Sedem smrtnih grehov: Razvrat

V današnjem času, ko nas mediji bombardirajo s pomanjkljivo oblečenimi pripadniki obeh spolov, z zgodbami o razvratnem vedenju znanih ter z vsemi možnimi namigovanji na seksualnost, včasih težko razločimo med razvratnim in normalnim vedenjem. Tako kot pri vsem drugem bi morala biti zmernost vodilo tudi pri seksu.

6. 3. 2015

Pogosto menjavanje partnerjev, neprestano fantaziranje o seksu in odvisnost od pornografije opozarjajo na seksualno neravnotežje, ki lahko, po starodavni jogijski znanosti, privede do izgube življenjske energije in do bolezni.

Neuravnotežene spolne želje lahko spodbudi tudi prehrana, da pa se to ne bi zgodilo, jogijski življenjski slog vključuje satvično prehrano (sveža vegetarijanska, surova ali le na kratko pokuhana živila, čim manj olja in začimb). Za umiritev čustev in strasti je dobrodošlo redno kratkotrajno postenje.

Redno izvajajte vodene vizualizacije in meditacije (na tečaju ali s pomočjo avdiozapisov): če jih izvajate samostojno, um lahko spet odtava k erotičnim fantazijam. Počasni vdihi in izdihi skozi levo nosnico – pet minut zjutraj in pet minut zvečer – bodo ohladili telesni sistem in odgnali neželene misli.

Vzrok težav je lahko tudi motnja v delovanju spolnih žlez. Da bi pravilno delovale, je priporočljivo redno pitje limonade ter vadba za medenico in kolke (na primer kroženje s kolki). Vaje za skladno dihanje poleg drugega tudi uravnotežijo izločanje spolnih hormonov.

Vaje krčenja analne mišice zapiralke in vaginalnih mišic desetkrat dnevno preprečujejo uhajanje energije in pospešujejo njeno dvigovanje h kronski čakri, odpravljajo depresijo, misli pa postanejo bolj umirjene in jasnejše. Surya Namaskar (pozdrav soncu) in asane, jogijski položaji, usklajeni z dihanjem, izboljšujejo usklajenost ter ravnotežje telesa in uma: fantazije izginejo, telo in um sta pod nadzorom.

Željka Ciganović