Pravljična joga za otroke

Ko sva z možem premišljevala, kaj bi hčerki rada dala za popotnico skozi prostočasovno dejavnost, v katero bi jo vpisala, sva si bila edina: gibanje je pomembno – skozi gibanje otrok spoznava svoje telo, izraža čustva in živi sebe.

Pravljična joga za otroke (foto: Mateja Jordovič Potočnik) Mateja Jordovič Potočnik
8. 7. 2012

Obenem se nama je zdelo pomembno, da se hčerka čim prej in čim lažje nauči umiriti, zadihati, ozavestiti, da ne pozabi nase, na svoj ustvarjalni svet in svoje meje. In da je vse skupaj igra – velika igra, ki naj jo vodi skozi življenje.

Zelo sem bila radovedna, kako bova doživeli jogo za otroke, čeprav sem že takoj vedela, da je prav pravljična joga tisto, kar hočem podariti svoji hčerki. In ne vem, katera jo je bolj vzljubila – takrat še dvoletnica, ki je želela že v garderobi po vadbi ponoviti asane, ki smo jih delali na vadbi, ali pa doma. Tudi naslednji dan in še naslednjega ...

Tudi mene je pravljična joga osvojila in čez četrt leta sem tudi sama postala certificirana učiteljica pravljične joge in pravljični svet, skozi katerega otroci spoznavajo sebe, živali, rastline, daljne in bližnje dežele, drug drugega, v katerem krepijo svoje sposobnosti, sprejemajo omejitve in se za nameček še naučijo umiriti, je postal izziv, ki obarva dneve še bolj mavrično.

Brez pritiskov in tekmovanja

V jogi ni tekmovanja, primerjanja in pritiskov – edini izziv, ki je pred otrokom, je on – sam sebi. In ko opazi, da vaje izvaja vedno bolje, se v njem pojavi želja po napredku, ki je pri vajah joge pozitivna motivacija, ki žene otroka, da izvaja njemu prilagojene asane in se ukvarja sam s seboj, kar od njega terja veliko pozornosti – prav to pozornost in osredotočenost pa nato lažje prenese tudi v vsakdanje življenje.

Liki iz živalskega sveta in narave

V pravljičnem potovanju po jogi otroci spoznavajo osnove in imena asan, ki so prilagojene njihovi starosti in dojemanju. Ker joga oponaša živalski in rastlinski svet, v otroku odpira le še novo možnost dojemanja sveta; pes, mačka, lev, kobra, drevo, lotos, strešica, bojevnik so zanimivi tudi, ko se prelevimo v njih kot mali jogiji.

In ob učenju abecede – zakaj ne bi črk narisali tudi s svojim telesom? Vsak otrok si jih bo tako zapomnil lažje in hitreje.

Iz ust malih jogijev je vedno slišati tudi pesem, včasih uro popestrijo zvoki iz narave ali zven tibetanskih skled, zvonjenje zvončkov. Včasih je joga zelo umirjena in drugič ena sama zabava, na kateri se smeji in pleše.

Z globokim vdihom življenja

Tako kot odrasli se tudi otroci na jogi učijo pravilno dihati – svoja vdih in izdih spoznavajo na nešteto različnih načinov, osvajajo tehnike sproščanja, izvajajo telesne vaje.

Glavni namen otroške joge je ohranjati elastično telo, krepiti moč, popravljati slabo držo, izboljševati koordinacijo, se vedno bolj zavedati svojega telesa in gibov v prostoru, obenem pa povezati dihanje in se zavedati duševnih stanj ter najti svoj notranji mir.

Ura joge je kot velikanska igralnica, na kateri se trudimo, da so mali jogiji srečni, umirjeni in zdravi otroci, ki prepoznavajo prave življenjske vrednote in so sposobni pomagati sebi in drugim, če ne še danes, pa morda jutri.

