S tem stavkom lahko končate VSAK toksičen pogovor

Kako zaustaviti pogovor, ko vidimo, da postaja destruktiven za odnos ali za nas same?

S tem stavkom lahko končate VSAK toksičen pogovor (foto: Profimedia) Profimedia
24. 5. 2023

Včasih se lahko znajdemo v situacijah, ko se začne pogovor z drugo osebo vrteti v krogu in ustvarjati toksično vzdušje. Če takšni pogovori niso koristni ali produktivni, jih je dobro znati pravočasno končati.

Obstaja veliko razlogov, zakaj bi morda želeli zaključiti pogovor. Morda druga stran noče ponuditi tehtnih argumentov ali vas skuša povleči v čustveno nabito razpravo, za katero v tistem trenutku nimate energije ali se vam zdi, da bi lahko odnos še poslabšala. 

Odvetnik Jefferson Fisher, ki na TikToku druge ljudi uri v komunikacijskih veščinah, je razkril svojo metodo za zaključek in izhod iz toksičnih pogovorov ali prepirov.

Po mnenju Fisherja je najboljši način za zaključek pogovora naslednji stavek: “V to se ne želim spuščati.”

Če se znajdete v pogovoru, v katerem se ne počutite varno, je zelo koristno imeti orodja, s katerimi lahko takšno interakcijo prekinete, pojasnjuje. Ker se tudi sam kot odvetnik vsakodnevno sooča s konflikti, je našel način, kako drugemu jasno pokazati, da o določeni temi ne želite več govoriti. Če sogovornik še vedno sili v razpravo, stavek ponavljajte tako dolgo, da ta ugotovi, da mislite resno in odneha.

Da je Fisher izbral ravno ta stavek, obstajata dva razloga:

1. Gre za vas, ne za drugo osebo

Ko rečete “ne želim se spuščati v to”, prevzemate odgovornost za ustavitev nadaljnega pogovora o tej temi. Sogovorniku ne ponudite možnosti, da bi krivdo prevalil na vas ali se branil. Na ta način mu odrekate možnost vstopa v obrambno vedenje ali nadaljni konflikt. Če rečete, da ne boste sodelovali v pogovoru, se spoštljivo odstranite iz nadaljne razprave, ne da bi drugo osebo označili za “toksično” in jo naslovili kot odgovorno za vašo nepripravljenost za sodelovanje. To je bila vaša odločitev, ki ste jo sprejeli zavedujoč se okoliščin in posledic.

2. Zavedate se, da se ta prepir ne bo dobro končal

S tem preprostim stavkom izražate, da imate vpogled v to, kam pogovor vodi in da vam ni v interesu, da bi končali tam. Ko imate opravka z ljudmi, ki se ob vsaki priložnosti brez pomisleka s polno paro zapodijo v brezno konflikta, je pomembno poznati svoje meje. Pravico imate zaščititi svoj mir in zdrav razum, del tega pa je tudi zavedanje, kakšne so vaše potrebe v takšnih trenutkih.

Vir: Sensa RS