Razlika med iskrenostjo in obtoževanjem

Včasih težko ločimo, ali smo zares iskreni in odprto izražamo svoja čustva, ali le ustvarjamo negativna čustva, obtožujemo, žalimo in se pritožujemo ter škodujemo sebi in drugim.

Razlika med iskrenostjo in obtoževanjem (foto: profimedia) profimedia
27. 2. 2020

Kako ločiti iskrenost od negativnosti?

ISKRENOST:

Ko komuniciramo iskreno, izražamo svoja čustva, potrebe in želje ter s tem pomagamo sami sebi, da lahko zrastemo. Smo odprti in sodelujemo. Smo pristni. Biti iskren ne pomeni, da se vse vrti okoli nas, takrat mislimo tudi na druge in naša iskrenost je v pomoč vsem okoli nas (čeprav se morda to včasih ne opazi na prvi pogled). Ko smo do nekoga iskreni, mu namreč želimo dobro iz srca. Iskrenost je torej v svoji biti povsem čista in dobronamerna.

NEGATIVNOST:

Ko se le pritožujemo ali obtožujemo in žalimo, takrat sproščamo negativno energijo, mnogokrat brez premisleka in zavedanja, kaj zares počnemo. Takrat nismo v pomoč drugim in takrat se vse vrti okoli nas. Ne pomaga pa niti nam. Takrat ne komuniciramo iz ljubezni in se zatem počutimo slabo, izžeto, brez energije. 

Kaj storiti?

  1. Bodite sami svoj policaj in se opazujte ter spoznajte, kdaj se pritožujete.
  2. Ko opazite, da želite nekaj reči zato, da bi se pritoževali, se ustavite in temeljito premislite o tem.
  3. Nato zamenjajte vibracijo pritoževanja s čisto iskrenostjo. Poskusite resnično izraziti svoja čustva in mnenje ter to storite ljubeznivo in z mirom. Prav tako bodite pozorni na svoj način komunikacije in na ton.

Kot primer: če vam gre na živce, da vam nekdo doma vedno poje vaše najljubše piškote, namesto da se takoj vzburite in razširjate negativnost z: »Sovražim, ko mi sestra poje vse piškote, zakaj to dela!« Zamenjajte ton z umirjenim izražanjem: »Ni mi všeč, ko zamanjka piškotov zame, bi bilo možno, da jih kupimo več?«

Indikator, da ste iskreni je ta, da se boste potem počutili boljše in lažje. Ko pa boste komunicirali z negativnostjo, bodo v vas tleli neprijetni občutki.

Delujte torej z ljubeznijo in ne s toksičnimi energijami. Včasih sicer tudi vaša ljubezniva iskrenost ne bo sprejeta, a če boste to naredili iz srca, ste naredili maksimalno tako zase kot za druge in lahko mirno spite. 

Po predlogi: Dr. Melanie Ross Mills