Z veliko domišljije

Danes so otroci preobremenjeni s preveč natlačenimi urniki, informacijami in družinskimi težavami, kar lahko povzroči resne frustracije, a z vajami, ki jih vodi domišljija, usmerjenimi izključno na telesni in duševni razvoj otroka, lahko ves hrup zunanjega sveta utihne.

V tej tišini in hkrati veličastnemu svetu domišljije najde otrok sebe in če mora biti strašni lev, ki izbruha vso jezo tega sveta, to tudi naredi. Morda raje pokaže svojo moč mogočnega hrasta, ali pa je sramežljiva muca.

Lahko pa poleti kot metuljček v svet, ki ga kot buba še ni poznal ... Verjemite, prej ali slej vam bo po telefonu (slušalka je kar njegova noga, ki jo prisloni na uho) želel povedati, kako lepo se ima in kje se pravkar potepa.

In končno sprostitvijo

Tudi če je vaš otrok živahen kot iskrica žerjavice, se bo ob koncu ure, ki je namenjen sproščanju, verjetno sprostil lažje in hitreje od večine odraslih. Sprostitev v otrocih sproži ustvarjalnost, boljšo komunikacijo in občutek sreče.

Prav zato otroci po uri joge najbrž ne bodo kriče oddirjali v garderobo. "Prav starši najbolj živahnih otrok mi poročajo o največjih spremembah," pravi Urška Božič, učiteljica pravljične joge Mali Buda.

Otroci s posebnimi potrebami

Po uri pravljične joge se bodo odlično počutili tudi otroci s telesnimi in duševnimi težavami – celo avtističnim otrokom ali invalidom se bodo po posebej prirejeni uri samo zanje po vadbi drugače svetile oči, kar bo odsev njihovega telesnega in duševnega dela.

Pravljična joga doma

Če doma izvajate jogo, z vami najbrž hočejo delati asane tudi vaši otroci, vsaj eno ali dve. Če jih joga privlači, jo zavijte v pravljico – zbudite svojo domišljijo in domišljijo malih nadebudnežev in skupaj stopite v svet pravljične joge.

Že jeseni vas bo na policah knjigarn čakal priročnik s pregledom asan, dihalnih tehnik, naborom zvijač, pripomočkov in načinov, kako uro (ali nekaj minut) joge čim uspešneje izpeljati, nekaj najbolj učinkovitih jogijskih iger in nekaj pravljic, veliko fotografij, idej in navdiha, nam obljublja Urška Božič, avtorica priročnika za pravljično jogo, ki bo izšel pri Mladinski knjigi.

Vodene vadbe

Če bi radi otroka vpisali na vodeno vadbo pravljične joge, najbližjega učitelja poiščite na spletu, v bližnjem joga ali vadbenem centru ali knjižnici. Nekaj naslovov s certificiranimi učiteljicami pravljične joge po različnih koncih Slovenije: Mali buda; jogica.si, Jogarajanje; acman.si.

Brez predsodkov

"Ob besedi joga se ljudem v glavah začnejo odvijati različni filmi – nekaterim se zdi joga eno samo sedenje in prepevanje, drugim zgolj dihanje, tretji poznajo fizične asane, četrti jo povezujejo s svetom ezoterike in kultov ... O jogi obstaja ogromno mnenj in predsodkov. Pravljična joga je vodena vadba z elementi joge, ki je popolnoma prilagojena otrokom. Torej je daleč od umirjenosti, ki si jo nekateri predstavljajo. Poleg vseh naštetih prednosti predstavlja joga vrednoto, ki bi jo vsak starš zlahka vzel za svojo: spoštovanje. Do samih sebe, do drugih in do okolja, v katerem živimo," je o predsodkih o jogi, s katerimi se še vedno srečujejo učitelji joge za otroke, spregovorila Urška Božič, avtorica priročnika o pravljični jogi.

Petra Arula, foto: Mateja Jordovič Potočnik

Značke: joga

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri