7 razlogov, zaradi katerih ne bi smeli vztrajati v odnosih

Včasih moramo nekaj izgubiti ali opustiti, da lahko ustvarimo prostor za nekaj boljšega. Tako je tudi v odnosih.

7 razlogov, zaradi katerih ne bi smeli vztrajati v odnosih (foto: pixabay) pixabay
8. 12. 2018

Odnosi so izjemno kompleksna stvar, kjer vsi doživljamo vzpone in padce ter se učimo. Včasih pa tudi vztrajamo v (še posebej partnerskih) odnosih, čeprav te jasno ne funkcionirajo (več). To so odnosi, ki imajo redke vzpone in večinoma padce.

Seveda vsi ljudje v odnosih pridemo do konfliktov, odnosi so vendar namenjeni temu, da se klešemo in oblikujemo, da lažje vidimo, kaj moramo spremeniti pri sebi. A težave nastopijo, če smo v odnosu nenehno nesrečni, ne vidimo skupne poti in soglasja, potem bo tudi naše zdravje slej kot prej otrpelo posledice.

Ker zaključke dojemamo z žalostjo in strahom, se jim raje izogibamo in vztrajamo v situacijah, ki nas obremenjujejo. Zato bi se morali naučiti, da tudi zaključke, kakršnekoli že, sprejemamo z radostjo in vznemirjenjem, saj prinašajo nekaj novega... 

Odnos bi morali zapustiti takrat, ko smo ves čas nesrečni, pa vendar vztrajamo, čeprav je našemu odnosu že “potekel rok trajanja.”

Zakaj torej ljudje vztrajajo v odnosih, ki več kot očitno ne delujejo?

1. SLABA SAMOPODOBA

Tisti s slabo samopodobo ne vidijo in ne vedo, da so vredni sreče, da so vredno nečesa boljšega. Prav tako jih je strah povedati svoje misli in čustva, saj se bojijo, da bodo zavrnjeni.

2. STRAH PRED SAMOTO

Ta strah pa povozi vsa ostala čustva in občutke. Rajši so nesrečni ter z nekom, kot sami in srečni. Rešitev je, da najdejo srečo v sebi.

3. VERJAMEJO, DA SE BO PARTNER SPREMENIL

Veliko ljudi vztraja v nesrečnih odnosih, saj verjamejo, da bodo težave kmalu izginile, da se bo partner naposled le spremenil. Ljudje se res spreminjajo ves čas, a ni nikogaršnja doložnost, da čaka na to spremembo. Naša pričakovanja pri drugemu pa prinesejo le odpor. Vsak mora narediti spremembe pri sebi sam in ob svojem času. Čakanje na to torej nima smisla…

3.  STRAH PRED FINANČNO IZGUBO IN UDOBJEM

Slednji razlog je najbolj pogost pri ženskah, kjer moški skrbi za prihodke v njunem skupnem gospodinjstvu. Potem je v igri hiša ali stanovanje, avto in vrsta drugih materialnih reči. Seveda je strah za preživetje velik in obstaja že vekove. Pa vendar ne bi smel biti vreden več od sreče naše duše.

Najboljši način je, da vsak partner poskrbi za svojo finančno neodvisnost. Morda nam v težkih trenutkih lahko pomaga tudi družina in prijatelji. Če imamo zaupanje, da bo vesolje poskrbelo za nas, ko bomo zvesto sledili sami sebi, je strah prav tako povsem odveč. 

4.  OSTANEJO SKUPAJ ZARADI OTROK

Vztrajati v neharmoničnem odnosu zaradi otrok ni dobro ne za otroke na za starše, za nikogar torej. Slab odnos vpliva na otroke in jih bo zaznamoval za celo življenje, saj jih bo naučil, da morajo tudi oni trpeti, da so takšni odnosi, kjer si nesrečen, normalni. V takšnem primeru je najbolj pomemben iskren pogovor – tako med partnerjema kot z otroci.

6. IZKORIŠČANJE KOT NEKAJ NORMALNEGA

Kadar otrok odraste v družini, kjer je prisotno izkoriščevane, to ponotranjijo kot nekaj normalnega, morda celo nujnega. To pa igra ključno vlogo pri tem, ali bodo kot odrasli zapustili izkoriščevalski odnos ali ne. Pomislite, kakšen odnos sta imela vaša starša in kakšne vzorce o odnosih ste prevzeli od njih? Morda ne prepoznate izkoriščevanja v obliki ljubosumja, posesivnosti ali celo nasilja – saj je to postalo nekaj normalnega. Potrebno je torej ugotoviti, kaj pomeni zdrav odnos. 

7. VERJAMEJO, DA JE NJIHOV ODNOS “DOVOLJ DOBER”

Ljudje, ki imajo slabe odnose, te pogosto primerjajo z drugimi, ki imajo morda še slabše, zato se jim zdi, da so njihovi popolnoma v redu. A temu v resnici ni tako. Gre za iskanje izgovorov. Morda si mislijo, "pa saj ni tako slabo, saj me ne pretepa." A njihova duša je še vedno nesrečna. Ne vedo, da bi moral biti odnos več kot to…

Če je odnos vir stresa in nesreče, če ne nudi medsebojne pomoči in opore na poti osebne rasti… Potem ne služi več svojemu namenu.

Ko ugotovimo, da morda naš odnos ni zdrav in spoznamo razlog, zakaj ostajamo, je lažje zapustiti krog nesreče in se napotiti na novo pot. 

powerofpositivity.com