S temi triki lahko razorožite MANIPULATORJA

27. 3. 2024
Deli
S temi triki lahko razorožite MANIPULATORJA (foto: shutterstock)
shutterstock

Čeprav so manipulatorji lahko zelo spretni, obstajajo določene strategije, s katerimi se jim lahko postavite po robu.

Ko se soočamo z manipulatorjem, osnovna obramba temelji na odločnem postavljanju meja in zavedanju lastnih vrednot. Z uporabo naslednjih pravil boste manipulatorju onemogočili vzbujanje dvomov in prevlado ter boste prevzeli odgovornosti predvsem zase, pa tudi za tisto, za kar se želite boriti.

Vaša komunikacija mora biti jasna in neposredna.

Oblikujte kratke stavke, ki imajo močno poanto. To je nasprotno od manipulatorja, ki skrene s poti in namenoma zaide v druge teme, ki ustvarjajo zmedo.

Lahko ste nekoliko splošni pri izražanju nekaterih svojih pogledov. Ni vam treba izdati vseh segmentov svojega mnenja. Nevtralnost vas lahko zaščiti, ker manipulatorju ne razkrije vaših slabosti ali kakšne informacije, ki bi jo lahko izkoristil proti vam.

Izjemno pomembno je, da se naučite obvladovati sebe in svoje reakcije.

Če se pripravljate na pomemben pogovor, lahko prej vadite tako, da se posnamete, medtem ko se pogovarjate z bližnjo osebo, ki lahko za vajo prevzame vlogo manipulatorja. Pri tem bodite pozorni na to, kako se vidno odzovete na obtožbe, neupravičene kritike, če vas druga oseba verbalno zmerja ali če se počutite kakorkoli ranljivi.

Vaše kretnje in telesna drža drugi osebi povedo veliko.

Ko jih boste spoznali, se jih boste lažje obvladovali ali spreminjali. Mirnost in navidezna brezbrižnost bosta manipulatorja prisilila k umiku, ker od vas ne bo prejel želene reakcije. Če ste videti sproščeni, lahko vedno izkoristite priložnost, da pogovor obrnete na šalo.

Ne dovolite manipulatorju, pa tudi sebi, da prestopita določene meje.

Še posebej, ko gre za poseganje po nasilnem vedenju. Ne spuščajte se v razpravo, za katero veste, da je nesmiselna in vam ne prinaša koristnih informacij.

In končno, če se držite vseh prejšnjih pravil, si zapomnite le še eno stvar – izogibajte se izgovorom in stojte za svojimi prepričanji.

Vir: Sensa.mondo.rs

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel