Spoznajte 11 pravil karme

Da bi bolje razumeli svet karme, je potrebno poznati tudi določena karmična pravila.

Spoznajte 11 pravil karme (foto: shutterstock) shutterstock
15. 10. 2021

Kaj je karma? Beseda karma je sanskritskega porekla in pomeni akcija. Je ekvivalent Newtonovem zakonu, ki pravi "vsaka akcija ima reakcijo."

Ko mislimo, govorimo ali delamo, iniciramo silo, ki bo imela odgovarjajočo reakcijo. 

Ta zakon vzroka in posledice ni kaznovanje, pač pa obstaja zaradi našega učenja in razvoja. Oseba ne more pobegniti posledicam svojih del. Ignoriranjega tega zakona ne prinaša nobene koristi. Korist prinaša le, če jo razumemo, in budno spremljamo svoja dejanja, misli in čustva.

Da bi bolje razumeli svet karme, je potrebno poznati tudi določena karmična pravila. 

1. VELIKI ZAKON

“Kar seješ, to boš žel”. Ta zakon je poznan tudi kot zakon vzroka in posledice. Pomeni preprosto: karkoli pošljemo v vesolje, to se nam bo vrnilo. Če želimo srečo, mir, ljubezen, prijateljstvo... Potem moramo sami deliti srečo, biti miroljubni, ljubeznivi in dober prijatelj. 

2. ZAKON KREACIJE

Življenje se ne dogaja samo od sebe, zahteva naše sodelovanje in akcijo - kreacijo. Smo eno z Univerzumom, znotraj in zunaj. Karkoli nas obkroža, nam šepeta o našem notranjem stanju. Zato se obkrožite s tistim, kar želite, da bo prisotno v vašem življenju. 

3. ZAKON SKROMNOSTI IN SPREJMANJA

Kar nočeš sprejeti, se bo ponavljalo. Če vidiš okrog sebe neprijatelje in negativnosti, pomeni, da nisi osredotočen na višji nivjo obstoja. 

4. ZAKON RAZVOJA

Razvoj je smisel in bistvo življenja. Kamorkoli greš, tam si ti. Ne moremo ubežati lastnemu razvoju. Če želimo rasti v duhu, se moramo spreminjati, in ne poskušati spremeniti ljudi okrog sebe. Vse, kar imamo v življenju, smo mi sami, in samo nad sabo moramo izvajati nadzor. 

5. ZAKON ODGOVORNOSTI 

Kadarkoli se pojavi nekaj slabega v življenju, takrat obstaja nekaj slabega oz. neharmoničnega v nas. Smo odraz tega, kar nosimo v sebi, zato moramo postati odgovorni za svoje življenje. 

6. ZAKON VSEPOVEZANOSTI

Tudi, ko se nam zdi, da je to, kar počnem, brez vrednosti, je pomembno, da naredimo, kakor moramo, saj je v Univerzumu vse povezano in nič ne ostane neopaženo. Vedno se nam vrača tisto, kar vnašamo, vse je rezultat energije in namere, ki jo vlagamo v nekaj. Vsak doprinos je doprinos vsemu. Dela, ki v sebi nosijo ljubezen, vnašajo ljubezen v Celoto.

7. ZAKON POZORNOSTI

Ne moremo razmišljati o dveh stvareh hkrati. Bodimo pozorni, kam dajemo svojo pozornost. Če je naša pozornost na duhovnih vredotah, potem ne bomo padli v nižje vibracije, kot je pohlep ali bes. 

8. ZAKON DAJ-DAM

Preprosto: Več daš, veš dobiš. 

9. ZAKON TUKAJ IN ZDAJ

Če preveč gledamo v preteklost, spuščamo možnost, da smo tukaj in zdaj, kar je edino, kar imamo. 

10. ZAKON SPREMEBNE

Zgodovina se bo ponavljala vse, dokler se ne naučimo lekcije, ki so nam potrebne in nekaj spremenimo. 

11. ZAKON POTRPEŽLJIVOSTI

Vsaka nagrada zahteva trud in potrpežljivost. Prava radost pa nastane takrat, ko delamo, kar čutimo, da moramo - in ne zaradi nagrade in tako dovolimo, da nagrada pride sama ob svojem času. 

Bliss Returned and Raven Emrys