Pozornost - ravnovesje med umom in srcem

Zadnjih nekaj let se je med raziskovalci, psihologi, zdravniki, učitelji in v javnosti izjemno okrepilo zanimanje za pozornost kot del kakovostnega življenja. Obstaja znatno število znanstvenih raziskav, ki opozarjajo na prednosti vadbe pozornosti za duševno in telesno zdravje.

26. 2. 2015

Tukaj in zdaj

Toda kaj natanko pomeni pozornost? To je zavestno usmerjanje pozornosti na to, kar se dogaja okoli nas in v nas – v našem telesu, srcu in umu. Vzdrževati pozornost pomeni zavedati se brez zamer in obsojanja. Občutek nezadovoljstva, predora med nami in vsem drugim ter vsemi drugimi je namreč osnovni problem človeškega življenja – pelje nas do tistih trenutkov, med katerimi nas prežema občutek globokega dvoma in osamljenosti.

Ko nismo prisotni, zamujamo velik del svojega življenja. Ko gremo iz sedanjega trenutka, naš um ponavadi poleti v preteklost, prihodnost ali kraljestvo domišljije. Vendar smo živi  le v sedanjem trenutku, le tukaj, kjer smo zdaj.

Ravnovesje med umom in srcem

Učenje vzdrževanja pozornosti ne deluje pozitivno le na naše duševno zdravje, temveč tudi na telesno. Omogoča nam doseči ravnovesje med umom in srcem, zaradi česar nam je lažje tudi v nepričakovanih izkušnjah v življenju. Ali torej obstaja boljši trenutek za začetek prakticiranja pozornosti?

Začnite ta trenutek – ozrite se okoli sebe, ozavestite svoje dihanje, tkanino na svojem telesu, prisluhnite glasovom okrog sebe ...