Preprosto se je naučiti sproščenosti

Obstajajo ljudje, ki tudi med dolgotrajnim čakanjem v prometni gneči ohranijo nasmešek na obrazu. Ne jezijo se niti takrat, ko jim otrok njihove prijateljice na čisto novo obleko prilepi žvečilni gumi. Ne eksplodirajo niti takrat, ko jim šef v petek dopoldne na pisalno mizo odloži dokumente, ki jih je treba nujno pregledati do ponedeljka.

Preprosto se je naučiti sproščenosti (foto: Shutterstock) Shutterstock
3. 4. 2015

Takšni ljudje ne poznajo panike in se prav gotovo ne razburjajo zaradi malenkosti. S težavami se soočajo suvereno in kar izžarevajo samozavest. Imajo nekaj, kar manjka mnogo ljudem: sproščenost. Ta ne izboljša le naše kakovosti življenja, temveč je tudi zdrava.

Sproščeni ljudje namreč skorajda ne poznajo stresa. Ker ostanejo mirni, sprejemajo boljše odločitve in ne popustijo pritiskom. Na kratko: kdor je miren, je veliko bolj sproščen, zdrav in predvsem veliko bolj srečen.

1 Malo distance

Vedno si morate vzeti čas, da se vprašate: Kaj me pravkar zaposluje? Kakšni občutki me obdajajo? Kako se počutim? Vprašajte se tako, kot bi vas spraševala vaša prijateljica: poglobljeno in z dobrimi nameni. Ne nazadnje je to čudovita pot, da tudi sami sebe malce bolje spoznate. S tem si zagotovite tudi nekakšno notranjo svobodo, ker znate upočasniti težke misli in vrtiljak čustev.

2 Pameten pogled

"Bog, daj mi sproščenost, da se sprijaznim s stvarmi, ki jih ne morem spremeniti, pogum, da spremenim tiste, ki jih lahko spremenim, in modrost, da ločim ene od drugih." Reinhold Niebuhr, 1892–1971, nemški teolog

3 Mala sreča

Neprijetne stvari se dogajajo ves čas. A vedno znova tu in tam prejmemo kakšen nepričakovan nasmešek, nam nekdo nepričakovano ponudi pomoč, včasih na svoji koži začutimo blago božanje vetra … Vsi ti dogodki povečujejo veselje do življenja – in sproščenost. Pomembno je, da ne pozabite na te trenutke, temveč jih zabeležite v dnevnik sreče.

4 Ljube navade

Da boste mirni in sproščeni, se morate počutiti varne in prepričane vase. Pri tem vam lahko pomagajo predvsem rituali. Ti namreč poskrbijo za duševno trdnost in za zdravo samozavest. Dovolj razlogov, da si brez slabe vesti privoščite vsakodnevno kavico, poležavanje na kavču ali pa nedeljski klepet s prijateljicami.

5 Dobro je dejansko dovolj dobro

Ja, na skoraj vseh področjih smo lahko le še boljši. Lahko presežemo sami sebe. Toda zakaj le? Če si rečete: Dobro je dovolj dobro, boste imeli več od življenja – več časa zase, za ljubezen in prijatelje. To seveda ne pomeni, da vam v konjičke ni treba vlagati veliko energije – toda le, če vas to veseli.

6 Globoko dihajte

Vsakdan nam prinese veliko situacij, v katerih se moramo hitro odzivati. Temu se preprosto ne da ubežati. Lahko pa se naučimo, da znamo napetosti hitro odpraviti. In sicer tako, da svojemu telesu sporočimo: ni tako hudo, je že mimo! Kako pa to naredimo? Tako, da globoko vdihnemo in izdihnemo!

7 Točnost ni le okras

Velja prepričanje, da so ljudje, ki vseh stvari ne jemljejo smrtno resno in od časa do času pogledajo skozi prste, veliko bolj sproščeni. Toda to ne drži. Psihologi menijo, da je prav točnost bistven predpogoj za sproščenost in mirnost. Zakaj? Čisto preprosto: pod časovnim pritiskom izgubimo pregled in tako zares zapademo v stres in hitenje.

8 V prihodnost

Jasno, včasih se je treba malce razburiti, že zato, da dobimo nov zagon za reševanje težav ali za obrambo. Da ne bi zašli v spiralo jeze, se je dobro vprašati: Kakšen učinek ima rezultat čez tri leta? Odgovor se bo večinoma glasil: nikakršnega. Torej stvari ne jemljite bolj resno, kot je treba.

9 Pogosteje ven v naravo

Gozdovi, trate, jezera – vse to so izvrstni zavezniki v iskanju večje sproščenosti in notranjega miru. Pogled v naravo namreč sprošča, poleg tega pa tudi blaži bolečine. Če se zraven še gibljete (kolesarjenje, sprehod), naredite nekaj tudi za svoje zdravje.