Razmišljanje o nezvestobi - govor za vsakega, ki je kadar koli ljubil

Terapevtka za odnose Esther Perel preučuje, zakaj ljudje varajo in odkriva, zakaj so ljubezenske afere tako travmatične. Tako dobro poseže v samo srž, da se boste naježili...

Razmišljanje o nezvestobi - govor za vsakega, ki je kadar koli ljubil (foto: Profimedia) Profimedia
23. 7. 2016

Nikoli v preteklosti ni bilo lažje varati, toda nikoli doslej ni bilo težje prevare prikriti kot v današnjem času. Še nikoli doslej ni imela prevara tako velike psihološke cene, kot jo ima danes. Nekoč, ko je bil zakon ekonomska kategorija, je namreč prevara ogrožala le ekonomsko varnost, toda odkar velja zakonska zveza za romantični dogovor, prevara ogroža našo emocionalno varnost. Ironično je, da je prevara nekoč predstavljala prostor, v katerem so iskali resnično ljubezen, vendar odkar ljubezen iščemo v zakonu, prevara to ljubezen uničuje.

Zakaj prevara boli, se sprašuje terapevtka za odnose Esther Perel in odgovarja:

Zaradi 'zloma' romatičnega ideala

Veliko ljudi neguje romantični ideal, v katerem od svojega partnerja, torej zgolj od ene osebe, zahteva izpolnjevanje svoje neskončno dolge liste potreb: biti mora najbolši ljubimec, najboljši prijatelj, najboljši starš, največji zaupnik, čustveni spremljevalec, intelektualni partner. Kajti jaz sem: izbran(a), edinstven(a), nezamenljiv(a) - jaz sem tisti(a), ki je pravi(a). Vendar mi v tem primeru prevara sporoča, da to nisem, zato se počutim popolnoma izdan(o). Nezvestoba torej uničuje močno težnjo po ljubezni in v tem primeru ogroža doživljanje sebe, saj ruši zaupanje v sebe in sproža krizo identitete.

Zaradi prepričanja, da imam pravico biti srečen(a)

Drugi način trpljenja ob izbruhu afere je vezan na prepričanje, zančilno za današnji čas, da imamo pravico biti srečni, pravico slediti svojim željam, kajti živimo v kulturi nenehnega iskanja sreče. Nekoč so se pari ločevali zato, ker so bili nesrečni, danes se ločujejo zaradi vere, da bi lahko bili tudi srečnejši. Če je bila nekoč ločitev sramotna, je danes vztrajanje v zakonu kljub dejstvu, da ga lahko zapustimo, nova sramota.

Zakaj torej varamo, če je ločitev dovoljena? Zakaj varajo tudi tisti, ki so srečni? Zakaj varajo moški, ki niso kronični ženskarji in so bili zvesti desetletja?

V korenu prevare pogosto tiči želja in hrepenenje po čustveni povezanosti, po nečem novem, po svobodi in avtonomiji, seksualni intenzivnosti, želji, da znova najdemo izgubljeni košček sebe, ali poskus povrnitve živosti navkljub izgubi in tragediji....

Več v videu:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri