Nočne more: Proč s skrbmi in z žalostjo

Grizejo nas, glodajo in nas prebujajo iz sna. Poskušajmo razložiti, kaj se skriva za najbolj skritimi vsebinami, ki jih doživljamo v nočnih uricah.

19. 9. 2013

Največkrat se za morečimi sanjami skrivajo dogodki in občutja iz časa, ko smo budni, ali iz preteklosti.

V sanjah podoživljamo travme in bolečine iz minulih let, strah, skrbi in dvome, poleg tega pa lahko tudi različni neprijetni doživljaji, ki smo jih izkusili pred kratkim, v sanjah ustvarijo podobe pošasti, tatov in različnih živali. Naloga človeške psihe je, da zmanjša notranjo napetost in odplakne nakopičena čustva. Precej podobnih sanjskih slik igra vlogo blažilca napetosti in zaščite. Med drugim opozarjajo, naj se ljudje zazrejo vase.

Sanje nakazujejo na nekatere težave, ponujajo rešitve zanje in način za izboljšanje položaja.

Ne prestrašite se jih. Če njihovo poslanstvo ni uresničeno, se začnejo ponavljati in kmalu postanejo tako jasne, da jih ne moremo več ignorirati. O morečih sanjah je dobro razmisliti ter jih obrniti v svojo korist.

Nočne more

Če vas v sanjah kdo preganja, pretehtajte svoje lastne vrednote.

Za mračnimi silami se lahko skriva vaša senca – temna plat vašega življenja. Vsak izmed nas ima osebnostne poteze, ki se jih ne zaveda ali pa jih vztrajno zavrača. Nastopil je čas, da jih spoznate in se z njimi spopadete.

Krajo sanjamo takrat, ko škodimo sami sebi ali pa nam nekdo poskuša odvzeti kaj dragocenega. V simboličnem jeziku lahko to povezujemo s časom, energijo, možnostjo napredka in razvojem talentov.

Sanjska vsebina v povezavi z vrati (vlom, odprta vrata, zmanjšan občutek varnosti) se nanaša na vaš notranji jaz in njegov boj proti preseganju osebnih meja. Ustrezata vam mir in samota. Če za vrati stoji hudodelec, poskušajte razumeti njegov namen. Poslanstvo sanj je v tem, da ozavestimo svoj strah in ga premagamo. V resničnem oziroma zunanjem svetu pa lahko prav prek sanj prepoznamo in ne nazadnje tudi dosežemo vse tisto, po čemer hrepeni naša duša. Strokovnjaki prav zato svetujejo, naj pred strahom ne bežimo, ampak se z njim spopademo.

Na pragu življenjskih sprememb, izgub in poslavljanja se pojavljajo sanje o smrti. Če sanjate, da umirate, to nakazuje proces transformacije, ki ga doživljate na psihični ravni. Po drugi strani vam podobne sanje lahko govorijo, da se morate osvoboditi odnosov in dejavnosti, ki vam ne prinašajo osebnega zadovoljstva, ter spremeniti svoja prepričanja.

Če vas v sanjah zapustijo bližnji, je takšna vsebina lahko posledica vaših negativnih misli in strahov, ki se po vsej verjetnosti sploh ne bodo uresničili. Tudi kadar sanjate o umiranju koga izmed sorodnikov, to lahko pomeni oddaljitev drug od drugega. Med vama je močna čustvena vez.

Pogosto nas v nemirnem snu preganjajo podobe zveri. Najprej je treba vedeti, da je v vsakem od nas nekaj živalskega. Lahko smo agresivni kot tiger, krvoločni kot morski pes ali zviti kot lisica. Takšne sanjske slike so nadvse pogoste v času zaostrenih odnosov z bližnjim okoljem in napovedujejo konfliktne situacije.

Odigrajte scenarij

Obstaja nekaj načinov, kako ukrotiti moreče sanje.

Najprej si predstavljajte, da ste vsaka izmed oseb, ki se pojavlja v vaših sanjah.

Postavite se v vlogo igralca in se v mislih prelevite v pošast iz sanj. Na energijski ravni boste začutili ter razumeli bistvo njene moči. Nekaj časa vztrajajte 'v njeni koži' in si ob tem v njenem imenu poskušajte odgovoriti na vprašanji, zakaj je prišla in kaj hoče od vas.

Po takšnem pomenku lahko na primer ugotovite, da je pošast iz sanj prav tista sila, vztrajnost in odločnost, ki vam je primanjkuje za doseganje začrtanih ciljev.

Vsebino sanj lahko tudi zapišete in svojo moro spremenite v pravljico s srečnim koncem. Zamišljajte si, da tako kot filmski igralec z lahkoto premagujete ovire, zmagujete in se vedno izognete neprijetnim dogodkom.