuje modrost in moč, da se ozdravi, zato je spoštovati in ljubiti svoje telo nujen korak k ozdravljenju. Upoštevajte modrost svojega telesa in verjemite sporočilom, ki vam jih pošilja v obliki vnetij, bolečin, pms-a in podobno. Živeti popolnoma izpolnjeno, brez strahu, je najboljša preventiva in skrb zase. Nikoli ni napačno ali prepozno iskati tisto, kar potrebujemo. Pomembno je verjeti, da premorete zadosti moči spremeniti življenje na bolje.

Odkrijte vzrok bolečine in se ozdravite

Bodite sami svoj nadzornik, diagnostik in zdravilec. Preverite, če se pojavijo težave, nikar jih ne pripisujte stresu. Telo lahko čustveno napetost 'skladišči' tedne, mesece, celo leta dolgo. Prav ta napetost je kriva za zbadanje in bolečine, ki se pojavijo brez posebnega razloga. Povedano drugače: zamera iz otroštva se lahko manifestira v telesu odrasle osebe kot kronična bolečina v hrbtu, v obliki težav s koleni in podobno.

Tudi mesto, na katerem se pojavlja bolečina, nam lahko pomaga pri reševanju vzrokov. V našem nezavednem odzvanjajo nerešene čustvene napetosti, medtem ko um verjame, da težave z zdravjem prihajajo od zunaj, da jih povzročajo virusi, bakterije, cvetni prah in podobno.

Jadranka Boban Pejić

Poglejte si še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri