4 razlogi, zakaj je vedno več žensk IZGORELIH

Zakaj vse več žensk izgoreva in ne najde stika s seboj? Navedli smo štiri razloge. 

4 razlogi, zakaj je vedno več žensk IZGORELIH (foto: shutterstock) shutterstock
24. 3. 2023

1. Prevladujoča moška energija

Naučile smo se iskati moč in sprejemanje z našimi dosežki. Svojo vrednost dokazujemo s tem, kaj lahko vse počnemo v dnevu. Zdi se nam, da več kot naredimo, bolj smo vredne. To od nas zahteva veliko organizacije in racionalnega razmišljanja, predvsem pa ogromno napetosti v telesu. Vse to nas posledično oddaljuje od našega ženskega bistva, ki je nežno, sočutno in ljubeče. Postale smo impulzivne in predvsem preobremenjene. 

Hkrati imamo uspešne kariere, služimo denar, smo gospodinje, mame, partnerke, prijateljice, športnice, negovalke... Seveda veliko zmoremo, a ko se vsega nabere preveč, za to na koncu plačujemo ceno z izgorelostjo in prekinjenim stikom s seboj. 

2. Zanemarjena ženskost

Ogromno žensk se je popolnoma odklopilo od svojega telesa. Našo čutnost in žensko moč prekrivamo s togostjo, strogostjo in zakrčenostjo. Ne znamo več izražati prvotnih ženskih čustev, saj se nam zdi, da bi bile videti šibke in ranljive.

Čeprav hrepenimo po globini, naši odnosi ostajajo površinski. Odločitve racionaliziramo, namesto da bi sledile svojemu notranjemu kompasu, do katerega nimamo več dostopa, saj smo preveč odtujene od sebe. 

3. Hormonsko neravnovesje

Na fizičnem nivoju so naša telesa izčrpana in preobremenjena, svojo bolečino pa skušamo prekriti tako, da si še dodatno škodimo s toksičnimi izdelki, alkoholom, cigareti, nezdravo hrano in drugimi stvarmi. Oddaljujemo se od narave in tako negativno vplivamo na hormonski ritem. Odvisne postajamo od različnih stvari; velikokrat od družbenih omrežji in smo obsedene svojo vizualno popolnostjo. Današnji lepotni standardi v nas kultivirajo sovražnost do svojega telesa. Sebe zaradi tega obsojamo in se zlorabljamo zato, da bi ustregle pričakovanjem sodobne družbe. 

4. Prevelik pritisk 

Ob vsem pritisku, pod katerim smo, so naše želje in potrebe zadnje na seznamu prioritet. Tako imamo v dnevu še manj energije, ker enostavno ne prisluhnemo sebi. Še takrat, ko smo utrujene, si ne privoščimo počitka, saj ne želimo delovati "lene".

Zaradi tega postajamo vse bolj izčrpane, kar se kaže na razpoloženju, počutju, fizičnem ter psihičnem zdravju in v stanju naših odnosov. 

Povzeto po: metropolitan.si

O tem, kako naj ženske spet postanejo ženske, smo govorili tudi v tem podkastu: