Recite NE kritiziranju

Ko govorimo o zakonu, po mnenju psihologa Johna Gottmana nobena kritika ni plodna. Ko kritizirate partnerja ali pa on kritizira vas, je to lahko zelo boleče. Za razliko od konkretnih pritožb, ki se nanašajo na določene primere, kritiziranje značajskih lastnosti partnerja zakona ne bo izboljšalo, temveč ga bo zgolj rušilo.

27. 2. 2014

V 85 odstotkih primerov je takšno kritiziranje izraz lastnih negotovosti in pomanjkanja samozavesti. Če boste sami s seboj nezadovoljni, boste pomanjkljivosti vedno iskali pri partnerju. Veliko nas to počne; prepogosto se osredotočamo na tisto, kar našemu partnerju manjka, namesto da bi bili hvaležni za njegove dobre lastnosti, ki pa jih imamo seveda za samoumevne.

Da bi izstopili iz tega vzorca vedenja, morate najprej sprejeti sebe in sebi odpustiti vse pomanjkljivosti. Zatem odpustite pomanjkljivosti še partnerju. Bodite hvaležni za njegove pozitivne lastnosti in ga večkrat pohvalite. Hvaležnost in hvaljenje sta protistrup za kritiziranje, ki je eno glavnih sovražnikov dolgoročne zveze.