Ekološka zeliščna sol MAJNIKA: Ščepec svetlobe

Imeti sol je v zgodovini pomenilo imeti bogastvo in moč. A kaj nas uči preteklost? Smo bogati, če imamo moč? Ali smo močni, če smo bogati?

Ekološka zeliščna sol MAJNIKA: Ščepec svetlobe (foto: pexels) pexels
23. 12. 2020

Ali ni ščepec modrosti tisti, ki razsvetljuje posvečene prostore bivanja, očiščene vseh zlorab, kjer se bogastvo vrednoti z razsežnostjo gostoljubja, v vdanosti in zvestobi služenja vsemu dobremu? Sedi z menoj, podeliva ta kruh in sol in naj skozi naju zasije svetloba!

Zapis o ekološki zeliščni soli, ki jo pridelujejo v bližini Žičke kartuzije v zeliščnem vrtu Majnika, pričenjamo s pomenljivo mislijo učenke Rudolfa Steinerja Lili Kolinsko, iz njene knjige Kmetijstvo prihodnosti (1939): »Brez ustrezne hrane, ki človeškemu organizmu posreduje življenjske sile, ljudje ne moremo biti močni in zdravi niti sposobni, da razvijemo jasne misli in moralno moč, ki jih tako zelo potrebujemo.«  

Vrednost soli Majnika je v nameri, kako v ščepcu soli združiti biodinamično izročilo z ekološko pridelanimi sestavinami iz neokrnjene zemlje ter jim dodati korenino svetlobe.

Sol zemlje – dar morja in vrta

Vse, kar pridelajo na Zeliščnem vrtu Majnika, kjer raste in zdravi zemljo več kot 160 različnih rastlin, ob najbolj primernem času skrbno oberejo, posušijo in shranijo. V njihovi čajnih mešanicah in zeliščni soli so izključno zelišča, ki jih pridelujejo sami. Ohranjajo svoja semena ter skrbijo za medonosne rastline in biodiverziteto.

Osnova začinjene mešanice Majnika je nejodirana, nerafinirana in fino mleta Piranska sol, ki je nastala s stikom morja, neba in toplega sonca. Pridelana je po starem izročili z naravno kristalizacijo na solnih poljih, kjer se sol pobira in nato obdela s tradicionalnimi orodji. Mešanico posušenih zelišč in zelenjave v zeliščni soli Majnika pa pripravijo iz peteršilja, korenja, zelene, drobnjaka, bazilike, čebule, pora, origana, timijana, rožmarina, luštreka, lovorja, brokolija, cvetače, pastinaka, šetraja, majaro na, ohrovta, zelja in korenine svetlobe.  

Blagodejna moč svetlobnega korena

Korenina svetlobe ima zelo pestro sestavo hranilnih snovi. Gomolj vsebuje škrob, beljakovine, maščobe, aminokisline, saponine; polisaharide, sluzi, vitamine in 31 različnih elementov v sledeh. Njena posebnost pa ni toliko v bogati sestavi, temveč predvsem v njeni zmožnosti hranjenja svetlobnih etrov, ki jih ljudje potrebujemo in jih bomo v prihodnosti vedno bolj potrebovali. Fiziološka presnova svetlobe, tj. sprostitev svetlobe iz živila, je namreč danes med drugim zaradi visokotehnološke obdelave živilskih surovin zelo okrnjena.

Zeliščna sol Majnika Premium je odličen naravni nadomestek za t. i. vegeto, podobne jušne osnove in kocke ter se uporablja za začinjenje vseh vrst slanih jedi – od juh in enolončnic do vseh vrst mesa, solat, nadevov, omak, namazov ipd. Nekateri jo uporabljajo tudi za slano zeliščno pecivo.

Uživanje korenine svetlobe je priporočal že utemeljitelj biodinamičnega kmetijstva dr. Rudolf Steiner. Kot rečeno ima korenina svetlobe zmožnost vnašanja svetlobe v človekov organizem, s čimer krepi njegove življenjske sile. Zaradi sodobnega načina življenja, ki ga zaznamujejo stres, naglica ter vseprisotna sevanja tehničnih elektronskih naprav, namreč človek vedno bolj temni, mrači. Tako izgublja svojo notranjo svetlobo, življenjske sile, ki so pomembne za ohranjanje zdravja in s tem zmožnosti ne le individualnega, ampak tudi razvoja človeštva v celoti.

Korenina svetlobe (Dioscorea batatas) – svetlobni koren ali jam izvira iz Kitajske, kjer jo že stoletja uporabljajo za kulinarične in zdravstvene namene. V tradicionalni kitajski medicini je znana kot rastlina, ki stimulira energijo či v meridianih in ima moč dvigovanja človeškega duha. Ob redni uporabi razsvetljuje intelekt ter pripomore k dolgemu življenju. V Evropi je korenina svetlobe poznana predvsem pri pridelovalcih in uporabnikih biodinamično pridelane hrane.

Širša javnost je za svetlobni koren izvedela, ko je oče Usaina Bolta, svetovnega rekorderja v sprintu na 100 in 200 metrov, v intervjuju za nemški Spiegel povedal, da je k hitrosti njegovega sina gotovo pripomogel jam, ki ga Usain uživa že od malih nog. Podobno kot številni drugi na Karibih, Južni Ameriki, Aziji ali Afriki …

Naj sije!

»Človek je najboljše zdravilo za človeka,« pravi mag. Katja Temnik, ki skupaj s svojo mamo in sodelavci predano razvija pestrost jasnih misli, idej in spoznanj v skrbi za človeka, živali, rastline ter zemljo brez umetnih gnojil in škropiv, brez hibridov, brez plastičnih folij in težkih strojev. V središču njihovega dela je odnos. Neustavljiva moč kreacije dobrega: rastlin, ki blagodejno vplivajo na zemljo, na kateri rastejo, in na ljudi, ki jih uživajo. Krogotok življenja: »Z uživanjem naših izdelkov podpirate oživljanje zemlje, spoštovanje Sonca, biodiverziteto rastlin in živali, ljubeče roke kmetov. Hvala, da z nakupom naših izdelkov soustvarjate kulturo kmetijstva, ki omogoča življenje tudi prihodnjim generacijam.« Naj sije! Vam ter vsem tistim, ki jih želite obdariti s ščepcem svetlobe. Naj se razsiplje skozi šivankino okno v novi, boljši svet.

Kuhinjska zeliščna sol Majnika Premium je na voljo v 200-gramskih steklenih kozarčkih. Opremljena je z embalažno nalepko, ki jo zlahka odlepite, trajnostno embalažo pa ponovno uporabite za skladiščenje kakšne druge hrane ali za povsem drugačen namen.

Naročite jo lahko po e-pošti: zeliscni.vrt.majnika@gmail.com

Zeliščni vrt Majnika, Žiče
FB: Zeliscni vrt Majnika
www.majnika.si