Kdo je nagual?

In kako je Uchu slikovito ugotovil, da spada pod to kategorijo.

Kdo je nagual? (foto: Profimedia) Profimedia
24. 11. 2013

V prejšnjem članku sem pisala o Uchujevih začetkih šamanskega treninga v Južni Ameriki prek učitelja Jorgeja.

Danes si poglejmo, kako je odkril, da je nagual, in kaj to sploh pomeni.

Sčasoma so me ljudje v Jorgejevi skupini začeli klicati nagual. Nekega dne je ob mojem prihodu stara gospa iz skupine slovesno rekla: "In nagual je vstopil v sobo!" Vzdevek se je prijel.

Jorge me je vedno pogosteje vabil k sebi domov, kjer sva prakticirala šamanska potovanja, videnje energij, t. i. remote viewing (gledanje resničnih krajev na daljavo, ne da bi šel fizično tja), astralna potovanja in podobno. A vseeno vzdevka nikoli nisem vzel resno, čeprav me je Jorge večkrat opozoril na to, kako me kličejo.

Nekega petka (dobivala sva se ob petkih) sem na Jorgeju opazil energijsko strukturo, ki je prej ni bilo. Takrat sem že obvladal videnje energij. V svoji energetski strukturi je nosil zvezdo. Preden sem odšel, mi je rekel: "Če se karkoli zgodi ta vikend, me pokliči, prav?"

"Kaj? Zakaj?"

"Nič, nič, ti samo pokliči, kadarkoli!"

"V redu." Navadil sem se že, da nisem preveč spraševal.

Vrnil sem se v svoje majhno stanovanje – imelo je samo eno sobo, majhno stranišče ter kuhinjo – ter si pred spanjem v postelji z nožem olupil nekaj pomaranč.

Nato sem zaspal in v moje sanje je prišel Najemnik.

Tisti, ki poznajo Castanedine knjige, bodo vedeli, o kom govorim. O Najemniku govorijo stare legende kot o čarodeju iz davnine, ki je spremenil svojo energetsko strukturo tako, da bolj spominja na neorgansko bitje kot na človeka in kljubuje smrti.

Je štiridimenzionalno bitje, ki prehaja med svetovi in želi živeti tu, v naši realnosti. Za to, da je lahko tu, potrebuje energijo. Že stoletja ima sklenjen pakt z naguali iz Don Juanovega reda, da mu dajo del svoje energije, on pa jim v zameno daje darila moči (pokaže jim različne položaje, zbirne točke za zaznavanje realnosti). Šamani bi ubijali za Najemnikovo darilo moči.

Prišel je v moje sanje z besedami: "Sem Najemnik. Prišel sem počastit najin dogovor."

"Ampak jaz nisem nagual," sem odvrnil.

"Seveda si. Dedič Don Juanove linije. Samo ne veš še."

Razmišljal sem, da je vse to morda past mojega uma, zato sem mu rekel: "Če si res Najemnik, potem pridi v fizični obliki! Zakaj ne prideš v fizični obliki?"

"Ker nisi pripravljen."

"Potem pa se poberi in pridi nazaj, ko bom pripravljen!" sem mu zabrusil.

Naenkrat sem se zbudil. Zraven postelje je v temi stal moški. Celega me je preplavil adrenalin! Zgrabil sem nož, s katerim sem pred spanjem lupil pomaranče, in zamahnil proti njemu. Stekel je stran proti kuhinji. Za seboj je podiral predmete, ki so hrupno padali na tla. Mislil sem, da me nekdo poskuša oropati, da je vlomilec. V Urugvaju so nočni vlomi nekaj običajnega.

Sledil sem mu v kuhinjo, a tam ni bilo nikogar. Stanovanje je bilo povsem prazno. Preveril sem ključavnice – vse zaklenjeno in nedotaknjeno. Le razdejanje predmetov na tleh je pričalo o tem, da si vsega skupaj nisem le domišljal.

Ko sem se pomiril, sem znova zaspal. Vrnil se je v svoje sanje z besedami: "Sem ti rekel, da nisi pripravljen!"

Tokrat sva oba izpolnila svoj del dogovora. Dal sem mu del svoje energije in v zameno prejel dve darili moči. Zjutraj sem se počutil neverjetno dobro, bil sem čil, poln življenjske moči.

Šel sem k Jorgeju, da bi mu povedal, kaj se je zgodilo. Pričakal me je z besedami: "Vem! Tudi tukaj je bil!"

Opazil sem, da ni imel več energijske zvezde, Najemnik mu jo je vzel. "Upam, da se zavedaš, da je to še zadnje potrdilo, da si nagual!" mi je rekel Jorge.

Kdo je nagual?

"Nagual pomeni imeti več odgovornosti!" se smeji Uchu.

Beseda nagual izhaja iz jezika nahuatl. Njen koren pomeni 'znanje' – nagual je mojster mističnega znanja.

V tradiciji šamanizma ima nagual posebno energetsko strukturo: ima štiri aktivne energijske prekate, ki jih vidijo kot žoge okoli človeka.

Povprečni prebivalec Zemlje običajno uporablja eno od teh 'žog' – večino ljudi bi tako videli obdanih z enim belim 'jajcem' energije.

"Nagual je prazen. Ta praznina ne odseva sveta. Odseva neskončnost." Njegova praznina je praznina bojevnika, popotnika, ki ničesar več ne jemlje za samoumevno in ničesar ne podcenjuje ali precenjuje.

V jeziku šamanizma je nagual 'šaman šamanov' in pripada svetu t. i. druge pozornosti, svetu neznanega, skrivnostnega, nevidnega, svetu sanjskega. Ima sposobnost premikati energije, premikati svojo lastno zbirno točko in zbirne točke drugih ljudi.

"Skozi bogate življenjske izkušnje sem prišel do točke, ko ne verjamem, da so nekateri naguali samo zato, ker se taki rodijo, drugi pa ne. Vsi nosimo v sebi potencial postati naguali. Vsi smo šamani. Samo da ljudje tega ne vedo. Ne poznajo sveta energij, ne poznajo sebe, svojih potencialov ter kako jih aktivirati. Že samo spoznanje, da imamo ta potencial, je dovolj, da nam spremeni življenje in pogled nase," pravi Uchu.

Lepo se imejte do naslednjič, ko se vam oglasiva z novim prispevkom!

Uchu in Tadeja, foto: Profimedia