Privoščite si solsticijski obred: Vrzite v ogenj vse, kar ni dobro

Danes si bomo privoščili sežiganje starega, čisto zares. 

Privoščite si solsticijski obred: Vrzite v ogenj vse, kar ni dobro (foto: profimedia) profimedia
21. 12. 2021

Kot verjetno že veste, je pred nami prav poseben dan: Zimski solsticij - pravo novo leto in izkoristili bomo njegove podpirjajoče energije ter si privoščili majhen obred. Podobno so počeli že naši davni predniki, ki so na ta dan kurili ogenj in kresove. Več o tem, kaj so počeli na ta dan naši predniki, si lahko preberete tukaj.

Sonce praznuje svoj rojstni dan in vstopa v nov cikel, mi in narava pa prav tako. Dnevi se končno pričenjajo daljšati in svetloba na ta dan premaga temo. Hura! Povabimo svetlobo tudi v svoja življenja - na vseh področjih. Solsticij letos nastopi v torek, 21. decembra.

Ta obred je tako idealen, da si ga privoščite danes zvečer ali jutri. Umirite se in si vzamite čas za razmislek ter refleksijo preteklega leta... 

Potrebujete:

 • papir,
 • svinčnik,
 • svečke (če imate doma peč ali kamin - toliko bolje),
 • sproščeno okolje, umirjen um ter odprto srce. 

Na papir boste zapisali vse, česar bi se radi znebili in nočete, da vas spremlja v novo leto. Pomislite na vse, kar bi radi vrgli v ogenj, da zgori. Počnite to zavestno. Naj ne bo le površinsko dejanje, temveč imejte hkrati v mislih gorečo željo, da ste resnično pripravljeni na spremembo. Da resnično in z vsem srcem želite, da nekaj slabega in preseženega zgori. Ker imate dovolj, da vas bremena uničujejo in ste pripravljeni prevzeti odgovornost za svojo srečo! Prižgite ogenj ali svečo z mislijo, da bo ta prinesla svetlobo tako v vas kot v svet. Ko končate s seznamom, vržite list v ogenj, v kamin ali peč, da zgori. Opazujte, kako se vse slabo spreminja v prah in razgrajuje. 

Pazljivo! Če imate le svečke, lahko svoja bremena mečete na ogenj tudi v mislih. Da ne boste poleg svojih strahov in travm zanetili še hišo!

Pomoč, kaj vse lahko napišete na list in vržete v ogenj:

 • Stare zamere (do prijateljev, partnerjev, sodelavcev, družinskih članov, staršev), ki vas razjedajo in onemogočajo vaš notranji mir. Čeprav so vas prizadeli, se je potrebno zavedati, da nakopičena negativna čustva in zamere proizvajajo bolezni in škodujejo vam. Ko odpustimo, sprostimo energetske blokade v sebi in življenjska energija lahko ponovno steče ter nas osrečuje. Sicer pa se vprašajte, zakaj vas je nekdo prizadel, kakšno lekcijo vam je situacija prinesla? Bodite hvaležni zanjo. 
  Za pomoč preberite: 

Kako odpustiti nekomu, ki vas je prizadel?

5 razlogov, zakaj bi morali odpustiti napake staršev

 • Nesprejemanje sebe. Sprejmite že, da ste, kdor ste. Bodite hvaležni za vse, kar imate. Vse misli in prepričanja, da niste dovolj dobri, naj zagorijo
  Za pomoč preberite: 

Kako vzljubiti sebe? 

7 načinov, kako odpustiti samemu sebi

 • Žalost, ki jo nosite v sebi zaradi preteklih dogodkov. Kar je bilo, je bilo. Vse ima svoj smisel. Življenje pa se dogaja tukaj in zdaj. Zdaj nima prostora za žalost. 
 • Strahove in skrbi, ki vam onemogočajo srečno življenje in vas omrtvičijo, da bi počeli, kar si v resnici želite in po čemer hrepeni vaša duša. 
  Za pomoč preberite: Dolgotrajen strah telo postopoma ugonobi
 • Travmatične izkušnje in strese, ki ste si jih vede in nevede nabrali tekom let(a).
 • ...

NAJ ZGORI VSE, KAR NI DOBRO!

ČAS ZA SVETLOBO

Ko vse, kar želite, vržete v ogenj in se spremeni v pepel... Povabite na to mesto svetlobo in luč ognja ter sonca. Svetlobo, ki bo odprla vrata novemu in boljšemu v življenju. Svetlobo, ki bo omogočila, da bo iz starih bremen ostala le hvaležnost za izkušnje, ki so se morale zgoditi, da ste zrastli in se spremenili. Naj bodo še tako težke preizkušnje, zagotovo so vas okrepile in vam dale nekaj, kar sicer ne bi nikoli dojeli... Vse je natanko tako, kot mora biti. Zahvalite se vse, kar ste prejeli v tem letu, za vse prizkušnje, težave in ljudi.

Sedaj pa pogumno naprej.

Uživajte v posebnih energijah solsticija in v občutku olajšanja, ko boste obredno zažgali vse, kar ni dobro... 

Preberete si lahko tudi vilinsko pravljico o zimskem solsticiju, ki nosi posebno skrivnost - skrivnost življenja. 

Nekaj dodatnih ritualov pa najdete tukaj.