Šamani smo vsi – naše korenine in izvori so šamanski

Šamanizem nas uči, da je prav vse, kar obstaja, živo, in da ima svojega duha. Šamani govorijo o življenjski mreži, ki povezuje  vse življenje in duhove, ki živijo v vseh stvareh.

5. 3. 2014

Vse na svetu je povezano in vsako verovanje, da smo ločeni od drugih oblik življa, kar vključuje tudi zemljo, zvezde, veter ... ni nič več kot iluzija. Šamanova vloga v družbi je vzdrževati harmonijo in ravnotežje med človeštvom in silami narave. Šamanizem ni religija, ni filozofija, šamanizem je skupina idej, ki se razvija, spreminja, raste s časom. Njegovi izvori gredo vsaj 20.000 let v zgodovino. Če pogledamo nazaj, vidimo, da so naši izvori šamanski.

Razlika med šamanizmom in drugimi sistemi (religijami, filozofijami, ideologijami) je, da drugi od ljudi zahtevajo, da v nekaj verjamejo. V šamanizmu ni treba verjeti, treba je samo polno živeti, doživeti. Šamanizem nima nobenega opravka s kakim strašnim, mračnim čarovništvom ali vudujem – na zahodu so mu želeli pripisati tako stigmo (in dokaj uspešno). Gre samo za potovanje vase, globoko vase v dele svoje zavesti, do katerih prej nismo imeli dostopa.

Beseda šaman izvira iz sibirskega plemena Tungus in pomeni 'spiritualni zdravilec' ali 'tisti, ki vidi v temi'. Uchujeva priljubljena definicija pa je: Šaman je človek, ki stopa z eno nogo v tej realnost in z drugo v spiritualni realnosti. Je most med realnostmi.

Uchu, šaman iz Castanedovih krogov, obenem pravi, da smo šamani prav vsi, brez izjeme – naše korenine in izvori so šamanski, le ne zavedamo se tega. Torej: v sebi to že smo, le zbuditi se moramo v svojo pravo naravo, z delom na sebi priti nazaj v stanje zavedanja o sebi in vsemu okoli sebe. Šamani torej niso le neki 'posvečenci', je pa res, da se nekateri že rodijo z drugačno energijsko strukturo: recimo naguali (kot je Uchu), ki imajo že sami po sebi aktivne štiri energijske kompartmente, o katerih piše tudi Castaneda.

Uchu izvaja delavnice šamanizma že več kot dvajset let po vsem svetu. Uči urbani oz. moderni šamanizem, pri katerem kombinira  starodavne tehnike in najnovejša odkritja kvantne fizike. Je tudi Daka (učitelj tantre) in hipnoterapevt.

Najpomembnejša Uchujeva poučevanja: vsi smo eno, vse je energija, vse je povezano v veliko mrežo življenja, kreacija in njen stvaritelj sta eno, kreator (ali veliki duh  ali veliki misterij) je v vsem in vse je v kreatorju, življenje je obstoj, ki doživlja in raziskuje samega sebe. »Zelo enostavno je,« pravi učitelj. »Ljudje lahko delajo vaje samo par minut na dan in že bodo vidne spremembe. Vaje lahko delamo kjerkoli, kadarkoli, ko smo v interakciji z ljudmi, na delovnem mestu, doma ...

Preprosta jutranja vaja je še kako uporabna in povsem preprosta: zjutraj za pet minut prekinite svojo običajno rutino in nato opazujte svet okoli sebe. Berite energije dneva (šamanska tehnika branje znamenj). Razberite, kaj vam bo dan prinesel, in prisluhnite odgovorom na svoja vprašanja.« Uchu nam je povedal, kako se enkrat ni mogel odločiti, kateri fotografski posel naj bi vzel, in je zjutraj, po tej vaji, na cesti videl otroka z dvema lizikama in ker ni dojel sporočila, je zagledal še pristaniškega delavca z dvema cigaretama v ustih. Takrat je doumel, da lahko opravi oba posla. »Okoli nas je vse polno znamenj, samo vidimo jih ne,« poudarja Uchu.

Če vas zanima več o šamanizmu, Uchuju ali delavnicah, ki jih organizira, odtipkajte  www.arianasyard.com.

Petra Arula