Zakaj na šamansko pot?

Zakaj šamanizem za vsak dan? In kako lahko vsi berete energije dneva?

Zakaj na šamansko pot? (foto: www.arianasyard.com) www.arianasyard.com
4. 11. 2013

Nekoč je v moje življenje vstopil nagual Uchu. S seboj je prinesel šamanizem. Izredno bogata, vsaj 40.000 let stara znanja so zelo pestra in slikovita. In vsaj tako pester, neobičajen, včasih šokanten, nikoli pa dolgočasen je nagual Uchu iz Južne Amerike.

V šamanizmu se je uril v džunglah Brazilije, živel z Indijanci v Peruju in Mehiki, deloval v istih krogih kot Carlos Castaneda v Argentini, nato pa ga je življenjska pot gnala po vsem svetu. Več kot 15 let je potoval, živel na vseh koncih sveta, dalj časa v Indiji in si pridobil bogate izkušnje na področju dela z energijami. Zdaj živi v Sloveniji.

"Zakaj me vsi sprašujete, zakaj sem se ustavil v Sloveniji?!" se nam čudi. "Ne veste, da imate prelepo deželo, okusno hrano, dobro vino, lepe ženske in še bi lahko našteval. Zakaj se ne bi ustavil tu?" In se smeji.

On pa je nam prinesel svoja znanja. Odkar sem začela zanj organizirati delavnice, se zadeve odvijajo tako hitro, da tega prej nikakor ne bi pričakovala. Ljudje so navdušeni in si želijo več, odpirajo se nove in nove možnosti za razne projekte, sodelovanja, objavljanja v medijih, zasuta sem z e-pošto in vprašanji naših udeležencev ... Samo pred nekaj meseci si tega ne bi mogla niti predstavljati.

Tem je dosti. Ne more jih zmanjkati! Že samo mojih zabavnih zgodbic o doživljajih z Uchujem je precej in bom kmalu kakšno tukaj podelila z vami. Danes pa o tem: zakaj na šamansko pot? Zakaj bi se človek sploh ukvarjal s šamanizmom, pokukal vanj, raziskoval? Moj odgovor je: zato, ker nič ne poseka lastne, doživete izkušnje.

Vsa teorija na svetu odpade kot suh list z drevesa, ko se ti enkrat nekaj zgodi, nekaj velikega, nekaj, kar si sam doživel in lahko o tem iz prve roke pripoveduješ zgodbe. Meni se to dogaja na področju sanjanja – z Uchujem nama je uspelo narediti nekaj spektakularnih stvari s področja sanjanja, ki spominjajo na dogajanja iz knjig Carlosa Castanede. To moje praktično izkustvo je bilo več kot dovolj, da me kar vleče v nadaljnje raziskovanje!

Šamanizem nas dobesedno porine na pot 'lastnega izkustva'. Sploh na način, na katerega poučuje Uchu. Njegova priljubljena tema je urbani, moderni šamanizem. Šamanizem, ki ga prakticiramo vsak dan, v mestu, tukaj in zdaj, samo nekaj minut na dan in že se življenje spremeni. Ko se stvari začnejo dogajati, jih boste itak počeli z radostjo, počutili se boste žive in ne bo potrebna nobena posebna motivacija več za testiranje šamanskih praks v vsakdanjiku.

"Podrite rutino, razširite svoje zavedanje nad meje konsenzualne, tabloidne realnosti (kolektivna zavest), izklopite svoj robotski jaz in ves svet bo vaš!"

Ste vedeli, da smo šamani?

Mi vsi. Samo da se tega ne zavedamo. Vam je že kdo rekel, da berite energije dneva? Da se naučite brati mnogotere znake, znamenja, vodstva, ki smo jih deležni ves čas? Ste se kdaj zavedeli, da vam stvarstvo pušča znamenja na poti ves čas?

Naj vam za danes povem eno zelo praktično uporabno Uchujevo vajo urbanega šamanizma, ki je prepričala mojega drugače zelo pragmatičnega in prizemljenega moža, da zdaj to počne vsak dan in hoče na vse delavnice.

Reče se ji 'branje energij dneva'. Uchu poudarja pomembnost tega, da prekinemo konsenzualno, tabloidno realnost, kot ji pravi. Da se iztrgamo iz njenega oprijema in nas več ne kontrolira. Temu pravi 'izklopiti svoj robotski jaz'.

Ena od vaj, ki nam pri tem pomaga, je branje energij dneva. Ključno je prekiniti rutino, pa čeprav samo za 5 minut! Začnemo torej s tem, da prekinemo svojo normalno, dnevno rutino.

Zjutraj vstanete pet minut prej kot običajno, naredite vse tako kot običajno, nato se npr. zunaj pri avtu ustavite in si vzamete teh pet minut za opazovanje vsega, kar se dogaja okoli vas. Samo stojte tam in opazujte! Podrobnosti: veter, zvoke, vonje, kaj se premika, kdo pride, kako se obnašajo ljudje ... S tem na videz tako enostavnim početjem neverjetno urite svojo pozornost, moč fokusiranja.

Počasi boste začeli tako opazovati vse pogosteje, ne boste se niti zavedali več, da opazujete. Lahko boste predvideli, kako se bo dan odvijal in še veliko drugih stvari. Začeli boste brati znamenja, tako boste dobivali odgovore na svoja vprašanja. Morda zveni neverjetno. Um bo vedno tam, da nam prišepetava, kako smo trapasti, kako nesmiselno je naše početje, da izgubljamo čas z neumnostmi ... Če se vam to dogaja, je to nedvomno dober znak, da počnete nekaj, kar širi vaše zavedanje in zavest. Ste na pravi poti!

Vas zanima več o urbanem šamanizmu?

O mnogoterih vajah, praksah, možnostih, naukih, ki nam jih ponuja? Pridružite se nama z Uchujem v rubriki Šamanizem za vsak dan.

Zelo pestro bo, pisala bova o številnih praktičnih in teoretičnih principih južnoameriškega in urbanega šamanizma in zelo vesela bova vaših povratnih informacij, ko preizkusite vaje! Samo nekaj minut na dan! Lahko nama pošljete vprašanja, če vas karkoli zanima, in skupaj bomo oblikovali tok tematik.

Pa poglejmo, kam nas ponese pot!

Uchu in Tadeja, foto arianasyard.com