Pravemu manipulatorju se na koncu vi opravičujete za njegove napake!

20. 7. 2023
Deli
Pravemu manipulatorju se na koncu vi opravičujete za njegove napake! (foto: profimedia)
profimedia

Kako prepoznati čustvenega manipulatorja?

Manipulator izkorišča vašo dobrodušnost, negotovost, ranljivost in slabosti, da bi dosegel svoj cilj. Lahko gre za osebo, ki ji zaupate ali jo celo ljubite, označuje pa jo pomanjkanje obzirnosti - na vso moč bodo pritiskali na vas, da bi dosegli nekaj v svoj prid.

Bodimo si na jasnem - vsi smo do neke mere manipulativni, a čustveni manipulatorji gredo precej dlje - nenehno vas bodo hoteli psihično nadzorovati in upravljati z vašimi čustvi.

Pravi manipulator je pri tem celo tako spreten, da se mu na koncu vi opravičujete za njegove napake!

Da ne bi postali žrtev brezobzirneža, vam predstavljamo šest očitnih znakov, po katerih lahko hitro prepoznate čustvenega manipulatorja.

1. Vaše besede bodo uporabili proti vam

Ta metoda velja za osebni podpis čustvenega manipulatorja. Naredil bo nekaj, kar vas bo prizadelo, ko pa se boste pritoževali nad tem, bodo dejstva tako izkrivili, da se boste na koncu vi opravičevali njemu.

Na primer: morda vas je vznemirilo, da je vaš partner pozabil na vaš rojstni dan. Normalna oseba bi se opravičila in obljubila, da se vam bo oddolžila.

Čustveni manipulator pa vas bo "obrnil" tako, da boste mislili, da ste sami krivi za to. Morda vam bo povedal, da je bil pod stresom zaradi kakšnega vašega dejanja ali pa vas opomnil, da ste tudi vi nekaj pozabili - naredil bo vse, da bi se opral krivde.

2. So volkovi v ovčji preobleki

Čustveno manipulativni ljudje so vedno pripravljeni pomagati, a to ima svojo ceno. Nenehno vas bodo opominjali, da so vam nekoč pomagali. To bodo izrabili tako, da boste mislili, da jim nekaj dolgujete.

Če vas nekdo nenehno opominja na uslugo, ki vam jo je naredil, vi pa čutite potrebo, da mu zato nenehno pomagate, obstaja velika možnost, da imate opravka s čustvenim manipulatorjem.

3. Kronično jim primanjkuje verodostojnosti

Lažejo in dejstva obračajo tako, da vas "zadenejo" v pravo točko. Zgodbo bodo priredili tako, da se bodo njihova dejanja zdela upravičena in pravila.

So brezobzirni lažnivci, ki bi naredili vse, da dosežejo svoje. Celo največjo laž bodo priredili tako, da se bo zdela zelo verjetna. Pri tem so tako prepričljivi, da boste le stežka ugotovili, da gre za laž.

Morda v trenutku, ko podajajo svoje videnje dogodka celo verjamejo, da imajo prav. Od tod njihova prepričljivost.

4. Krivce iščejo drugje

Nikoli ne bo priznal, da je naredil napako, saj bo tako izgubil vso prednost. Namesto tega bo vedno na preži za osebo, na katero lahko zvrne krivdo.

Igranje žrtve jim gre dobro od rok. So pravi mojstri, skušali vam bodo nabiti občutek krivde za skorajda vse, kar počnete, pa naj bo to dobra ali slaba stvar - samo da bi izvlekli svoje koristi.

Ko bodo od vas nekaj rabili, bodo igrali na noto vašega usmiljenja. Pazite!

5. V bistvu so strahopetci

S težavo se ne soočijo neposredno. Namesto tega se vedejo pasivno-agresivno, ko imajo opravka z drugimi ljudmi.

Na primer: obirali vas bodo, tako da vam bodo drugi ljudje povedali stvari, za katere hočejo, da pridejo do vas. Pred vami bodo prijazni in prisrčni, ne bodo vas prizadeli neposredno, ampak bodo našli druge kanale (tudi obrekovanje in blatenje).

6. Njihove težave se vedno zdijo največje

Ne glede na to, kakšne so vaše težave, se vedno zdi, da so njihove veliko večje. Gre za naravno nagnjenje do tega, da si želijo sočutja, zato bodo na vsak način skušali preusmeriti pozornost z vaših težav na njihove.

Intuicija nas pogosto opozori, da oseba, s katero imamo opravka, ni iskrena. Prisluhnite si, bodite pozorni na naštete znake in kaj kmalu boste razkrili čustvenega manipulatorja v vaši bližini.

Vir: Aktivni.si

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel