Pravi duhovni bojevnik na vse gleda kot na izziv

Kakšna je razlika med običajnim človekom in duhovnim bojevnikom? 

Pravi duhovni bojevnik na vse gleda kot na izziv (foto: profimedia) profimedia
3. 4. 2019

Nihče se ne rodi kot bojevnik, prav tako se tudi nihče ne rodi kot običajen človek. Sami iz sebe napravimo eno ali drugo. 

Osnovna razlika med običajnim človekom in bojevnikom je ta, da bojevnik na vse gleda kot na izziv, medtem ko običjani človek na vse gleda kot na blagoslov ali prekletstvo.

Bojevnik nima niti časa niti volje, da bi se zavajal ali si lagal ali da bi napravil napačen korak. 

Običajnemu človeku se zdi svet čuden, saj ga dolgočasi ali pa ga spravlja v slabo voljo. Bojevnik prevzame odgovornost za svoj obstoj v tem čudežnem svetu, v tem čudežnem času.

Bojevnik ne zmaguje z butanjem glave ob zid. Bojevnik zid preskoči, ne pa poruši. 

Ko se bojevnik nauči zaustaviti notranji dvogovor, vse postane mogoče.

Običajni človek je pozoren na vse samo takrat, kadar meni, da bi moral biti. Stanje bojevnika pa je tako, da je pozoren na vse ob vsakem trenutku. 

Bojevnik prizna svojo bolečino, vendar se ji ne prepušča. Razpoloženje bojevnika, ki vstopi v neznano, ni žalostno. Prav nasprotno, vesel je, ker čuti ponižnost ob svoji ogromoni sreči in je prepričan v brezkrajnost svojega duha, predvsem pa se dobro zaveda svoje učinkovitnosti. 

Pravilo bojevnika je, da svoje odločitve sprejema tako previdno, da ga nobena njihova posledica ne more presenetiti, kaj šele, da bi mu izčrpala moč. 

Pride čas, ko zmore bojevnik opraviti določene stvari, ki jih leta nazaj ni mogel storiti. Te stvari se same niso spremenile, spremenil se je bojevnikov pogled na samega sebe.

Bojevnik se ne more pritoževati ali česa obžalovati. Njegovo življenje je brezkrajen izziv, izziv pa ne more biti dober ali slab. Izziv je preprosto izziv. 

Carlos Castaneda, Kolo časa

Preberite še: Vsak je svoje sreče kovač

in 9 značilnosti duhovnih bojevnikov, ki delajo na sebi